På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Karlis Neretnieks, generalmajor, ser hamnen i Slite som möjlig landstigningsplats vid ett eventuellt anfall från Ryssland. Foto: Ruben Agnarsson

"Slite-hamn underlättar för en rysk invasion"

Nordstreams nybyggda hamn i Slite, fungerar utmärkt som landstigningshjälpmedel för eventuella angripande ryska krigsfartyg, sade Bo Pellnäs på det riksdagsseminarium om det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön som anordnades i onsdags.

Nyheter · Publicerad 06:00, 5 apr 2011

Förutom Bo Pellnäs, säkerhetspolitisk expert, medverkade Karlis Neretnieks, generalmajor och före detta rektor vid Försvarshögskolan, Arvidsson, ledarskribent i Svenska Dagbladet och Oscarsson, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson (KD).

Bo Pellnäs inledde med att påpeka att det nu är bråttom att bromsa de svenska försvarsnedskärningarna. Han nämnde även Rysslands kraftiga militära upprustning och Gotlands prekära säkerhetspolitiska läge.
– Det är skandal att Gotland är avmilitariserat och att Sveriges huvudstad saknar luftförsvar, slog han fast.

Han nämnde också den ryska gasledningen som skäl till Östersjöns ökade geopolitiska betydelse och konstaterade att den nybyggda hamnen som Nordstream byggt i Slite, nu fungerar utmärkt som landstigningshjälpmedel för eventuella angripande ryska krigsfartyg.

Claes Arvidsson tackade kristdemokraterna för initiativet, och menade att opinionsbildare i Sverige måste börja tala om att försvara vår nation.
– Den nationella aspekten har kommit i skymundan, konstaterade han och menade att Putin och Medvedev för Ryssland åt helt fel håll.

Karlis Neretnieks undrade om inte ett anfall på Gotland skulle vara det mest troliga, vid en eventuell konflikt med Ryssland, eftersom det land som äger Gotland kan dominera hela södra delen av Östersjön.

Karlis Neretnieks menade att Sverige är illa förberett för olika typer av hot, eftersom det svenska försvaret tränar för utlandstjänstgöring, som kan förberedas i månader.
– Det som är gjort är gjort, nu måste vi börja se framåt – vilket försvar vi egentligen behöver, sade Mikael Oscarsson, som utlovade fler seminarier på liknande teman framöver.

Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier