Utbildning

Skolbarn i Svensk­finland ber bordsbön och hör om Jesus

Skolbarn vid levande julkrubba.
Julevangeliet om Jesu födelse uppmärksammas på många grundskolor i Österbotten. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

I Svenskfinland förekommer ännu kristen tro på kommunala grundskolor. Andakt, psalmsång och bordsbön är några frivilliga kristna inslag som de flesta barn deltar i.

– I den här bygden kanske fler ser lite mer till att barnen behöver få inblick i vad tro är för något, säger Johan Storbjörk, rektor i Österbotten, till Världen idag.

Publicerad Uppdaterad

I Kållby skola, nära Jakobstad i den del av finska Österbotten som kallas bibelbältet, ägnas första advent traditionsenligt åt att gå till byns bönhus. När skolan ordnar julfest får budskapet om Jesu födelse plats.

– Och före höstlovet höll församlingens präst och kantor en andakt för hela vår skola där vi sjöng någon psalm, berättar skolans rektor Johan Storbjörk.

I Sverige lyser minsta antydan till kristen tro närmast helt med sin frånvaro i en sekulär skolvärld. Storbjörk betonar att inte heller i Finland har religiös tro någon fri lejd in i klassrummen.

– Man får ju inte börja predika i skolan.

Frivillighet är nyckelordet, betonar rektorn, vars erfarenhet är att de flesta vårdnadshavare vill att deras barn deltar i kristna aktiviteter.

– Vi måste erbjuda en likvärdig alternativ aktivitet. Många föräldrar med muslimsk tro visar dock öppenhet i stället för rädsla över att deras barn får undervisning i kristendom, berättar han.

Även bordsbön förekommer i vissa klasser på kommunala skolor i Österbotten.

– I den här bygden kanske fler ser lite mer till att barnen behöver få inblick i vad tro är för något, det kanske skiljer sig åt lite, funderar Storbjörk.

Åtminstone några av lärarna försöker få in kristet budskap i den mån det ännu tillåts i undervisningen.

Föräldrar till skolbarn i Österbotten

Världen idag har talat med flera Svenskfinländska föräldrar, som inte vill medverka med sina namn i tidningen, som berättar att kristna inslag förekommer på flera av grundskolorna i Pedersöre kommun.

I Österbotten finns kristna inslag kvar i skolan.

– I den skola där våra barn går har de ibland besök från kyrkan som håller en morgonsamling där någon psalm sjungs. Förut bad vissa av lärarna bordsbön, men det får de inte längre, berättar föräldrarna till två elever i mellanstadieåldern.

I en annan skola i Österbotten, där ett 15-tal nationaliteter finns representerade, förekommer också kristna inslag.

– Det sjungs kristna psalmer och eleverna far till julkyrkan. Klasserna turas om att ha ansvaret för jultablån med Jesusbarnet, Josef och Maria, berättar ett annat föräldrapar som har barn i både mellanstadiet och högstadiet.

Samtliga föräldrar som Världen idag talat med är tacksamma för varje kristet inslag som ännu tillåts i deras barns skolor.

– Det känns tryggt, åtminstone några av lärarna försöker få in kristet budskap i den mån det ännu tillåts i undervisningen, säger ett föräldrapar.

Johan Storbjörk anar att framtida läroplaner kan komma att ytterligare inskränka möjligheterna till frivilliga kristna inslag i Svenskfinlands bibelbälte.

– Trenden är på väg åt samma håll som i Sverige, säger rektorn.

Powered by Labrador CMS