Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Skriv under för samvetsfrihet, uppmanar Sea

Svenska evangeliska alliansen (Sea) blåser nu nytt liv i det samvetsmanifest som lanserades 2011, och som undertecknades av en lång rad kristna ledare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 feb 2014

– Med anledning av fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark, som nu förvägras det jobb hon utlovades då hon inte vill utföra aborter, är manifestet än mer aktuellt, säger Sea:s generalsekreterare Stefan Gustavsson i ett pressmeddelande.
– När Samvetsmanifestet först presenterades fördes diskussionen om religions- och samvetsfrihet främst på ett filosofiskt plan; nu ser vi den utmaningen i praktiken.
Stefan Gustavsson var initiativtagare till det Manifest för samvetsfrihet som lanserades för fyra år sedan tillsammans med framför allt evangeliska, katolska och ortodoxa kyrkoledare.
Manifestet har även skickats till Diskrimineringsombudsmannen (DO) på begäran av Ellinor Grimmarks juridiska ombud, som ett underlag i det pågående ärendet. Hittills har drygt 2 670 personer undertecknat dokumentet, som fortfarande går att signera på nätet.

Manifestet är ett försvar av bland annat människovärdet och religions- och samvetsfriheten. Även rätten att försvara den kristna synen på äktenskap och familj ingår.
Några av de kyrkoledare som skrivit på uppropet är biskop Anders Arborelius (Katolska kyrkan), ärkebiskop Benjamin Atas (Syrisk-ortodoxa kyrkan), ärkebiskop Abdulahad Shabo (Syrisk-ortodoxa kyrkan i ärkestiftet, Sverige och Skandinavien), missionsdirektor Anders Blåberg (Evangeliska frikyrkan), Hans Weichbrodt (präst och inspiratör Oasrörelsen).
Även opinionsbildare som Siewert Öholm, Felicia Ferreira (publisher Dagen), Lukas Berggren (chefredaktör Världen idag), Elisabeth Sandlund (opinionsredaktör Dagen) har skrivit under.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se


Fotnot: Formuläret finns på www.samvetsfrihet.se

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Ärkebiskop Jackelén som talare vid Nyhemsveckan möter kritik

Pingst. Bland den kommande Nyhemsveckans talare, som annonserats på Facebook, står Svenska kyrkans... måndag 16/5 13:58

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier