Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Socialdemokraterna och antisemitismen – några nedslag

Socialdemokraterna har både historiskt och i nutid alltid tagit avstånd från antisemitism, hävdar flera tunga S-profiler i en debattartikel. Men stämmer det påståendet? Nedan ger Världen idag några exempel på Socialdemokraternas problematiska relation till antisemitism.

Nyheter · Publicerad 13:50, 24 okt 2018

• Olof Palme (S-ledare och dåvarande statsminister) bjöd 1983 in den palestinske PLO-ledaren Yasser Arafat till Sverige trots dennes uttalade mål att förinta Israel.

• Pierre Schori, en av debattartikelns undertecknare, har själv återkommande fått kritik för hur han uttalat sig kring Israel och judarna. I ett blogginlägg som publicerats på sajten för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) 2010 skriver idéhistorikern Henrik Bachner att Schoris ”förtjusning i fantasin om judar som nazistiska folkmördare är gammal”. Bachner hänvisar till uttalanden i Stockholms-Tidningen 1982 där Schori hävdar att det nu är ”palestinierna, inte judarna… som är förföljda och hotas av ’likvidering’… I dag är det palestinierna som är instängda i ett nytt Warszawaghetto”. Med hänvisning till situationen i Gaza menade Schori 2009 i en artikel i Aftonbladet att det pågår en ”holocaust” (förintelse).

• Världen idag berättade nyligen om S-riksdagsledamoten Jamal El-Haj som hävdar att Israel bedriver ”etnisk rensning” mot palestinierna, något som inte föranlett någon åtgärd från partiet.  

• 1971, då just Olof Palme var statsminister, skrev Carl Henrik Grenholm i tidningen för socialdemokratiska Broderskap: ”Palestinierna önskar utplåna Israel som stat, vill helt krossa Israel. Detta är helt riktigt – och det är en målsättning vi bör stödja.”

• I närtid finns också en rad exempel på S problem med antisemitism. Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd i Malmö, fick återkommande kritik, bland annat från dåvarande amerikanske presidenten Barack Obamas särskilda sändebud, för antisemitism.

• Socialdemokraterna samarbetar också fortsatt med palestinska Fatah, ett parti som Stefan Löfven så sent som 2013 kal­lade S ”kära systerparti”. Fatah har sedan länge ett mönster av judehatiska, våldsbejakande och terrorhyllande uttalanden och ageranden.

• Marita Ulvskog som sitter i Europa­parla­mentet för S har låtit sig fotograferas med porträtt av den terrordömde palestiniern Marwan Barghouti. Och Hillevi Larsson som sitter i riksdagen för partiet, har tagit emot och låtit sig fotograferas med en karta över Mellanöstern där landet Israel är utplånat. 

• Tydligast vad gäller S problematiska förhållande till antisemitism de senaste åren är utrikesminister Margot Wallström, som bland annat antydde att Israel sysslar med utomrättsliga avrättningar. Det gav henne en plats på Simon Wiesenthal-centrets lista över årets värsta antisemitiska uttalanden och händelser. På regeringsnivå i Israel har man uttalat att Wallström agerat antisemitiskt och Sveriges utrikesminister har portats från diplomatiska besök i Israel.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier