Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

BROSCHYRUTDELNING. Björn Nyström, ledamot i Stockholm stads distriktsstyrelse, delar ut broschyrer som beskriver Kristdemokraternas hbt-politik, till förbipasserande. Foto: ARASH ASADI

Skilda åsikter om KD på Pride

För första gången deltar Kristdemokraterna som utställare i Pride-festivalen i Stockholm. För att bemöta fördomar, säger Erik Slottner, vice ordförande i distriktet Stockholms stad och en av initiativtagarna till deltagandet. Ett svek mot kärnväljarna, menar riksdagsledamoten Tuve Skånberg

Nyheter · Publicerad 12:00, 5 aug 2011

STOCKHOLM I Kungsträdgården, där årets upplaga av Stockholm Pride äger rum, står flera partimedlemmar i KD:s tält och delar ut flygblad och broschyrer till förbipasserande. En del stannar upp för att prata, några höjer på ögonbrynen, och någon vill under inga omständigheter bli fotad i närheten av tältet.
Det är första gången Kristdemokraterna är representerade med ett utställningstält på festivalen och det huvudsakliga syftet med deltagandet är att tvätta bort den hbt-fientliga stämpel som partiet dragits med i många år, berättar Erik Slottner, vice ordförande i distriktet Stockholms stad och öppet homosexuell.

– Vi är här för att visa alla människor som är på festivalen att Kristdemokraterna absolut inte har någon beröringsskräck för hbt-personer och att vi står upp för alla människors lika värde. Men vi är också här för att lyssna på de som är här, om det finns något de tycker vi bör ändra på i vår politik. En sådan fråga kan till exempel vara sterilisering vid könsbyten, säger Erik Slottner.
Men det är inte alla kristdemokrater som ser på deltagandet med blida ögon. Tuve Skånberg, riksdagsledamot för partiet, kallar det för "ett svek mot kärnväljarna" och menar att det är en felbedömning att man skulle kunna nå ut till nya väljargrupper på Pridefestivalen.
– Kristdemokraterna i Stockholmsdistrikten var inte närvarande och aktiva på Jesusmanifestationen i maj, då det var omkring 10 000 kristna på plats, med de värderingar som KD har. Då skulle man ha varit ute och gjort sig synlig. På Pride får vi inga väljare, det finns redan sex andra partier som ideologiskt ligger betydligt närmare arrangemanget än vad vi gör, säger Tuve Skånberg.

På måndagen skrev fyra företrädare, en av dem Erik Slottner, för KD:s två Stockholms-distrikt, ett inlägg på SVT Debatts hemsida där man bad om förlåtelse och konstaterade att man inte skulle "försvara övertramp eller kränkande uttalanden som har gjorts av olika kristdemokrater under årens lopp". Tuve Skånberg menar att det gör att partiet tappar många av sina väljare.
– När Kristdemokraterna i Stockholm gör bedömningen att man nu bör be om ursäkt för vår politik, innebär det att vi backar från den hållning som vi haft sedan 60-talet. Det gör att många som röstat på KD bestämmer sig för att aldrig göra det igen, säger han.

Erik Slottner delar inte den analysen.
– Jag har svårt att se det som ett svek mot kärnväljarna. Hela samhället har en annan attityd mot homosexuella i dag än på 60- och 70-talen. Jag tror att det även bland äldre pingstvänner, där vi har många av våra kärnväljare, kan finnas en öppenhet mot att vårt samhälle faktiskt förändras. Sedan har jag märkt att det är en stor skillnad på yngre och äldre frikyrkokristna, de yngre har ofta en mer öppen attityd till de här frågorna, säger Erik Slottner.

Tuve Skånberg, är det inte på tiden att Kristdemokraterna ser till att bli av med den hbt-fientliga stämpeln?
– Den stämpel du beskriver beror på väl överlagda och tydliga ställningstaganden som vi har gjort, utifrån barnens bästa. KD har aldrig yttrat sig om människors privatliv eller vad två vuxna människor gör i enrum, men däremot har vi uttalat oss mycket tydligt om vad som är det bästa för barn att växa upp i, och än så länge har ingen visat att vi skulle ha fel i sak.


Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10