Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Skola stoppar sexfilm från UR/RFSU

Sexualundervisnings-materialet "Sex på kartan" skickades för några månader sedan ut till svenska skolor. Enligt RFSU och UR som står bakom materialet har responsen varit god. Men det har också kommit kritik, bland annat på hur man talar om sex med minderåriga. En av de som valt bort "Sex på kartan" är Enbacksskolan i Tensta.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 nov 2011

Världen idag berättade i början av året om det nya sexualundervisningsmaterialet som togs fram av RFSU och som en del i en större satsning från Utbildningsradion. 
Då kom kritik från flera håll på innehållet både i texter och den film som är kopplad till ”Sex på kartan”. 
I filmen som är tänkt att visas för högstadieelever tar man bland annat upp anal- och oralsex, homosexualitet och samlagsställningar. 
Enbacksskolan i Tensta valde att visa sexfilmen vid ett tillfälle, något man inte kommer att göra om.
– Det väckte en del debatt. Och det är i första hand filmen som jag som rektor vänt mig emot. Jag kan tycka att den går för långt och att man inte nödvändigtvis på detaljnivå behöver visa 13- och 14-åringar hur olika sexuella akter kan utföras.

Hon betonar att detta är den bedömning man gjort på hennes skola där eleverna kommer från många olika kulturer och med skiftande religiös bakgrund och att hon inte alls lägger sig i hur andra väljer att göra. 

Malla Taipale säger också att man på skolan kan tänka sig att hänvisa till exempelvis UR:s hemsida om elever anser att de vill ha ytterligare information efter sexualundervisningen, och att delar av textmaterialet i ”Sex på kartan” kan vara till hjälp för lärarna.
– Vår sexualundervisning fungerar bra idag och uppfyller läroplanens krav. Jag tycker inte att filmen fyller någon funktion för oss. Vi har talat om detta bland personalen och tagit detta beslut gemensamt, det är vår frihet att välja bort materialet eftersom UR och RFSU inte är vår uppdragsgivare, säger Malla Taipale.

SAMUEL TEGLUND
samuel.teglund@varldenidag.se 

Dags för årets Allhelgonakonferens i Sankta Clara kyrka

Stockholm. Magnus Persson, Annahita Parsan och Bryan Stevenson finns bland talarna under Allhelgonakonferensen... fredag 30/10 12:16