Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Skriver ofta kritiskt om Busch – ”hon genererar klick”

Aftonbladets ledarsida har de senaste åren fått kritik för sitt stora fokus på, och sina återkommande attacker mot, KD-ledaren och numera näringsministern Ebba Busch.

Nu medger ledarskribenten Jonna Sima att ett skäl till deras upptagenhet med Busch är hennes utseende.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 feb 2023

Den socialdemokratiska ledarsidan på Aftonbladet har på senare tid haft otaliga artiklar med kritik mot Ebba Busch. Hennes namn syns ofta i rubrikerna på ledarsidan tillsammans med bilder på henne.

I Expressenpodden Lägg ut! intervjuas Jonna Sima, ledarskribent på Aftonbladet, och hon erkänner då att man medvetet skriver ofta om Busch på grund av hennes utseende och för att hon ”genererar klick”.

– Det är bara att erkänna. Att skriva om kvinnor på högt uppsatta positioner, och särskilt i Ebbas fall … Det går inte att sticka under stol med att hon är bildskön, hon är ung och också slagkraftig och otroligt skicklig på sitt sätt, säger Jonna Sima i podden.

– Det är lite dubbelt för oss. Vi på ledarsidan på Aftonbladet är ofta kritiska till hennes politik, men samtidigt så förstår vi att hon också genererar mycket, så att säga, klick, bara för att hon är den hon är och ser ut som hon gör.

Flera högerdebattörer har fått vatten på sin kvarn i kritiken mot Aftonbladets ledarsida efter Simas uttalande.

”Ursäkta, men hur lågt kan en ledarsida sjunka?” twittrar till exempel den borgerliga skribenten Susanna Silfverskiöld.

KD:s partisekreterare Johan Ingerö menar att detta visar att det inte är nyhetsvärdering eller ideologi som ligger bakom alla artiklarna om KD-ledaren.

”Det är att Ebba drar trafik. Den föregivet antikapitalistiska ledarsidan är så ekonomistyrd att den öppet struntar i sakfrågorna”, skriver Ingerö på Twitter.

Det nästan en minut långa ljudklippet när Sima talar är dock inte rättvisande för det resonemang hon förde som helhet i podden, anser Anders Lindberg, chef för Aftonbladets ledarsida.

Enligt honom har Sima försökt problematisera ”medias och våra texter om kvinnor i politiken”, twittrar han och kallar dem som kritiserar hans ledarsida för ”troll”.

Den föregivet antikapitalistiska ledarsidan är så ekonomistyrd att den öppet struntar i sakfrågorna.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00