I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

SKL-jurist: "Olagligt att diskriminera konfessionella skolor"

Att vägra hyra ut lokaler till en viss grupp strider mot grundlagens skrivningar om opartiskhet och likabehandling. Det menar Olof Moberg, förbundsjurist vid Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Nyheter · Publicerad 07:00, 9 mar 2018

– Som kommun väljer man själv vem man vill hyra ut till, om man har lediga lokaler. Men man kan inte säga att just den här gruppen hyr vi inte ut till, den exkluderar vi, säger Olof Moberg till Världen idag.

Stockholms skolborgarråd Olle Burell har förklarat att staden inte tänker hyra ut lokaler till nya konfessionella friskolor, eftersom de enligt honom bidrar till segregation. Det rapporterade Världen idag i onsdags.

– De som letar efter nya lokaler får leta nån annanstans, och de som fått för sig att de ska starta en religiös friskola behöver inte ens kontakta oss, för vi vill inte hyra ut till dem, sade Olle Burell till P4 Stockholm.

Olle Burell är ordförande i det kommunala bolag som bland annat hyr ut lokaler till friskolor, Skolfastigheter i Stockholm AB, Sisab. Övriga i bolagets ledning har uppgett att de inte hört något om Burells förslag innan det publicerades i Expressen på måndagen.

Och nu ifrågasätter alltså SKL att en kommun kan välja att inte hyra ut till en viss grupp friskolor, medan man hyr ut till andra.

– I grund och botten finns det ingen skyldighet för en kommun att hyra ut lokaler till näringslivet, de får klara sig själva. Utan det är om man har lokaler över som man kan hyra ut till marknaden, och då behöver man inte ange något skäl till varför man hyr ut till någon eller inte, säger Olof Moberg.

– Men det är svårt att säga att man kan hyra ut till vem som helst men inte till just den gruppen. Jag skulle säga att det är knepigt utifrån grundlagens regler om opartiskhet och likabehandling.

Att uttala sig om sin politiska avsikt eller önskan om att exkludera vissa grupper som hyresgäster står en kommunpolitiker fritt, konstaterar Olof Moberg. Men när avsikten omvandlas i ett kommunalt beslut kan det överklagas i förvaltningsrätten och anmälas till justitieombudsmannen, JO.

– Skulle man fatta ett beslut i komunfullmäktige där man säger att man kan tänka sig att hyra ut till alla utom till en viss grupp, då har man ett problem. Och då ska förvaltningsrätten kunna pröva om det är okej att fatta ett sådant beslut – vilket det förmodligen inte skulle vara.

Som kommun väljer man själv vem man vill hyra ut till, om man har lediga lokaler. Men man kan inte säga att just den här gruppen hyr vi inte ut till, den exkluderar vi.

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00