Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan har situationen för de kristna förvärrats. Foto: Ahmad Halabisaz/AP/TT

Skifte: Afghanistan nu värre än Nordkorea för kristna

Efter att Nordkorea varit värst i två decennier är det nu Afghanistan som toppar Open Doors lista över länder med stor förföljelse av kristna. Afghanistan har nu fått hela 98 av 100 möjliga ”förföljelsepoäng”, vilket är det högsta ett land någonsin har fått.

Nyheter · Publicerad 07:00, 20 jan 2022

Förtrycket av kristna i Afghanistan bedömdes redan för ett år sedan som maximalt och efter talibanernas maktövertagande har dessutom våldsanvändningen ökat.

– Kristna dödas på ett systematiskt sätt och det pågår kontinuerligt, säger Open Doors svenska generalsekretare Peter Paulsson.

När Open Doors mätperiod löpte ut i och med månadsskiftet september–oktober hade en och en halv månad hunnit gå sedan talibanerna hade intagit Kabul och utropat Afghanistan till ett islamiskt emirat.

– Det är ju en relativt kort period som vi mätt efter att de tagit över makten, men det ger ändå ett så stort utslag, påpekar den svenske generalsekreteraren Peter Paulsson.

Då Afghanistan redan sedan tidigare hade maxpoäng i de flesta kategorierna var det bara kategorin för våldsutövning som kunde ge fler poäng, vilket nu skett i form av en ökning från 10 till 15 poäng, av 17 möjliga.

Att kristna där verkligen dödas för sin tros skull råder det, enligt Open Doors, ingen tvekan om.

– Det inträffar på löpande band. Man ser varenda kristen som landsförrädare, säger Paulsson.

Medan vissa kristna försöker fly landet väljer andra trots allt att vara kvar. Då de senare inte kan vända sig till staten om de får brist på mat arbetar Open Doors just nu med att förmedla nödhjälp till kristna i Afghanistan, så att de ska kunna överleva.

Genom intervjuer som generalsekretaren har tagit del av kan han konstatera att det finns en desperation bland Afghanistans kristna, men också att det finns ljus i mörkret.

– Gud är väldigt närvarande och människor får vara med om under och tecken som vi sällan får höra om i vårt land, säger Peter Paulsson.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier