Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

SKR till försvar för kyrkorestriktioner

Nästan 2 500 personer har hittills undertecknat det upprop om lättade gudstjänstrestriktioner som Världen idag berättat om. Men Sveriges kristna råd vill i nuläget inte driva frågan.

”Begränsningen av smittspridningen är avgörande för folkhälsan”, menar Björn Cedersjö på SKR.

Nyheter · Publicerad 11:00, 28 jan 2021

Organisten Alexander Kegel startade nyligen en namninsamling för att pressa regeringen att införa lättade restriktioner för gudstjänster i kyrkorna.

”Vi vill därför att regeringen så snart som möjligt lättar på restriktioner för gudstjänster, helst genom att en kvadratmetergräns införs, liknande den som nu gäller för butiker, gym m.m”, skriver han bland annat i uppropet som alltså tusentals redan undertecknat.

Men det är inte bara inom kyrkorna som man reagerar på de olika reglerna i samhället.

”Max 90 personer på Coop, max 8 personer i en av Sveriges största (och vackraste) kyrkor. Logiken?”, skriver författaren Göran Rosenberg i en tweet tillsammans med ett foto från Lunds domkyrka.

Björn Cedersjö, tillförordnad generalsekreterare på SKR, förklarar nu i ett blogginlägg hur kyrkornas företrädare ser på frågan.

”Det uttrycks ibland en upprördhet över ’tysta kyrkoledare’ och att man ’bör ryta till’. Det kan då vara bra att veta om att många samtal och kontakter förs kring detta”, skriver han.

Frågan var senast uppe på det ekumeniska organets styrelsemöte 15 januari, enligt Cedersjö.

”Styrelsen menade att det just nu inte är tillfälle att begära andra regler än de som nu finns utifrån den allvarliga smittspridningen. Kansliet fick i uppdrag att hålla lampan brinnande, fortsätta samtalen med myndigheter och regering, samt vara beredda att ta steg framåt när smittspridningen minskat”, skriver han.

Cedersjö betonar att det är angeläget att lyfta fram betydelsen av att människor kan fira gudstjänst. Samtidigt är begränsningen av smittspridningen avgörande för folkhälsan.

”Jag tror att det finns en tveksamhet hos många att begära särskilda villkor med hänsyn till religionsfriheten. Men här kan man naturligtvis göra olika avvägningar”, skriver han.

Världen idag har tidigare rapporterat om domstolsbeslut i USA och Frankrike där religiösa utövare krävt att få gå emot gudstjänstrestriktionerna mot bakgrund av den grundläggande demokratiska rättigheten till religionsfrihet, och då fått rätt.

Max 90 personer på Coop, max 8 personer i en av Sveriges största (och vackraste) kyrkor. Logiken?

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier