Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Skarp protest mot inbjudan av palestinier

En delegation inom Europaparlamentet tog i torsdags emot anhöriga till två palestinier som dömts för terrordåd i Israel. Detta trots protester från 17 parlamentsledamöter, och trots att parlamentets talman Antonio Tajani uttryckt sin oro för att besöket skulle "äventyra inrättningens rykte".

Nyheter · Publicerad 00:01, 10 jul 2017

Det var Europaparlamentets delegation för relationer med Palestina (DPAL) som höll i mötet, som gick av stapeln i samband med parlamentets session i Strasbourg.

Bland gästerna fanns två anhöriga till Marwan Barghouti och Ahmad Saadat, som dömts för terrorbrott i Israel.

Det ledde till en protest från 17 parlamentariker.

"Vi är ytterst bestörta över att förstå att våra kollegor i DPAL, under förevändning att diskutera 'situationen för palestinska fångar i israeliska fängelser efter hungerstrejken' i själva verket erbjuder anhöriga till dömda terrorister en offentlig plattform," skrev bland andra Lars Adaktusson, KD, till talmannen Antonio Tajani.

Europaparlamentet, skrev de, får inte uppfattas som att det "glorifierar terrorister eller öppnar sina dörrar för av EU listade terrororganisationer".

Antonio Tajani valde att skriva en egen kommentar, och att sända vidare den och protestbrevet till DPAL, där den svenska socialdemokraten Marita Ulvskog är vice ordförande.

"Jag vill understryka att du som ordförande för denna delegation har ett personligt ansvar för agendan och för inbjudningarna till ert möte", skriver talmannen till DPAL:s ordförande Neoklis Sylikiotis, som företräder Arbetarnas progressiva parti i Cypern.

I brevet understryker han att det är helt legitimt för Europaparlamentet att värna om de mänskliga rättigheterna i alla sina möten.

"Inte desto mindre understryker jag att sådana möten inte får bli en plattform för stöd till terrorism, och att vare sig agenda eller gäster får äventyra denna inrättnings rykte".

Marwan Barghouti är en Fatahledare som i Israel dömts för bland annat fem mord, mordförsök och medlemskap i terroristorganisation. Ahmad Saadat leder Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) och sitter även han i israeliskt fängelse för terrorbrott. Under Saadats ledning ska rörelsen bland annat ha utfört bilbombsattentat och skjutit civila.

Även den israeliska delegationen vid Europarlamentet hade protesterat mot mötets gästlista.

"Att jämställa familjemedlemmarnas röster med 'röster för terror' är förolämpande och kränkande för dessa personer som kämpar för sina fängslade anhörigas grundläggande rättigheter", skriver Neoklis Sylikiotis i en kommentar till israelernas protest.

"En sådan falsk anklagelse flyger rakt in i ansiktet på det faktum att det är Israel som bryter mot internationell lag och fullständigt bortser från de mänskliga rättigheterna."

Vi är ytterst bestörta över att förstå att våra kollegor i DPAL, under förevändning att diskutera 'situationen för palestiska fångar i israeliska fängelser efter hungerstrejken' i själva verket erbjuder anhöriga till dömda terrorister en offentlig plattform.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Högstadieelever erbjuds vaccin

Hälsa. Knappt en halv miljon barn mellan 12 och 15 år ska nu erbjudas vaccin mot covid-19. Hur... fredag 17/9 21:00

Ska kyrkor göras om till moskéer?

Webb-tv. Sverige kommer bli ett helt annat land ifall kyrkor görs om till moskéer. Det säger Sven Almkvist i... fredag 17/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Senaste nytt

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier