Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Skriv under för samvetsfrihet, uppmanar Sea

Svenska evangeliska alliansen (Sea) blåser nu nytt liv i det samvetsmanifest som lanserades 2011, och som undertecknades av en lång rad kristna ledare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 feb 2014

– Med anledning av fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark, som nu förvägras det jobb hon utlovades då hon inte vill utföra aborter, är manifestet än mer aktuellt, säger Sea:s generalsekreterare Stefan Gustavsson i ett pressmeddelande.
– När Samvetsmanifestet först presenterades fördes diskussionen om religions- och samvetsfrihet främst på ett filosofiskt plan; nu ser vi den utmaningen i praktiken.
Stefan Gustavsson var initiativtagare till det Manifest för samvetsfrihet som lanserades för fyra år sedan tillsammans med framför allt evangeliska, katolska och ortodoxa kyrkoledare.
Manifestet har även skickats till Diskrimineringsombudsmannen (DO) på begäran av Ellinor Grimmarks juridiska ombud, som ett underlag i det pågående ärendet. Hittills har drygt 2 670 personer undertecknat dokumentet, som fortfarande går att signera på nätet.

Manifestet är ett försvar av bland annat människovärdet och religions- och samvetsfriheten. Även rätten att försvara den kristna synen på äktenskap och familj ingår.
Några av de kyrkoledare som skrivit på uppropet är biskop Anders Arborelius (Katolska kyrkan), ärkebiskop Benjamin Atas (Syrisk-ortodoxa kyrkan), ärkebiskop Abdulahad Shabo (Syrisk-ortodoxa kyrkan i ärkestiftet, Sverige och Skandinavien), missionsdirektor Anders Blåberg (Evangeliska frikyrkan), Hans Weichbrodt (präst och inspiratör Oasrörelsen).
Även opinionsbildare som Siewert Öholm, Felicia Ferreira (publisher Dagen), Lukas Berggren (chefredaktör Världen idag), Elisabeth Sandlund (opinionsredaktör Dagen) har skrivit under.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se


Fotnot: Formuläret finns på www.samvetsfrihet.se

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier