Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Nättraby och Hasslö kyrkor i Karlskrona. Foto: Henrik Sendelbach/Wikimedia Commons, Boatbuilder/Wikimedia Commons

Skolavslutningar flyttas – kyrkan vill inte ta bort välsignelsen

I Nättraby och Hasslö utanför Karlskrona flyttas nu skolavslutningarna från kyrkorna. Detta sedan kyrkorådet förklarat att de inte tänker ta bort bön och välsignelse från samlingar i kyrkorna.

Nyheter · Publicerad 15:09, 10 dec 2013

De senaste årens konflikter kring konfessionella inslag vid skolavslutningar går vidare. I Nättraby-Hasslö församling utanför Karlskrona väljer nu skolorna att avstå från avslutningar i kyrkan.
– Vi hade bokat kyrkan. Men nu har kyrkorådet bestämt att man inte kan välja bort bön och välsignelse och det respekterar vi rektorer, säger Nättrabyskolans rektor Kurt-Inge Johnsson till bltsydostran.se.

Enligt Skolverket får konfessionella inslag inte förekomma när skolor besöker kyrkor för avslutningar, men gränsdragningen är diffus och lagstiftningen är livligt omdebatterad. Skolchef Maria Persson förklarar för tidningen att en förälder gjorde en anmälan till Skolinspektionen efter en av sommarens avslutningar på Hasslö, då prästen välsignade barnen, och konsekvensen blir nu att skolorna kommer att ha avslutningarna i sina egna lokaler.

Kyrkoherde Thomas Östlund menar att skollagen gör det omöjligt för prästerna att utöva sitt yrke.
– Någon på Skolverket får ta sitt förnuft till fånga så kan det bli en lösning, säger han till bltsydostran.se.
– Vi vet egentligen inte vad vi får säga, eller inte säga, säger kyrkoherden och konstaterar att det med nuvarande lagstiftning är omöjligt att fortsätta samarbetet med skolorna.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldendag.se

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00