Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Sköt mot flyende kyrkobesökare – sex döda

En präst och fem församlingsmedlemmar har enligt rapporter dödats i en attack mot en kyrka i norra Burkina Faso. Det är den andra attacken mot en kyrka på kort tid i landet. Samtidigt ska söndagsskolbarn ha attackerats i Syrien med flera döda som utgång. Nu fördömer FN och EU våldet mot kristna.

Nyheter · Publicerad 16:50, 14 maj 2019

Uppgifter kommer nu nära nog dagligen om hur kristna i olika delar av världen attackeras och dödas.

På söndagsmorgonen gick mellan 20 och 30 beväpnade gärningsmän till attack mot en kyrka i Dablo i Burkina Faso under en gudstjänst. De stormade in i den katolska kyrkan och sköt när de troende försökte fly.

En präst och fem församlingsmedlemmar dödades, varefter förövarna startade en brand i kyrkan och i andra närliggande byggnader.

”Dessa terrorgrupper går nu till attack mot religion med det makabra syftet att splittra oss”, lyder ett uttalande från Burkina Fasos regering enligt TT.

Nyligen dödades sex personer i en liknande attack mot en protestantisk kyrka i norra Burkina Faso. Ansvaret för dåden tros ligga hos jihadistiska grupper.

Samtidigt som förföljelsen mot kristna intensifieras i flera afrikanska länder, fortsätter det dödliga våldet att drabba Jesustroende i Syrien.

I den kristna staden Al-Suqayla­biyah gick terrorister till attack med missiler och dödade minst fem barn och en kvinna. Enligt aktivisten och journalisten Nuri Kino sköt man rakt in i en söndagsskola.

”Hur många som lemlästades vet man inte ännu”, skriver han på Facebook.

”I rapporteringen om kriget i Syrien glömmer man de riktade attackerna mot kristna, de dagliga sådana.”

Flera representanter för FN går nu ut och fördömer de riktade attackerna mot kristna. António Guterres, generalsekreterare, vädjade i ett uttalande om att troendes gudstjänstlokaler ska skyddas och manade människor i Burkina Faso att inte låta våldet eskalera.

Också Europaparlamentets talman, Antonio Tajani, fördömer attackerna och skriver på Twitter:

”Folkmordet på kristna runt om i världen måste stoppas!”

Folkmordet på kristna runt om i världen måste stoppas!

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.