Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Skribent i Aftonbladet: Jesus är Herre

Jesus är Herre i Svenska kyrkan, inte politikerna eller folket – det påpekar kulturskribenten Sofia Lilly Jönsson i en artikel i Aftonbladet inför söndagens kyrkoval.

”Jag tror ärligt att en hel del av dem som styr Svenska kyrkan inte har förstått vad en kyrka är”, skriver hon.

Nyheter · Publicerad 16:50, 17 sep 2021

Partisystemet tvingar kristna till kompromiss och passiviserar Svenska kyrkan, anser kulturskribenten Sofia Lilly Jönsson. I en artikel på Aftonbladets kultursida inför söndagens kyrkoval påminner hon om att kyrkan varken är ett Twitterkonto, en åsiktsgemenskap, ett politiskt möte eller ett museum.

”Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus”, framhåller hon. Formuleringen är ett direkt citat ur kyrkoordningen.

Jönsson menar att det pågår en ”massiv reträtt” från det som enligt kyrkoordningen är församlingens grundläggande uppgift. Man ägnar sig åt klimatlobbyism, sociala medier, ”svällande kanslier och en PR-apparat som inkluderar stora scener på Bokmässan och Almedalsveckan”.

Det är till exempel sällan de teologiskt liberala församlingarna som är starkast på diakoni. Sådana ”sysslar mest med symbolpolitik och kultur”, skriver Sofia Lilly Jönsson och tar bibeltrogna S:ta Clara och Missionsprovinsen-anslutna Alsike kloster som positiva exempel.

I stället för att vara det salt i världen som kunde utmana den världsliga makten har vi ”kyrkoledare som nätverkar och sitter vid samma bord” som den. Men det vi egentligen behöver är en kyrka som gör makten nervös, oavsett vilken politisk färg den har.

Reformerade kristna vårdar ”ett vackert arv” efter en bråkig munk vid namn Martin Luther, nämligen ”den personliga plikten att protestera när något går allvarligt emot vår övertygelse”.

Sex miljoner svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan men fyra av fem röstar inte i kyrkovalet, något Jönsson ser som en ”luthersk protest”. Att Jesus är Herre är ”otvivelaktigt sant”, men det går inte att rösta om i ett kyrkoval, påpekar hon.

Martin Luther blev utkörd ur kyrkan, men Svenska kyrkan har ingen paragraf för uteslutning.

”Den själsdödar i stället sina medlemmar. De flesta har gett upp om tron långt innan de går ur”, hävdar Sofia Lilly Jönsson och frågar sig varför människor egentligen vill vara med i ”en organisation som inte följer sina stadgar”.

”Rösta inte. Leta i stället upp den där Jesus. Han kommer att säga dig: Låt de döda begrava sina döda.”

Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier