Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Snart kan sötsaker bli nyttiga – med israelisk uppfinning

Ett av världens stora hälsoproblem, överkonsumtionen av socker, kan nu komma att tacklas med en israelisk uppfinning. Biokemisten Ilan Samish har nämligen skapat ett sött protein som kan ersätta en stor del av sockret i livsmedel – utan att smaken förändras.

Nyheter · Publicerad 17:00, 16 maj 2021

Den israeliska nyhetssajten No Camels har besökt Ilan Samishs nystartsföretag Amai i staden Rehovot, söder om Tel Aviv, och konstaterar att det israeliska ”söta proteinet” kan komma att levereras till stora livsmedelsföretag i USA och Europa redan nästan år.

Den medicinska forskningen har visat på ett starkt samband mellan ett för stort sockerintag och en rad sjukdomar, och den israeliska proteinforskaren Ilan Samish har därför kallat den fortsatt höga sockerkonsumtionen i världen för ett ”långsamt självmord”.

Därutöver har även sötningsmedel kopplats till sjukdomar och hälsoproblem, samtidigt som många inte tycker om sötningsmedlens smak, och Samish gav sig därför ut på forskningsjakt efter en ny lösning.

Att det finns söta proteiner i vissa tropiska växter runt om i världen är något som forskarna har känt till länge, men dessa proteiner har visat sig vara sköra och därmed ha för dålig hållbarhet för att användas i matproduktion på andra ställen i världen.

– Problemet är inte att hitta dessa protein, utan att göra dem tillräckligt hållbara, förklarar Ilan Samish för No Camels.

För att lyckas med att få fram ett både hållbart och sött protein studerade han andra proteiner i naturen, som finns på platser med extrema förhållanden, som till exempel i havsdjupen och i varma källor. Denna kunskap har sedan Samish och hans kollegor använt sig av, för att med hjälp av dna-teknik få jästsvampar att producera ett nytt och sött protein.

Resultatet är ett protein som inte bara är hållbart och nyttigt, utan dessutom är så sött att ett kilogram av det motsvarar flera ton socker. Amai har redan skrivit avtal med bland annat den stora dryckestillverkaren Ocean Spray, som upptäckte att de kan ersätta en stor del av sockret i sin tranbärsdryck med det söta proteinet, utan att smaken förändrades alls.

Just att kombinera proteinet med en mindre mängd socker, snarare än att försöka ersätta sockret i produkterna helt och hållet, är också den väg framåt som Samish tror på.

– Min erfarenhet från de stora matföretagen är att smaken är kung. Vi erbjuder ett billigt, hälsosamt, välsmakande sätt att reducera sockret dramatiskt på utan att kompromissa en enda gnutta med smaken, säger han.

Mer exakt ska det handla om en reducering av sockret på mellan 30 och 80 procent, beroende av produkt.

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ateister kritiserade universitet efter massdop – får svar på tal

USA. En ateistisk organisation kritiserar ledningen för Auburn University i Alabama och menar att... måndag 2/10 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10