Nyheter

Socialdemokraterna och antisemitismen – några nedslag

Marita Ulvskog (S) poserade i slutet av april bredvid en bild på den palestinske terroristen Marwan Barghouti. Foto: TT (bilden är ett montage)
Marita Ulvskog (S) poserade i slutet av april bredvid en bild på den palestinske terroristen Marwan Barghouti. Foto: TT (bilden är ett montage)
Margot Wallström (S) Foto: Claudio Bresciani/TT
Margot Wallström (S) Foto: Claudio Bresciani/TT
Pierre Schori Foto: Tina Mangnergård / TT
Pierre Schori Foto: Tina Mangnergård / TT

Socialdemokraterna har både historiskt och i nutid alltid tagit avstånd från antisemitism, hävdar flera tunga S-profiler i en debattartikel. Men stämmer det påståendet? Nedan ger Världen idag några exempel på Socialdemokraternas problematiska relation till antisemitism.

Publicerad Uppdaterad

• Olof Palme (S-ledare och dåvarande statsminister) bjöd 1983 in den palestinske PLO-ledaren Yasser Arafat till Sverige trots dennes uttalade mål att förinta Israel.

• Pierre Schori, en av debattartikelns undertecknare, har själv återkommande fått kritik för hur han uttalat sig kring Israel och judarna. I ett blogginlägg som publicerats på sajten för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) 2010 skriver idéhistorikern Henrik Bachner att Schoris ”förtjusning i fantasin om judar som nazistiska folkmördare är gammal”. Bachner hänvisar till uttalanden i Stockholms-Tidningen 1982 där Schori hävdar att det nu är ”palestinierna, inte judarna… som är förföljda och hotas av ’likvidering’… I dag är det palestinierna som är instängda i ett nytt Warszawaghetto”. Med hänvisning till situationen i Gaza menade Schori 2009 i en artikel i Aftonbladet att det pågår en ”holocaust” (förintelse).

• Världen idag berättade nyligen om S-riksdagsledamoten Jamal El-Haj som hävdar att Israel bedriver ”etnisk rensning” mot palestinierna, något som inte föranlett någon åtgärd från partiet.  

• 1971, då just Olof Palme var statsminister, skrev Carl Henrik Grenholm i tidningen för socialdemokratiska Broderskap: ”Palestinierna önskar utplåna Israel som stat, vill helt krossa Israel. Detta är helt riktigt – och det är en målsättning vi bör stödja.”

• I närtid finns också en rad exempel på S problem med antisemitism. Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd i Malmö, fick återkommande kritik, bland annat från dåvarande amerikanske presidenten Barack Obamas särskilda sändebud, för antisemitism.

• Socialdemokraterna samarbetar också fortsatt med palestinska Fatah, ett parti som Stefan Löfven så sent som 2013 kal­lade S ”kära systerparti”. Fatah har sedan länge ett mönster av judehatiska, våldsbejakande och terrorhyllande uttalanden och ageranden.

• Marita Ulvskog som sitter i Europa­parla­mentet för S har låtit sig fotograferas med porträtt av den terrordömde palestiniern Marwan Barghouti. Och Hillevi Larsson som sitter i riksdagen för partiet, har tagit emot och låtit sig fotograferas med en karta över Mellanöstern där landet Israel är utplånat. 

• Tydligast vad gäller S problematiska förhållande till antisemitism de senaste åren är utrikesminister Margot Wallström, som bland annat antydde att Israel sysslar med utomrättsliga avrättningar. Det gav henne en plats på Simon Wiesenthal-centrets lista över årets värsta antisemitiska uttalanden och händelser. På regeringsnivå i Israel har man uttalat att Wallström agerat antisemitiskt och Sveriges utrikesminister har portats från diplomatiska besök i Israel.

Powered by Labrador CMS