Israel

Släppta Hamasgisslan: Blev slagna och åt blöta toapapper

Tolvåringen Yagil Yaakov återvände från fångenskapen i Gazaremsan till Israel med helikopter måndagen den 27 november. Han och hans lillebror ska båda ha fått benen brännmärkta av heta avgasrör.
Tolvåringen Yagil Yaakov återvände från fångenskapen i Gazaremsan till Israel med helikopter måndagen den 27 november. Han och hans lillebror ska båda ha fått benen brännmärkta av heta avgasrör.

Vittnesmål om såväl fysisk som psykisk misshandel kommer nu från gisslan som hållits fångna av Hamas. En filippinsk man som kidnappades av Hamas berättar att han åt fuktiga toapapper för att mätta sin hunger.

– När jag först såg solen och kom ut ur tunneln så bara böjde jag knä och tackade Herren, berättar han om dagen då han blev fri. 

Publicerad Uppdaterad

Under det veckolånga eldupphöret mellan Israel och Hamas, som inleddes fredagen den 24 november, släpptes totalt 105 personer som hållits fångna av Hamas i Gazaremsan som gisslan i nära två månader, rapporterar Jerusalem Post

Enligt tidningen finns det misstankar om att Hamas hållit kvar familjemedlemmar till släppta gisslantagna för att säkerställa att de frisläppta talar fördelaktigt om sin tid i fångenskap när de uttalar sig offentligt.

Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller konstaterade även under en pressträff den 4 december att det verkar som om Hamas inte vill släppa vissa kvinnor eftersom rörelsen inte vill att kvinnorna i fråga ska kunna berätta om vad de varit med om under fångenskapen. Miller uttalade sig inte mer specifikt om vad det skulle handla om för övergrepp, men uttalandet kom precis efter att han konstaterat att det förekommer rapporter om att Hamas använt sig av sexuellt våld, och att USA inte har någon anledning till att tvivla på de rapporterna. 

Bland de konkreta vittnesmål som har kommit fram om vad frisläppta gisslan varit med om finns de som beskriver hur barn har utsatts för olika typer av misshandel. 

Eitan Yahalomi
Efter att 12-åringen Eitan Yahalomi släppts av Hamas fick han komma till Sourasky Medical Center i Tel Aviv. Han ska ha blivit utsatt för både fysisk och psykisk misshandel under fångenskapen.

Tidningen The Jewish Chronicle berättar om tolvårige Eitan Yahalomi, som enligt en släkting först ska ha blivit slagen av Gazainvånare när han anlände till Gazaremsan. Därefter ska han ha utsatts för psykisk misshandel genom att tvingas se på filmer som visade ohyggligheter som Hamas utförde under sin massaker i Israel den 7 oktober.

Brännmärkning med skållheta avgasrör är ytterligare ett exempel på misshandel som de gisslantagna pojkarna Yagil och Or Yaakov, 12 och 16 år gamla, ska ha utsatts för, rapporterar Jerusalem Post.

Enligt pojkarnas släkting har de berättat om hur varje barn som togs av Hamas placerades på en motorcykel med benet mot avgasröret så att de fick brännmärken, vilket ska ha varit ett sätt att märka barnen så att de skulle kunna identifieras ifall de skulle försöka fly eller bli räddade. Och enligt släktingen ska barnen även ha blivit drogade.

En släppt gisslantagen som med egna ord berättar om sin tid i fångenskap är filippinaren Jimmy Pacheco. I en intervju med CBN News vittnar han om bristen på mat, där han vissa dagar bara ska ha fått ett pitabröd att äta, samtidigt som dricksvattnet han fick ska ha blivit allt saltare med tiden.

Pacecho berättar att han sparade och gömde toapapper som han fick för att torka sig i ändan med, för att i stället badda de fuktiga väggarna med pappret och sedan äta upp det.

– Det både fyllde min tomma mage och stillade min törst, förklarar han.

Filippinaren berättar även att han fick styrka av att han ville överleva för sina barns skull och att han vädjade till Gud om att få överleva. När han sedan fick höra att han skulle få lämna tunneln där han hållits fången ska han ha börjat gråta. 

– När jag först såg solen och kom ut ur tunneln så bara böjde jag knä och tackade Herren eftersom jag såg solen igen och andades frisk luft, beskriver Pacheco. 

Powered by Labrador CMS