Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

En rapport från Malmö ger inblick i hur små förskolebarn drabbas av hederskultur på flera olika sätt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Små barn i Malmö starkt begränsade av hederskultur

Flickor som inte får vara barbenta eller vistas i samma rum som pojkar. Pojkar som inte får klä ut sig och som upplever att de måste kontrollera sina systrar. Det är en bild som framkommer i en rapport om hederskultur i Malmös förskolor.

Nyheter · Publicerad 07:00, 18 nov 2021

Rapporten är vad staden kallar en inventering av hedersrelaterad problematik i förskolan, och bygger på ett uppdrag från 2018 om att se på hedersproblematik i förskolan.

Intervjuerna med medarbetare i 13 av stadens drygt 200 förskolor ger en beklämmande bild av barn som begränsas i sin lek och i sitt umgänge med andra.

Bland annat berättas om föräldrar som inte vill att deras barn sover tillsammans med barn av det motsatta könet. Också barnen själva, och i vissa fall även medarbetare, uttrycker hedersnormer, som Malmö stad beskriver det på sin hemsida.

Att det inte enbart handlar om att flickor och pojkar vill leka olika lekar och med olika leksaker, är tydligt.

”Flickor får inte leka med pojkar (och vice versa), de får inte sitta bredvid varandra, inte hålla handen, inte ens vara i samma rum på vilan. Barnen uttrycker själva att de inte ska eller vill vara i samma grupp”, står det i rapporten.

”Någon beskriver en känsla av att pojkar inte lyssnar på kvinnlig personal. Det finns också ett par exempel på grova rasistiska yttringar: barn som inte leker med eller vill sitta bredvid andra barn som är ’mörkhyade’.”

Många barn, främst flickor, vill inte visa sin kropp när de byter om, och i ett fall reagerade pojkar ”väldigt starkt” på att en flicka gick utan strumpbyxor efter att ha varit ute i regnet.

”Man berättar om att barnen själva säger att flickor inte kan ha korta ärmar på sina tröjor, och föreställningarna om lämplig klädsel spiller även över på personalen som kan ifrågasättas”, står det i rapporten, då dessa har bara fötter eller armar.

Flera barn avstår från fläskkött. Men dessutom finns det barn som säger att de inte ens kan leka med dem som äter gris.

För en del barn är det också förbjudet att vara med vid fester och högtider som lucia, jul, påsk. De får inte sjunga julsånger eller följa med till kyrkan.

En annan flicka är bara tre och vill inte ha slöjan, den är obekväm, kliar och är i vägen, men måste för föräldrarna har bestämt det.

Slöja på små barn är ett dilemma för flera förskolor.

”Någon gör en jämförelse och menar att när ett barn för första gången kommer till förskolan och har fått glasögon så är det självklart att personalen lyfter detta som något positivt [...] Ska ett barn som tagit på sig slöja få bekräftelse eller ej?”

Inga av stadens fristående förskolor ingick i inventeringen.

Man berättar om att barnen själva säger att flickor inte kan ha korta ärmar på sina tröjor, och föreställningarna om lämplig klädsel spiller även över på personalen som kan ifrågasättas.

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10