Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

En rapport från Malmö ger inblick i hur små förskolebarn drabbas av hederskultur på flera olika sätt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Små barn i Malmö starkt begränsade av hederskultur

Flickor som inte får vara barbenta eller vistas i samma rum som pojkar. Pojkar som inte får klä ut sig och som upplever att de måste kontrollera sina systrar. Det är en bild som framkommer i en rapport om hederskultur i Malmös förskolor.

Nyheter · Publicerad 07:00, 18 nov 2021

Rapporten är vad staden kallar en inventering av hedersrelaterad problematik i förskolan, och bygger på ett uppdrag från 2018 om att se på hedersproblematik i förskolan.

Intervjuerna med medarbetare i 13 av stadens drygt 200 förskolor ger en beklämmande bild av barn som begränsas i sin lek och i sitt umgänge med andra.

Bland annat berättas om föräldrar som inte vill att deras barn sover tillsammans med barn av det motsatta könet. Också barnen själva, och i vissa fall även medarbetare, uttrycker hedersnormer, som Malmö stad beskriver det på sin hemsida.

Att det inte enbart handlar om att flickor och pojkar vill leka olika lekar och med olika leksaker, är tydligt.

”Flickor får inte leka med pojkar (och vice versa), de får inte sitta bredvid varandra, inte hålla handen, inte ens vara i samma rum på vilan. Barnen uttrycker själva att de inte ska eller vill vara i samma grupp”, står det i rapporten.

”Någon beskriver en känsla av att pojkar inte lyssnar på kvinnlig personal. Det finns också ett par exempel på grova rasistiska yttringar: barn som inte leker med eller vill sitta bredvid andra barn som är ’mörkhyade’.”

Många barn, främst flickor, vill inte visa sin kropp när de byter om, och i ett fall reagerade pojkar ”väldigt starkt” på att en flicka gick utan strumpbyxor efter att ha varit ute i regnet.

”Man berättar om att barnen själva säger att flickor inte kan ha korta ärmar på sina tröjor, och föreställningarna om lämplig klädsel spiller även över på personalen som kan ifrågasättas”, står det i rapporten, då dessa har bara fötter eller armar.

Flera barn avstår från fläskkött. Men dessutom finns det barn som säger att de inte ens kan leka med dem som äter gris.

För en del barn är det också förbjudet att vara med vid fester och högtider som lucia, jul, påsk. De får inte sjunga julsånger eller följa med till kyrkan.

En annan flicka är bara tre och vill inte ha slöjan, den är obekväm, kliar och är i vägen, men måste för föräldrarna har bestämt det.

Slöja på små barn är ett dilemma för flera förskolor.

”Någon gör en jämförelse och menar att när ett barn för första gången kommer till förskolan och har fått glasögon så är det självklart att personalen lyfter detta som något positivt [...] Ska ett barn som tagit på sig slöja få bekräftelse eller ej?”

Inga av stadens fristående förskolor ingick i inventeringen.

Man berättar om att barnen själva säger att flickor inte kan ha korta ärmar på sina tröjor, och föreställningarna om lämplig klädsel spiller även över på personalen som kan ifrågasättas.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier