Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Ett av offren har avlidit, medan övriga fem är skadade. Foto: Leonard Ortiz/The Orange County Registe/AP/TT

Skytt slogs ner av pastor

Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade och band fast gärningsmannen.

Nyheter · Publicerad 19:00, 17 maj 2022

Skjutningen inträffade i söndags vid en lunchmottagning efter en gudstjänst vid Geneva Presbyterian Church i staden Laguna Woods.

Enligt polisen i Orange County avled ett av offren på plats, fyra är kritiskt skadade och en har lättare skador. Alla offer är vuxna.

Omkring 30–40 personer befann sig i lokalen när gärningspersonen gick till attack. Larmet kom klockan 13.26 lokal tid och ledde till ett stort pådrag.

Enligt vittnen slog en pastor gärningsmannen i huvudet med en stol medan denne laddade om, och förövaren kunde sedan övermannas.

– Jag hade aldrig någonsin trott att något sånt här skulle hända i min kyrka, i mitt samhälle, säger 72-årige Chen, som var den som larmade polisen.

– Vi är mest pensionärer, medelåldern i vår kyrka är 80, säger han.

Orange County-polisen hyllar kyrkobesökarnas ingripande och berättar vid en pressträff att mannen var frihetsberövad när polisen kom dit.

– Vi tror att en grupp kyrkobesökare höll fast honom, band honom med en elsladd och beslagtog minst två handeldvapen, säger Jeff Hallock vid polisen vid en pressträff, och fortsätter:

– [Kyrkobesökarna] gav prov på vad vi anser vara exceptionellt hjältemod och mod när de ingrep för att stoppa den misstänkta. Deras insats ledde utan tvekan till färre skadade och döda.

Den gripne är en man i 60-årsåldern som inte tros tillhöra kyrkan eller bo i närheten.

– Vi vet inte vad den misstänktes motiv kan ha varit, eller om han hade ett utpekat mål eller om det ens är en hatrelaterad händelse, säger Hallock.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier