Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Skolministerns grova påhopp på kristna skolor sågas

Under en interpellationsdebatt i riksdagen sade skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) att det är tillåtet att starta skola Sverige ”om man har intresset att indoktrinera barn religiöst”. Jacob Rudenstrand på Svenska Evangeliska Alliansen menar att regeringen ägnar sig år skolgårdsretorik.

Nyheter · Publicerad 12:00, 30 jun 2022

Under en riksdagsdebatt nyligen svarade skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) på en interpellation från Richard Jomshof (SD), om ett förbud mot muslimska friskolor.

Jomshof anser att de muslimska friskolorna bidrar till att ”ytterligare förstärka segregation och utanförskap” och pekade på flera uppmärksammade fall, där sådana skolor visat sig ha kopplingar till islamism.

Richard Jomshof menar att dessa skolor inte går att jämföra med de judiska eller kristna friskolor som finns i Sverige. Han anser också att kristendomen intar en särställning i Sverige, eftersom den är en del av vårt kulturella arv, vårt samhälle, vårt sätt att tänka och leva.

Men Lina Axelsson Kihlblom skilde inte mellan olika skolor, utan talade om ”konfessionella skolor” som en helhet.

– Frågan gäller, som sagt, om jag kan tänka mig ett förbud mot muslimska friskolor. Ja, jag vill se ett förbud mot konfessionella skolor i Sverige. Jag är socialdemokrat, och vi socialdemokrater tycker att vi ska ha en skola för alla. Man ska kunna gå till skolan utan religiös påverkan.

Axelsson Kihlblom fortsatte:

– I Sverige är det fullt tillåtet att starta skola om man har intresset att indoktrinera barn religiöst, barn som inte kan värja sig. Detta vill vi sätta stopp för.

Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, har reagerat på skolministerns sätt att uttrycka sig och skriver på Twitter:

”Så förs alltså den politiska debatten om välfungerande konfessionella friskolor som erbjuder en saklig och allsidig undervisning. Dags för regeringen att överge denna skolgårdsretorik.”

Pastor Niclas Strindell skriver i kommentarsfältet att ministerns sätt att resonera är ”djupt ohederligt och populistiskt”. ”Vi ska inte ha politiker som far med osanning”, twittrar han.

Världen idag har sökt Lina Axelsson Kihlblom för att få en förklaring på vilka konfessionella skolor det är som ministern menar har intresse av att indoktrinera barn och vad hon har att säga om den framförda kritiken, men utan framgång.

I en ledartext i Dagens Nyheter kommenterar kolumnisten Andreas Johansson Heinö den senaste tidens debatt om konfessionella friskolor. Heinö är doktor i statsvetenskap och förläggare vid Timbro förlag.

”Insatserna är höga när majoritetsnormer idealiseras och minoriteter misstänkliggörs. Till de mer hämningslösa exemplen hör den återkommande jakten på konfessionella friskolor”, skriver han och påminner om att det bara handlar om cirka en procent av alla grund- och gymnasieskolor i Sverige.

Liberalerna vill framstå som tuffast av alla med löften om ett ”totalt stopp” för religiösa friskolor, konstaterar Heinö och fortsätter:

”Det är naturligtvis ingen som på riktigt tror att ett förbud mot ett fåtal stenhårt reglerade skolor […] ens på marginalen bidrar till ökad kvalitet i svensk skola. Eller att det gör någon som helst skillnad i kampen mot extremism. Ändå är det dessa ofta välfungerande skolor som nu ska rensas bort när fokus flyttas från verkliga till påhittade problem.”

Dags för regeringen att överge denna skolgårdsretorik.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

M-förslag om adhd-test för barn i utsatta områden sågas

Politik. Moderaterna i Stockholm vill att barn i utsatta områden ska snabbtestas för adhd för att fler ska... fredag 12/8 21:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier