Nyheter

Skilda åsikter om KD på Pride

BROSCHYRUTDELNING. Björn Nyström, ledamot i Stockholm stads distriktsstyrelse, delar ut broschyrer som beskriver Kristdemokraternas hbt-politik, till förbipasserande.

För första gången deltar Kristdemokraterna som utställare i Pride-festivalen i Stockholm. För att bemöta fördomar, säger Erik Slottner, vice ordförande i distriktet Stockholms stad och en av initiativtagarna till deltagandet. Ett svek mot kärnväljarna, menar riksdagsledamoten Tuve Skånberg

STOCKHOLM I Kungsträdgården, där årets upplaga av Stockholm Pride äger rum, står flera partimedlemmar i KD:s tält och delar ut flygblad och broschyrer till förbipasserande. En del stannar upp för att prata, några höjer på ögonbrynen, och någon vill under inga omständigheter bli fotad i närheten av tältet.
Det är första gången Kristdemokraterna är representerade med ett utställningstält på festivalen och det huvudsakliga syftet med deltagandet är att tvätta bort den hbt-fientliga stämpel som partiet dragits med i många år, berättar Erik Slottner, vice ordförande i distriktet Stockholms stad och öppet homosexuell.

– Vi är här för att visa alla människor som är på festivalen att Kristdemokraterna absolut inte har någon beröringsskräck för hbt-personer och att vi står upp för alla människors lika värde. Men vi är också här för att lyssna på de som är här, om det finns något de tycker vi bör ändra på i vår politik. En sådan fråga kan till exempel vara sterilisering vid könsbyten, säger Erik Slottner.
Men det är inte alla kristdemokrater som ser på deltagandet med blida ögon. Tuve Skånberg, riksdagsledamot för partiet, kallar det för "ett svek mot kärnväljarna" och menar att det är en felbedömning att man skulle kunna nå ut till nya väljargrupper på Pridefestivalen.
– Kristdemokraterna i Stockholmsdistrikten var inte närvarande och aktiva på Jesusmanifestationen i maj, då det var omkring 10 000 kristna på plats, med de värderingar som KD har. Då skulle man ha varit ute och gjort sig synlig. På Pride får vi inga väljare, det finns redan sex andra partier som ideologiskt ligger betydligt närmare arrangemanget än vad vi gör, säger Tuve Skånberg.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS