Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan har situationen för de kristna förvärrats. Foto: Ahmad Halabisaz/AP/TT

Skifte: Afghanistan nu värre än Nordkorea för kristna

Efter att Nordkorea varit värst i två decennier är det nu Afghanistan som toppar Open Doors lista över länder med stor förföljelse av kristna. Afghanistan har nu fått hela 98 av 100 möjliga ”förföljelsepoäng”, vilket är det högsta ett land någonsin har fått.

Nyheter · Publicerad 07:00, 20 jan 2022

Förtrycket av kristna i Afghanistan bedömdes redan för ett år sedan som maximalt och efter talibanernas maktövertagande har dessutom våldsanvändningen ökat.

– Kristna dödas på ett systematiskt sätt och det pågår kontinuerligt, säger Open Doors svenska generalsekretare Peter Paulsson.

När Open Doors mätperiod löpte ut i och med månadsskiftet september–oktober hade en och en halv månad hunnit gå sedan talibanerna hade intagit Kabul och utropat Afghanistan till ett islamiskt emirat.

– Det är ju en relativt kort period som vi mätt efter att de tagit över makten, men det ger ändå ett så stort utslag, påpekar den svenske generalsekreteraren Peter Paulsson.

Då Afghanistan redan sedan tidigare hade maxpoäng i de flesta kategorierna var det bara kategorin för våldsutövning som kunde ge fler poäng, vilket nu skett i form av en ökning från 10 till 15 poäng, av 17 möjliga.

Att kristna där verkligen dödas för sin tros skull råder det, enligt Open Doors, ingen tvekan om.

– Det inträffar på löpande band. Man ser varenda kristen som landsförrädare, säger Paulsson.

Medan vissa kristna försöker fly landet väljer andra trots allt att vara kvar. Då de senare inte kan vända sig till staten om de får brist på mat arbetar Open Doors just nu med att förmedla nödhjälp till kristna i Afghanistan, så att de ska kunna överleva.

Genom intervjuer som generalsekretaren har tagit del av kan han konstatera att det finns en desperation bland Afghanistans kristna, men också att det finns ljus i mörkret.

– Gud är väldigt närvarande och människor får vara med om under och tecken som vi sällan får höra om i vårt land, säger Peter Paulsson.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10