Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

I söndags röstade Smyrnakyrkan i Göteborg om sina framtida lokaler. ”För att kunna förverkliga vår vision om att vara en välsignelse för staden behöver vi bättre möjligheter”, säger föreståndaren Urban Ringbäck Foto: Samuel Björk/Arkiv

Smyrnakyrkan säljer och bygger nytt

Smyrnakyrkan i Göteborg ska sälja sin fastighet och bygga nytt i Frihamnen. Det beslutet togs genom en omröstning i söndags. – Vi byter ett bra läge mot ett bra läge, säger föreståndaren Urban Ringbäck.

Nyheter · Publicerad 14:54, 11 jun 2019

Sedan 1942 har Smyrnakyrkan huserat i sina egenbyggda lokaler vid Hagaparken i centrala Göteborg. Men nu är den tiden snart förbi. I söndags röstade församlingen nämligen ja till att sälja fastigheten och köpa en tomt i Frihamnen på Hisingen.

– Vi har vuxit ur våra lokaler. För att kunna förverkliga vår vision om att vara en välsignelse för staden behöver vi bättre möjligheter, säger föreståndaren Urban Ringbäck till Världen idag.

Han berättar att omkring tusen personer har kommit till tro i församlingen sedan 2011 och att många av dessa kommer från utkantsområden. Tomten där församlingen ska bygga sina nya lokaler ligger liksom tidigare centralt, men Urban Ringbäck påpekar att det är ett område med lägre kyrklig närvaro och hoppas därmed att församlingen kommer att fortsätta nå människor som vanligtvis inte kommer i kontakt med kyrkan.

– Vi känner Guds ledning i att ta detta pionjära steg, säger han.

Någon oro för att församlingen, genom att överge sitt nuvarande läge, kommer att ha svårare att nå ut till göteborgarna ser han inte.

– Vi byter ett bra läge mot ett bra läge. Visst kan det bli så att någon får svårt att hitta dit, men det finns bra kommunikationer, säger han.

Vem som kommer köpa de nuvarande lokalerna är i nuläget inte klart.

– Jag kan inte kommentera det. Men vi kommer att vara noggranna med att det blir en seriös verksamhet som inte krockar med vår värdegrund, säger Urban Ringbäck.

Att det inte kommer bli en kyrklig verksamhet är dock så gott som klart. Men Urban Ringbäck ser inte detta som något problem.

– Vi minskar inte antalet kyrkor i staden. Och vi ser inte heller själva kyrkobyggnaden som helig, säger han.

Den nya kyrkobyggnaden är tänkt att börja byggas 2020/2021 och stå klar under 2022. Förutom att vara större än den gamla lokalen kommer den att vara bättre anpassad för dagens och framtidens verksamhet, samt tillgänglig för funktionshindrade.

Någon ekonomisk vinst kommer församlingen inte göra genom förändringen; i stället blir en investering.

– Församlingen är medveten om att det behövs finansiering. För att undvika stor belåning hoppas vi kunna lösa mycket av detta genom insamling och egeninsatser, säger Urban Ringbäck.  

Av församlingens cirka 3 300 medlemmar var det 883 personer som deltog i omröstningen. Av dessa röstade 704 för en försäljning och flytt, medan 179 röstade nej.

Hur ser ni på att det var många som inte deltog i omröstningen?

– Vi är en gammal församling – som i de flesta frikyrkoförsamlingar har vi en ganska stor grupp passiva medlemmar, och det finns många som har flyttat från stan men fortfarande står skrivna hos oss. Omvänt är en stor grupp aktiva men ännu ej medlemmar, så de får inte rösta.

– Vi har också många medlemmar som kommer från kulturer där man inte är van vid den här typen av omröstningar, utan litar på ledarskapet. Dessutom är många av våra medlemmar med i någon av våra församlingsfilialer runt om i stan. Sett till detta är inte siffran så anmärkningsvärd, säger Urban Ringbäck.

Vi har vuxit ur våra lokaler. För att kunna förverkliga vår vision om att vara en välsignelse för staden behöver vi bättre möjligheter.

Israels modell är hård – men konsekvent med judisk tradition

Israelkommentar Pendeln svänger alltid inom politiken. Ibland svänger den snabbare, ibland långsammare, men man kan... torsdag 28/5 00:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga... fredag 29/5 00:00

SVT sågas efter besked om könskrav i Mello

Public service. Alla Melodifestivalbidrag som skrivs av mer än en person kommer år 2022 behöva ha minst en kvinnlig... torsdag 28/5 16:54

Från en stund av nattvardsfirande på ett kafé i östra Turkiet

Missionsglimten En solig men kall dag sitter jag tillsammans med ett fåtal personer i den stad som vi bett så många... fredag 29/5 00:00

Inställda konferenser – siktar mot nästa år

Inställda konferenser. Efter 133 somrar i rad har coronapandemin tvingat Torpkonferensen till ett uppehåll. – Inte roligt,... torsdag 28/5 16:20

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...