Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Skolor manar nioåringar att fundera över könsidentitet

På Internationella Engelska skolan i Länna utanför Stockholm får alla elever från årskurs tre välja vilka namn och pronomen som ska användas om dem. Och på Ekedalsskolan i Värmdö kommun får föräldrarna information som tolkats som att elever i årskurs 4 ska sitta ned och fundera över sin könsidentitet.

– Det här känns inte sunt, säger Andy Miltvedt, förälder till ett barn på skolan.

Nyheter · Publicerad 09:00, 20 okt 2021

Det var när lärare på skolan skickade ut ett informationsdokument till föräldrar i årskurs fyra som Andy Miltvedt reagerade. Under rubriken ”Värdegrund: Genus i skolan” skriver skolpersonalen: ”Vi bemöter individer istället för kön, dvs killar och tjejer”.

Föräldrarna informeras vidare om att eleverna och lärarna ”reflekterar över … bemötande och förväntningar utifrån genus i klassrummet”.

– Var och en får tycka som de vill men jag vill inte att skolan uppmanar min dotter att enskilt fundera på sin könsidentitet. Till saken hör att min dotter nyligen kom hem från skolan och ställde frågor om vad ”hen” är. Hon säger att hon är en tjej och inte vill kallas för hen.

Andy Miltvedt ifrågasätter också att saken inte tagits upp på exempelvis ett föräldramöte utan dimper ner som något självklart i ett dokument. När han varit kontakt med lärare i årskursen ska en enligt honom ha påstått att ”det finns tre kön”.

– Min dotter är faktiskt bara nio år och jag tycker inte att det är lämpligt att hon ställs inför de här frågorna. Det är inte okej att tuta i barnen saker utan att föräldrarna får veta i vilken kontext det sker, säger han och berättar att han varit i kontakt med rektor och andra på skolan men att inget konkret har hänt sedan dess.

Världen idag har vid upprepade tillfällen sökt ansvariga på skolan för att ställa frågor om föräldrakritiken, men utan framgång.

Könsidentitetsfrågor och transideologi får allt större genomslag i skolvärlden, och det gäller alltså även i låg- och mellanstadieklasser. Ett annat exempel är Internationella engelska skolan i Länna utanför Stockholm. I en artikel i Dagens Nyheter berättades det nyligen att när höstterminen drog igång fick alla elever i årskurs tre till nio ”möjligheten att välja vilka namn och pronomen som skulle användas om dem; i klassrummet, i korridoren och under lärarens samtal med föräldrarna”.

– Vi såg behovet eftersom en del elever inte identifierar sig enligt normen, säger Julie Kelly, rektor på skolan, till tidningen.

Världen idag har frågat Julie Kelly hur många barn i 8–9-årsåldern som de uppskattar har behov av att fundera kring sin könsidentitet och på vilket sätt detta förfarande tas upp med barnens föräldrar. I ett generellt mejlsvar skriver Kelly bland annat:

”Vi på IES Länna strävar efter att alla åtgärder vi vidtar anpassas till våra fyra kärnvärden: respekt, säkerhet, ärlighet och hårt arbete. Vi är inte fokuserade på att stödja en viss grupp, utan ser istället till att alla våra elever känner sig trygga och respekterade.”

Var och en får tycka som de vill men jag vill inte att skolan uppmanar min dotter att enskilt fundera på sin könsidentitet.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft!

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00