På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

– Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle bli kristen förkunnare, säger Göran Skytte som i dag är framgångsrik journalist och välkänd i kyrkliga kretsar. Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

Skytte om Jesu återuppståndelse i svensk massmedia

Det fanns en tid när Gud var död i svenska medier. Det var då, i bör- jan av 70-talet, som Göran Skytte påbörjade sin framgångsrika jour- nalistkarriär. Den nådde sin topp med ett eget tv-program med miljonpublik varje vecka. Under 90-talet återuppstod Gud i media menar Skytte, som vid samma tid började sin egen resa mot en tro.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 nov 2011

– Jag hade inget val, det var självklart för mig, jag har sysslat med berättande hela livet, redan innan jag började skolan.
Det säger Göran Skytte om yrkesvalet. Att han skulle kommunicera via media växte fram som en självklarhet.
– Men jag kunde aldrig drömma om att jag skulle bli kristen förkunnare.
I dag är han välkänd i kyrkliga kretsar efter att bland annat ha skrivit böckerna Omvänd och tillsammans med prästen Bo Brander Ett år med Jesus, och dessutom ha rest runt i många försam- lingar och hållit föredrag. Men på 90-talet var han inte direkt känd som en kristen profil, han ledde då ett av Sveriges mest sedda tv-program, döpt efter honom själv. Göran Skytte hade rönt stora framgångar, vunnit Stora journalistpriset och gjort sig ett namn i spalterna och framför kameran. Men på insidan var det inte väl ställt.*
– I mitt yttre liv var allt bra i strålkastarljuset, men i mitt inre liv mådde jag inte bra, säger han.

Man kan säga att det sökande som Skytte då inledde var samtida med en utveckling i Sverige, då det blev allt vanligare att i intervjuer ställa frågan: Tror du på Gud?
– Tidigare om någon skrev om kyrkliga frågor kunde det ofta handla omförlöjligande eller skandaler. Tro var en ickefråga. Som jag ser det var det under 90-talet som Jesus återuppstod i svenska medier. Som programledare ville jag träffa kristna människor och gjorde också det, trots motstånd från chefer som menade att det där vill ingen se på, men varje gång vi hade med en pastor eller präst sköt tittarsiffrorna i höjden.

Han talar om att det fanns en andlig längtan som visa- de sig i allt ifrån reportage om kristna fotbollsspelare i sportjournalistiken till dikter om Gud på kultur- sidorna. Gud slutade vara tabu.
– I dag har vi en situation där frågor om kyrka och tro och religion är vardagsmat, säger han.
Det innebär dock inte att kunskapen om religiösa frågor generellt sett är hög i journalistkåren, enligt Skytte.
– Ibland kan man se journalister behandla frågor om tro som uppenbart inte vet vad de talar om. Hade det varit ett annat ämnesområde hade de blivit utskrattade. Ska man rapportera om fotboll bör man veta grundreglerna, att det är två lag som spelar och att det inte heter spela boll. Men när det gäller religiösa frågor är det tydligt att man ibland inte har en susning vad man talar om.

Samtidigt tycker han att det klagas lite väl mycket ibland i kristna kretsar, både vad gäller att kristna granskas och när man ropar efter fler kristna mediaröster.
– Vill man synas får man acceptera att bli synad. Uppmärksamhet innebär inte alltid positiva rubri- ker eller tyvärr ens sakkunniga rapporter utan också granskning och kritik. Jämfört med för bara 10, 20 år sedan vimlar det ju av medieprofiler som kommer ut som kristna. Och jag tycker att innan man ropar efter fler kristna medieröster borde manstödja de kristna tidningar som finns, de skulle kunna ha långt större upplagor om kristna i Sverige prenu- mererade. Prenumerera, Gud vill det, säger han med ett skratt.

Upplevde du att bilden av dig i mediekretsar för- ändrades efter att det blev känt att du blivit kristen?
– Ja, men det var naturligt för jag blev en annan, jag förvandlades från okristen till kristen, det är klart att det syntes. Men reaktioner av öppet avståndstagande, hån eller öppna idiotförklaringar har varit sällsynta. Jag kan tänka mig att detta att vara kristen opinionsbildare och mediamänniska kan stänga igen vissa dör- rar. Men det är inget att klaga på, för det gäller alla som har starka övertygel- ser, det öppnar vissa dör- rar och stänger andra.

SAMUEL TEGLUND
samuel.teglund@varldenidag.se

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier