Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Skriv under för samvetsfrihet, uppmanar Sea

Svenska evangeliska alliansen (Sea) blåser nu nytt liv i det samvetsmanifest som lanserades 2011, och som undertecknades av en lång rad kristna ledare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 feb 2014

– Med anledning av fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark, som nu förvägras det jobb hon utlovades då hon inte vill utföra aborter, är manifestet än mer aktuellt, säger Sea:s generalsekreterare Stefan Gustavsson i ett pressmeddelande.
– När Samvetsmanifestet först presenterades fördes diskussionen om religions- och samvetsfrihet främst på ett filosofiskt plan; nu ser vi den utmaningen i praktiken.
Stefan Gustavsson var initiativtagare till det Manifest för samvetsfrihet som lanserades för fyra år sedan tillsammans med framför allt evangeliska, katolska och ortodoxa kyrkoledare.
Manifestet har även skickats till Diskrimineringsombudsmannen (DO) på begäran av Ellinor Grimmarks juridiska ombud, som ett underlag i det pågående ärendet. Hittills har drygt 2 670 personer undertecknat dokumentet, som fortfarande går att signera på nätet.

Manifestet är ett försvar av bland annat människovärdet och religions- och samvetsfriheten. Även rätten att försvara den kristna synen på äktenskap och familj ingår.
Några av de kyrkoledare som skrivit på uppropet är biskop Anders Arborelius (Katolska kyrkan), ärkebiskop Benjamin Atas (Syrisk-ortodoxa kyrkan), ärkebiskop Abdulahad Shabo (Syrisk-ortodoxa kyrkan i ärkestiftet, Sverige och Skandinavien), missionsdirektor Anders Blåberg (Evangeliska frikyrkan), Hans Weichbrodt (präst och inspiratör Oasrörelsen).
Även opinionsbildare som Siewert Öholm, Felicia Ferreira (publisher Dagen), Lukas Berggren (chefredaktör Världen idag), Elisabeth Sandlund (opinionsredaktör Dagen) har skrivit under.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se


Fotnot: Formuläret finns på www.samvetsfrihet.se