Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

SKR till försvar för kyrkorestriktioner

Nästan 2 500 personer har hittills undertecknat det upprop om lättade gudstjänstrestriktioner som Världen idag berättat om. Men Sveriges kristna råd vill i nuläget inte driva frågan.

”Begränsningen av smittspridningen är avgörande för folkhälsan”, menar Björn Cedersjö på SKR.

Nyheter · Publicerad 11:00, 28 jan 2021

Organisten Alexander Kegel startade nyligen en namninsamling för att pressa regeringen att införa lättade restriktioner för gudstjänster i kyrkorna.

”Vi vill därför att regeringen så snart som möjligt lättar på restriktioner för gudstjänster, helst genom att en kvadratmetergräns införs, liknande den som nu gäller för butiker, gym m.m”, skriver han bland annat i uppropet som alltså tusentals redan undertecknat.

Men det är inte bara inom kyrkorna som man reagerar på de olika reglerna i samhället.

”Max 90 personer på Coop, max 8 personer i en av Sveriges största (och vackraste) kyrkor. Logiken?”, skriver författaren Göran Rosenberg i en tweet tillsammans med ett foto från Lunds domkyrka.

Björn Cedersjö, tillförordnad generalsekreterare på SKR, förklarar nu i ett blogginlägg hur kyrkornas företrädare ser på frågan.

”Det uttrycks ibland en upprördhet över ’tysta kyrkoledare’ och att man ’bör ryta till’. Det kan då vara bra att veta om att många samtal och kontakter förs kring detta”, skriver han.

Frågan var senast uppe på det ekumeniska organets styrelsemöte 15 januari, enligt Cedersjö.

”Styrelsen menade att det just nu inte är tillfälle att begära andra regler än de som nu finns utifrån den allvarliga smittspridningen. Kansliet fick i uppdrag att hålla lampan brinnande, fortsätta samtalen med myndigheter och regering, samt vara beredda att ta steg framåt när smittspridningen minskat”, skriver han.

Cedersjö betonar att det är angeläget att lyfta fram betydelsen av att människor kan fira gudstjänst. Samtidigt är begränsningen av smittspridningen avgörande för folkhälsan.

”Jag tror att det finns en tveksamhet hos många att begära särskilda villkor med hänsyn till religionsfriheten. Men här kan man naturligtvis göra olika avvägningar”, skriver han.

Världen idag har tidigare rapporterat om domstolsbeslut i USA och Frankrike där religiösa utövare krävt att få gå emot gudstjänstrestriktionerna mot bakgrund av den grundläggande demokratiska rättigheten till religionsfrihet, och då fått rätt.

Max 90 personer på Coop, max 8 personer i en av Sveriges största (och vackraste) kyrkor. Logiken?

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Flytande könsidentitet uppmuntras på förskolor

Barn. Normkritisk litteratur rekommenderas, biologisk fakta tonas ned och ord som ”flickor” och ”pojkar”... torsdag 27/1 11:50

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
Följ Världen idag i sociala medier