Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Skola stoppar sexfilm från UR/RFSU

Sexualundervisnings-materialet "Sex på kartan" skickades för några månader sedan ut till svenska skolor. Enligt RFSU och UR som står bakom materialet har responsen varit god. Men det har också kommit kritik, bland annat på hur man talar om sex med minderåriga. En av de som valt bort "Sex på kartan" är Enbacksskolan i Tensta.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 nov 2011

Världen idag berättade i början av året om det nya sexualundervisningsmaterialet som togs fram av RFSU och som en del i en större satsning från Utbildningsradion. 
Då kom kritik från flera håll på innehållet både i texter och den film som är kopplad till ”Sex på kartan”. 
I filmen som är tänkt att visas för högstadieelever tar man bland annat upp anal- och oralsex, homosexualitet och samlagsställningar. 
Enbacksskolan i Tensta valde att visa sexfilmen vid ett tillfälle, något man inte kommer att göra om.
– Det väckte en del debatt. Och det är i första hand filmen som jag som rektor vänt mig emot. Jag kan tycka att den går för långt och att man inte nödvändigtvis på detaljnivå behöver visa 13- och 14-åringar hur olika sexuella akter kan utföras.

Hon betonar att detta är den bedömning man gjort på hennes skola där eleverna kommer från många olika kulturer och med skiftande religiös bakgrund och att hon inte alls lägger sig i hur andra väljer att göra. 

Malla Taipale säger också att man på skolan kan tänka sig att hänvisa till exempelvis UR:s hemsida om elever anser att de vill ha ytterligare information efter sexualundervisningen, och att delar av textmaterialet i ”Sex på kartan” kan vara till hjälp för lärarna.
– Vår sexualundervisning fungerar bra idag och uppfyller läroplanens krav. Jag tycker inte att filmen fyller någon funktion för oss. Vi har talat om detta bland personalen och tagit detta beslut gemensamt, det är vår frihet att välja bort materialet eftersom UR och RFSU inte är vår uppdragsgivare, säger Malla Taipale.

SAMUEL TEGLUND
samuel.teglund@varldenidag.se 

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier