Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Skarp protest mot inbjudan av palestinier

En delegation inom Europaparlamentet tog i torsdags emot anhöriga till två palestinier som dömts för terrordåd i Israel. Detta trots protester från 17 parlamentsledamöter, och trots att parlamentets talman Antonio Tajani uttryckt sin oro för att besöket skulle "äventyra inrättningens rykte".

Nyheter · Publicerad 00:01, 10 jul 2017

Det var Europaparlamentets delegation för relationer med Palestina (DPAL) som höll i mötet, som gick av stapeln i samband med parlamentets session i Strasbourg.

Bland gästerna fanns två anhöriga till Marwan Barghouti och Ahmad Saadat, som dömts för terrorbrott i Israel.

Det ledde till en protest från 17 parlamentariker.

"Vi är ytterst bestörta över att förstå att våra kollegor i DPAL, under förevändning att diskutera 'situationen för palestinska fångar i israeliska fängelser efter hungerstrejken' i själva verket erbjuder anhöriga till dömda terrorister en offentlig plattform," skrev bland andra Lars Adaktusson, KD, till talmannen Antonio Tajani.

Europaparlamentet, skrev de, får inte uppfattas som att det "glorifierar terrorister eller öppnar sina dörrar för av EU listade terrororganisationer".

Antonio Tajani valde att skriva en egen kommentar, och att sända vidare den och protestbrevet till DPAL, där den svenska socialdemokraten Marita Ulvskog är vice ordförande.

"Jag vill understryka att du som ordförande för denna delegation har ett personligt ansvar för agendan och för inbjudningarna till ert möte", skriver talmannen till DPAL:s ordförande Neoklis Sylikiotis, som företräder Arbetarnas progressiva parti i Cypern.

I brevet understryker han att det är helt legitimt för Europaparlamentet att värna om de mänskliga rättigheterna i alla sina möten.

"Inte desto mindre understryker jag att sådana möten inte får bli en plattform för stöd till terrorism, och att vare sig agenda eller gäster får äventyra denna inrättnings rykte".

Marwan Barghouti är en Fatahledare som i Israel dömts för bland annat fem mord, mordförsök och medlemskap i terroristorganisation. Ahmad Saadat leder Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) och sitter även han i israeliskt fängelse för terrorbrott. Under Saadats ledning ska rörelsen bland annat ha utfört bilbombsattentat och skjutit civila.

Även den israeliska delegationen vid Europarlamentet hade protesterat mot mötets gästlista.

"Att jämställa familjemedlemmarnas röster med 'röster för terror' är förolämpande och kränkande för dessa personer som kämpar för sina fängslade anhörigas grundläggande rättigheter", skriver Neoklis Sylikiotis i en kommentar till israelernas protest.

"En sådan falsk anklagelse flyger rakt in i ansiktet på det faktum att det är Israel som bryter mot internationell lag och fullständigt bortser från de mänskliga rättigheterna."

Vi är ytterst bestörta över att förstå att våra kollegor i DPAL, under förevändning att diskutera 'situationen för palestiska fångar i israeliska fängelser efter hungerstrejken' i själva verket erbjuder anhöriga till dömda terrorister en offentlig plattform.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10