Förra veckan berättade Världen idag om den desinformationskampanj som gör gällande att muslimska barn kidnappas av svensk socialtjänst. En bakgrund till ryktena är omhändertaganden av barn med utländsk bakgrund, något som nyligen lett till protester.
Men redan i december förra året dök det upp videoklipp som påstods visa övergrepp mot muslimska barn begångna av socialtjänsten i Sverige. Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) spårar kampanjen till en arabiskspråkig sajt som publicerat ett 20-tal videoklipp om vad man hävdar är övergrepp från svenska myndigheter. Enligt MPF är det aktörer med koppling till islamism som ligger bakom kampanjen. I både videor och kommentarsfält finns hot om våld och terrordåd mot Sverige.
Hoten i sociala medier är särskilt inriktade på socialtjänsten som anklagas för att kidnappa muslimska barn och placera dem i svenska familjer för att ”försvenska” dem.
Kampanjen har skapat en otrygg tillvaro för de anställda inom socialtjänsten och särskilt dem som jobbar med omhändertaganden av barn enligt lagen om vård av unga (LVU).
Världen idag har talat med en socialsekreterare som känner stor oro för sig själv och sin familj på grund av de hot som riktas mot socialtjänsten. Det är dock inte bara kampanjen som skapar hot, utan även reella fall.
– Vid ett tillfälle försökte en person som var missnöjd med handläggningen av sitt ärende tända eld på våra lokaler. Som tur var hann polisen fram innan det började brinna. Det allra värsta var att en barnfamilj befann sig i samma rum som den hotfulla personen, säger Beatrice, som av säkerhetsskäl är anonym och heter något annat.
Hon jobbar med familjefrågor i en kommun i Mellansverige och säger att socialkontoret där hon är anställd har utsatts för flera attacker begångna av personer som varit missnöjda med beslut som fattats av personalen på kontoret. Hon berättar om klienter som har slagit sönder inredningen i väntrummet och mordhotat personalen; och om alla gånger som polisen har larmats till kontoret när personalen av rädsla för sina liv har tvingats låsa in sig och barrikaderat sig på sina tjänsterum när någon klient blivit våldsam.
Den pågående kampanjen i sociala medier skrämmer både Beatrice och hennes kollegor. Hon berättar att hon överväger att byta yrke och jobba med något där hon inte hotas av våldsbenägna personer.
– Jag är rädd för att min och min familjs liv hotas på grund av det jobb jag har, säger hon.
Enligt Beatrice skulle det ha känts tryggare om anställda inom socialtjänsten kunde få skyddade identiteter, som polisen har. Något de saknar i dag.