Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Socialdemokraterna och antisemitismen – några nedslag

Socialdemokraterna har både historiskt och i nutid alltid tagit avstånd från antisemitism, hävdar flera tunga S-profiler i en debattartikel. Men stämmer det påståendet? Nedan ger Världen idag några exempel på Socialdemokraternas problematiska relation till antisemitism.

Nyheter · Publicerad 13:50, 24 okt 2018

• Olof Palme (S-ledare och dåvarande statsminister) bjöd 1983 in den palestinske PLO-ledaren Yasser Arafat till Sverige trots dennes uttalade mål att förinta Israel.

• Pierre Schori, en av debattartikelns undertecknare, har själv återkommande fått kritik för hur han uttalat sig kring Israel och judarna. I ett blogginlägg som publicerats på sajten för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) 2010 skriver idéhistorikern Henrik Bachner att Schoris ”förtjusning i fantasin om judar som nazistiska folkmördare är gammal”. Bachner hänvisar till uttalanden i Stockholms-Tidningen 1982 där Schori hävdar att det nu är ”palestinierna, inte judarna… som är förföljda och hotas av ’likvidering’… I dag är det palestinierna som är instängda i ett nytt Warszawaghetto”. Med hänvisning till situationen i Gaza menade Schori 2009 i en artikel i Aftonbladet att det pågår en ”holocaust” (förintelse).

• Världen idag berättade nyligen om S-riksdagsledamoten Jamal El-Haj som hävdar att Israel bedriver ”etnisk rensning” mot palestinierna, något som inte föranlett någon åtgärd från partiet.  

• 1971, då just Olof Palme var statsminister, skrev Carl Henrik Grenholm i tidningen för socialdemokratiska Broderskap: ”Palestinierna önskar utplåna Israel som stat, vill helt krossa Israel. Detta är helt riktigt – och det är en målsättning vi bör stödja.”

• I närtid finns också en rad exempel på S problem med antisemitism. Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd i Malmö, fick återkommande kritik, bland annat från dåvarande amerikanske presidenten Barack Obamas särskilda sändebud, för antisemitism.

• Socialdemokraterna samarbetar också fortsatt med palestinska Fatah, ett parti som Stefan Löfven så sent som 2013 kal­lade S ”kära systerparti”. Fatah har sedan länge ett mönster av judehatiska, våldsbejakande och terrorhyllande uttalanden och ageranden.

• Marita Ulvskog som sitter i Europa­parla­mentet för S har låtit sig fotograferas med porträtt av den terrordömde palestiniern Marwan Barghouti. Och Hillevi Larsson som sitter i riksdagen för partiet, har tagit emot och låtit sig fotograferas med en karta över Mellanöstern där landet Israel är utplånat. 

• Tydligast vad gäller S problematiska förhållande till antisemitism de senaste åren är utrikesminister Margot Wallström, som bland annat antydde att Israel sysslar med utomrättsliga avrättningar. Det gav henne en plats på Simon Wiesenthal-centrets lista över årets värsta antisemitiska uttalanden och händelser. På regeringsnivå i Israel har man uttalat att Wallström agerat antisemitiskt och Sveriges utrikesminister har portats från diplomatiska besök i Israel.

Över 200 000 visningar av ”The blessing”

Musik. Den svenska versionen av välsignelsesången ”The Blessing”, sjungen av en ekumenisk virtuell kör på... onsdag 25/11 15:00

Vi får inte glömma bort att vi är fria i Kristus!

Arbetslivskrönika Inom ICCC, den Internationella kristna handels­kammaren, ser vi det som ett nyckeluppdrag från Gud... onsdag 25/11 00:00

Jag vågar inte möta sorgen efter pappas död, vad ska jag göra?

Familjefrågan Hej Karin! Jag är rädd för att känna. Jag har inte vågat sörja min pappa, som hastigt gick bort för...

När ryktet är bättre än vi förtjänar – brevet till Sardes

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 6/8). ”Du har namn om dig att du lever, men du är död” (Upp 3:1). Detta måste vara några av Nya...