Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Skriver ofta kritiskt om Busch – ”hon genererar klick”

Aftonbladets ledarsida har de senaste åren fått kritik för sitt stora fokus på, och sina återkommande attacker mot, KD-ledaren och numera näringsministern Ebba Busch.

Nu medger ledarskribenten Jonna Sima att ett skäl till deras upptagenhet med Busch är hennes utseende.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 feb 2023

Den socialdemokratiska ledarsidan på Aftonbladet har på senare tid haft otaliga artiklar med kritik mot Ebba Busch. Hennes namn syns ofta i rubrikerna på ledarsidan tillsammans med bilder på henne.

I Expressenpodden Lägg ut! intervjuas Jonna Sima, ledarskribent på Aftonbladet, och hon erkänner då att man medvetet skriver ofta om Busch på grund av hennes utseende och för att hon ”genererar klick”.

– Det är bara att erkänna. Att skriva om kvinnor på högt uppsatta positioner, och särskilt i Ebbas fall … Det går inte att sticka under stol med att hon är bildskön, hon är ung och också slagkraftig och otroligt skicklig på sitt sätt, säger Jonna Sima i podden.

– Det är lite dubbelt för oss. Vi på ledarsidan på Aftonbladet är ofta kritiska till hennes politik, men samtidigt så förstår vi att hon också genererar mycket, så att säga, klick, bara för att hon är den hon är och ser ut som hon gör.

Flera högerdebattörer har fått vatten på sin kvarn i kritiken mot Aftonbladets ledarsida efter Simas uttalande.

”Ursäkta, men hur lågt kan en ledarsida sjunka?” twittrar till exempel den borgerliga skribenten Susanna Silfverskiöld.

KD:s partisekreterare Johan Ingerö menar att detta visar att det inte är nyhetsvärdering eller ideologi som ligger bakom alla artiklarna om KD-ledaren.

”Det är att Ebba drar trafik. Den föregivet antikapitalistiska ledarsidan är så ekonomistyrd att den öppet struntar i sakfrågorna”, skriver Ingerö på Twitter.

Det nästan en minut långa ljudklippet när Sima talar är dock inte rättvisande för det resonemang hon förde som helhet i podden, anser Anders Lindberg, chef för Aftonbladets ledarsida.

Enligt honom har Sima försökt problematisera ”medias och våra texter om kvinnor i politiken”, twittrar han och kallar dem som kritiserar hans ledarsida för ”troll”.

Den föregivet antikapitalistiska ledarsidan är så ekonomistyrd att den öppet struntar i sakfrågorna.

Nya dna-tester tar död på gamla myter om Beethoven

Kultur. Nej, Beethoven var inte svart och han blev inte förgiftad av bly. Nya dna-tester av den berömde... måndag 27/3 10:00

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10