Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Skyddsrum fylldes i Jerusalem: ”Jag fick hålla om min nioåring”

När raketer sköts mot Jerusalem på måndagen fick skribenten Paul Widén och hans familj fly till skyddsrum.

– Jag fick hålla om min nioåring som var livrädd, berättar han och riktar samtidigt kritik mot utrikesminister Ann Lindes uttalande om den nya våldsamma situationen.

Nyheter · Publicerad 08:00, 12 maj 2021

Slutet av ramadan, israeliskt firande av Jerusalemdagen och en infekterad bostadstvist i östra Jerusalem är några av ingredienserna som fått våldet mellan israeler och palestinier att eskalera de senaste dagarna.

Paul Widén, som bor i Jerusalem, berättar att han och hans familj fick fly till skyddsrum när raketlarmen ljöd i Jerusalem under måndagen.

– För mig är det inte så chockartat, det har hänt förut och kommer tyvärr hända igen. Men jag fick hålla om min nioåring som var livrädd. Och resten av kvällen fick vi ägna åt terapi och en grundkurs i Mellanösternkunskap, berättar han.

– Det är hemskt att behöva förklara att människor skjuter raketer mot oss och att se barnens förvirring, rädsla och vrede. Och samtidigt pågick firande av Jerusalemdagen utanför där man hörde människor ropa att Israels folk lever.

Mängder av raketer har avfyrats från Gaza, varav flera riktats mot utkanten av Jerusalem. Att terrorister siktar in sig på den israeliska huvudstaden innebär att en röd linje passerats menar den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu, enligt Jerusalem Post.

– Vi befinner oss i en strid med flera fronter: i Jerusalem, Gaza och på andra platser i Israel, sade Netanyahu.

Israel säger sig ha dödat ett antal personer inom Hamas och Islamiska jihad i luftattacker mot Gazaremsan rapporterar TT och skriver att bombningarna kom som svar på raketbeskjutning som skadat israeler i Ashkelon.

Enligt israeliska armén avfyrades över 200 raketer från Gazaremsan mot Israel, över 90 procent av dessa kunde stoppas av robotförsvarssystemet ”Iron Dome”. De som slog ned förstörde bostäder i kuststaden Ashkelon och skadade minst sex personer.

Hamas gick under måndagen ut med ett ultimatum där man bland annat krävde att den israeliska polisnärvaron på Tempelplatsen skulle upphöra och att Hamasfångar skulle släppas ur fängelse, krav Israel som väntat förkastade. Det var efter detta som raketattackerna tog fart på allvar.

Paul Widén, som regelbundet rapporterar om skeendet i Israel och skriver Israelkommentarer i Världen idag, menar att Israel, dess regering och Benjamin Netanyahu bär ett ansvar för hur situationen utvecklat sig, men tror att eskaleringen skulle ha skett oavsett.

– Israel är inte alls oskyldigt. Men den verkliga konflikten är mellan Hamas och Fatah. Hamas vill visa sig starka genom att attackera judarna.

Efter att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas nyligen beslöt att ställa in valet vill Hamas visa sin överlägsenhet, menar Widén.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) lade i ett uttalande om situationen i Jerusalem på måndagen huvudansvaret på Israel.

– Det ligger ett särskilt ansvar på de israeliska myndigheterna att agera med återhållsamhet, sade hon till TT.

Paul Widén säger att han skäms när han hör det.

– Israel har gjort saker som förvärrat situationen, men det här hade hänt ändå. Det här handlar om terrorister som skickar 200 raketer mot civila samhällen och som vill döda judarna.

Albert Veksler bor också i Jerusalem och när Världen idag når honom på tisdagen påminner han om hoten från palestinsk sida när USA flyttade sin ambassad till Jerusalem under Donald Trumps tid som president.

– Då hotade man med ett tredje världskrig, men det hände inte så mycket. Nu är det en ny administration i Vita huset som bland annat återställt det palestinska biståndet.

Signalerna från USA kan vara en av orsakerna till att oroligheterna blossar upp igen, tror han. Veksler påpekar också att det under hela ramadan skett en gradvis upptrappning i palestinskt våld mot israeler.

– Ungdomar har lagt upp klipp på Tiktok [en populär videoapp reds. anm.] där de attackerar, slår eller häller en kopp kaffe över judar. Det har växt till allt värre attacker, säger han.

Det är hemskt att behöva förklara att människor skjuter raketer mot oss och att se barnens förvirring, rädsla och vrede.

Bakgrund till senaste våldsvågen

Den muslimska fastemånaden ramadan avslutas och i samband med det förekommer uppmaningar om ökat våld mot civila israeler.

Jerusalemdagen, en israelisk nationell helgdag till minne av återföreningen av Jerusalem och upprättandet av israelisk kontroll över Gamla stan efter sexdagarskriget 1967, firas. Detta är något som väcker ilska bland palestinska araber.

Israelisk domstol har beslutat att flera palestinska familjer som i många år bott i stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem ska vräkas eftersom marken historiskt tillhör judarna. De boende har även vägrat att betala hyra. Högsta domstolen i Israel har valt att bordlägga ett slutgiltigt beslut i ärendet efter att våldsamheterna tilltagit i Jerusalem.

Protesterna mot vräkningsbeslutet har i vissa fall varit fredliga, men i andra fall har det förekommit våld och grova antisemitiska slagord.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10