Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

SKR till försvar för kyrkorestriktioner

Nästan 2 500 personer har hittills undertecknat det upprop om lättade gudstjänstrestriktioner som Världen idag berättat om. Men Sveriges kristna råd vill i nuläget inte driva frågan.

”Begränsningen av smittspridningen är avgörande för folkhälsan”, menar Björn Cedersjö på SKR.

Nyheter · Publicerad 11:00, 28 jan 2021

Organisten Alexander Kegel startade nyligen en namninsamling för att pressa regeringen att införa lättade restriktioner för gudstjänster i kyrkorna.

”Vi vill därför att regeringen så snart som möjligt lättar på restriktioner för gudstjänster, helst genom att en kvadratmetergräns införs, liknande den som nu gäller för butiker, gym m.m”, skriver han bland annat i uppropet som alltså tusentals redan undertecknat.

Men det är inte bara inom kyrkorna som man reagerar på de olika reglerna i samhället.

”Max 90 personer på Coop, max 8 personer i en av Sveriges största (och vackraste) kyrkor. Logiken?”, skriver författaren Göran Rosenberg i en tweet tillsammans med ett foto från Lunds domkyrka.

Björn Cedersjö, tillförordnad generalsekreterare på SKR, förklarar nu i ett blogginlägg hur kyrkornas företrädare ser på frågan.

”Det uttrycks ibland en upprördhet över ’tysta kyrkoledare’ och att man ’bör ryta till’. Det kan då vara bra att veta om att många samtal och kontakter förs kring detta”, skriver han.

Frågan var senast uppe på det ekumeniska organets styrelsemöte 15 januari, enligt Cedersjö.

”Styrelsen menade att det just nu inte är tillfälle att begära andra regler än de som nu finns utifrån den allvarliga smittspridningen. Kansliet fick i uppdrag att hålla lampan brinnande, fortsätta samtalen med myndigheter och regering, samt vara beredda att ta steg framåt när smittspridningen minskat”, skriver han.

Cedersjö betonar att det är angeläget att lyfta fram betydelsen av att människor kan fira gudstjänst. Samtidigt är begränsningen av smittspridningen avgörande för folkhälsan.

”Jag tror att det finns en tveksamhet hos många att begära särskilda villkor med hänsyn till religionsfriheten. Men här kan man naturligtvis göra olika avvägningar”, skriver han.

Världen idag har tidigare rapporterat om domstolsbeslut i USA och Frankrike där religiösa utövare krävt att få gå emot gudstjänstrestriktionerna mot bakgrund av den grundläggande demokratiska rättigheten till religionsfrihet, och då fått rätt.

Max 90 personer på Coop, max 8 personer i en av Sveriges största (och vackraste) kyrkor. Logiken?

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier