Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan har situationen för de kristna förvärrats. Foto: Ahmad Halabisaz/AP/TT

Skifte: Afghanistan nu värre än Nordkorea för kristna

Efter att Nordkorea varit värst i två decennier är det nu Afghanistan som toppar Open Doors lista över länder med stor förföljelse av kristna. Afghanistan har nu fått hela 98 av 100 möjliga ”förföljelsepoäng”, vilket är det högsta ett land någonsin har fått.

Nyheter · Publicerad 07:00, 20 jan 2022

Förtrycket av kristna i Afghanistan bedömdes redan för ett år sedan som maximalt och efter talibanernas maktövertagande har dessutom våldsanvändningen ökat.

– Kristna dödas på ett systematiskt sätt och det pågår kontinuerligt, säger Open Doors svenska generalsekretare Peter Paulsson.

När Open Doors mätperiod löpte ut i och med månadsskiftet september–oktober hade en och en halv månad hunnit gå sedan talibanerna hade intagit Kabul och utropat Afghanistan till ett islamiskt emirat.

– Det är ju en relativt kort period som vi mätt efter att de tagit över makten, men det ger ändå ett så stort utslag, påpekar den svenske generalsekreteraren Peter Paulsson.

Då Afghanistan redan sedan tidigare hade maxpoäng i de flesta kategorierna var det bara kategorin för våldsutövning som kunde ge fler poäng, vilket nu skett i form av en ökning från 10 till 15 poäng, av 17 möjliga.

Att kristna där verkligen dödas för sin tros skull råder det, enligt Open Doors, ingen tvekan om.

– Det inträffar på löpande band. Man ser varenda kristen som landsförrädare, säger Paulsson.

Medan vissa kristna försöker fly landet väljer andra trots allt att vara kvar. Då de senare inte kan vända sig till staten om de får brist på mat arbetar Open Doors just nu med att förmedla nödhjälp till kristna i Afghanistan, så att de ska kunna överleva.

Genom intervjuer som generalsekretaren har tagit del av kan han konstatera att det finns en desperation bland Afghanistans kristna, men också att det finns ljus i mörkret.

– Gud är väldigt närvarande och människor får vara med om under och tecken som vi sällan får höra om i vårt land, säger Peter Paulsson.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier