Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Skribent i Aftonbladet: Jesus är Herre

Jesus är Herre i Svenska kyrkan, inte politikerna eller folket – det påpekar kulturskribenten Sofia Lilly Jönsson i en artikel i Aftonbladet inför söndagens kyrkoval.

”Jag tror ärligt att en hel del av dem som styr Svenska kyrkan inte har förstått vad en kyrka är”, skriver hon.

Nyheter · Publicerad 16:50, 17 sep 2021

Partisystemet tvingar kristna till kompromiss och passiviserar Svenska kyrkan, anser kulturskribenten Sofia Lilly Jönsson. I en artikel på Aftonbladets kultursida inför söndagens kyrkoval påminner hon om att kyrkan varken är ett Twitterkonto, en åsiktsgemenskap, ett politiskt möte eller ett museum.

”Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus”, framhåller hon. Formuleringen är ett direkt citat ur kyrkoordningen.

Jönsson menar att det pågår en ”massiv reträtt” från det som enligt kyrkoordningen är församlingens grundläggande uppgift. Man ägnar sig åt klimatlobbyism, sociala medier, ”svällande kanslier och en PR-apparat som inkluderar stora scener på Bokmässan och Almedalsveckan”.

Det är till exempel sällan de teologiskt liberala församlingarna som är starkast på diakoni. Sådana ”sysslar mest med symbolpolitik och kultur”, skriver Sofia Lilly Jönsson och tar bibeltrogna S:ta Clara och Missionsprovinsen-anslutna Alsike kloster som positiva exempel.

I stället för att vara det salt i världen som kunde utmana den världsliga makten har vi ”kyrkoledare som nätverkar och sitter vid samma bord” som den. Men det vi egentligen behöver är en kyrka som gör makten nervös, oavsett vilken politisk färg den har.

Reformerade kristna vårdar ”ett vackert arv” efter en bråkig munk vid namn Martin Luther, nämligen ”den personliga plikten att protestera när något går allvarligt emot vår övertygelse”.

Sex miljoner svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan men fyra av fem röstar inte i kyrkovalet, något Jönsson ser som en ”luthersk protest”. Att Jesus är Herre är ”otvivelaktigt sant”, men det går inte att rösta om i ett kyrkoval, påpekar hon.

Martin Luther blev utkörd ur kyrkan, men Svenska kyrkan har ingen paragraf för uteslutning.

”Den själsdödar i stället sina medlemmar. De flesta har gett upp om tron långt innan de går ur”, hävdar Sofia Lilly Jönsson och frågar sig varför människor egentligen vill vara med i ”en organisation som inte följer sina stadgar”.

”Rösta inte. Leta i stället upp den där Jesus. Han kommer att säga dig: Låt de döda begrava sina döda.”

Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00