Nyheter

Socialministern: Rätt att inte ändra lagen om samvetsfrihet

Socialminister Göran Hägg­lund (KD) anser inte att Europarådets resolution om samvetsfrihet bör påverka svensk lagstiftning. Det säger han i ett svar på en skriftlig fråga i riksdagen.

Det var riksdagsledamot Eva Olofsson (V) som frågat Göran Hägglund om han står bakom resolution 1736 från Europarådets parlamentariska församling om rätten för vårdpersonal till samvetsvägran vid bland annat aborter.
"Resolutionen från den parlamentariska församlingen är, som Eva Olofsson påpekar, inte något juridiskt bindande dokument", börjar Göran Hägglund med att säga i sitt svar, som kom på onsdagen.
"Jag konstaterar också att riksdagens utrikesutskott förhåller sig kritiskt till resolutionen. Resolutionen föranleder enligt min mening ingen ändring av någon svensk lagstiftning."
Resolutionen om samvetsfrihet för vårdpersonal debatterades i riksdagen den 11 maj. De närvarande KD-ledamöterna la sedan ner sina röster vid voteringen, för att markera sitt motstånd mot att riksdagen valde att snarare motverka än att stödja resolutionen i Europarådet.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS