Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Socialdemokraterna: Minska antalet aborter

Att kristdemokraten Lennart Sacrédeus i ett informationsblad inför valet uppger att han vill verka för en livets kultur där fler ofödda välkomnas till livet har fått lobbygruppen RFSU att rasa och flera medier att rapportera. Han har efter kritik från partiet centralt valt att avsluta sin riksdagskandidatur. Världen idag kan dock berätta att målet att minska antalet aborter delas av flera riksdagspartier, bland annat KD själva. Även Socialdemokraterna uppger i en valenkät med Världen idag att det är ”önskvärt” med färre aborter.

Nyheter · Publicerad 10:16, 31 aug 2022

KD-politikern Lennart Sacrédeus formuleringar om att verka för att fler ofödda kan välkomnas till livet har av politiska motståndare använts för att attackera partiet och hävda att KD inte står bakom dagens abortlag. Under tisdagskvällen meddelade Sacrédeus i ett pressmeddelande från partiet att han avslutar sin riksdagskandidatur

”Den mediauppmärksamhet som personvalskampanjen till riksdagen fått, har tagit fokus från övrig kristdemokratisk politik”, motiveras beslutet.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och KD-ledningen har den senaste tiden arbetat hårt för att undvika en ny abortdiskussion inför valet, bland annat genom att lansera ett ”abortkontrakt” och att kritisera personer inom KD som problematiserar abortfrågan.

Även denna gång går KD-ledningen till attack mot Sacrédeus formulering.

Dagens Nyheter rapporterar att KD:s presschef Sabina Bernhardsson hänvisar till ett skriftligt uttalande av Elin Åhman, distriktsordförande i Dalarna, om Sacrédeus skrivning:

”Vi ser allvarligt på det här. När man är företrädare representerar man partiets politik och inget annat. Kristdemokraterna står bakom svensk abortlagstiftning och har haft samma hållning i frågan i decennier”, skriver hon.

Men när Världen idag nyligen skickade ut enkätfrågor till partierna inför valet ställdes just frågan om man vill minska antalet aborter. Och där svarar Kristdemokraterna bland annat:

”Oönskade graviditeter behöver förebyggas, via stöd och information. Aborttalen Sverige tyder på att vi behöver göra mer för att se till att färre kvinnor blir oönskat gravida”.

Budskapet från KD låter här snarlikt det som Sacrédeus ger uttryck för.

Men det är inte bara Kristdemokraterna som uttrycker ett behov av att antalet aborter minskar. Det gör också Socialdemokraterna. På frågan ”anser ert parti att antalet aborter i Sverige bör minska?” svarar S:

”Ja, det är önskvärt att de ofrivilliga graviditeterna blir färre genom att fler skyddar sig med preventivmedel. Men det ska inte ske genom skärpt abortlagstiftning”, skriver partiet till Världen idag.

Sverigedemokraterna, som också står bakom dagens abortlagstiftning, skriver i svaren att man vill ”stärka det förebyggande arbetet för att få ner antalet oönskade graviditeter”.  

Liberalerna skriver i sina svar till Världen idag att kvinnan själv ska bestämma om hon vill göra abort men att ”god undervisning om sexualitet och samlevnad, samt god tillgång till preventivmedel, bidrar till att hålla nere antalet aborter”.

Världen idag har sökt Kristdemokraterna för att fråga vad i det Sacrédeus uttryckt som inte är KD:s officiella syn, men har inte fått svar.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00