Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

I syfte att hylla priderörelsen har Höganäs kommun målat en hel gata i regnbågsfärger samt döpt om den aktuella gatan till ”Pridesgatan”. (Bilden visar en annan gata.) Foto: Höganäs kommun

Skånsk kommun målar gata i regnbågsfärg

Förra året polisanmäldes Höganäs kommun för att ha målat olaglig färg på ett övergångsställe. Nu har kommunen regnbågsmålat en hel gata, ett initiativ som hyllas av många men kritiseras av dem som menar att pride är en politisk symbol samt att skattepengar bör disponeras annorlunda.

”Hade det inte varit bättre att lägga pengarna på kärnverksamhet?” undrar en person i en kommentar på Facebook.

Nyheter · Publicerad 17:00, 9 maj 2022

I ett inlägg på sin Facebooksida presenterar skånska Höganäs kommun sin nymålade och omdöpta gata: ”Nu är den snart klar, en regnbågsgata som sprakar av färg. Vem vet om där finns en skatt vid regnbågens slut? Du kan gå dit och leta efter skatten på Pridesgatan.”

Kommunen har nämligen döpt om gatan till ”Pridesgatan” i syfte att lyfta fram hbtq-rörelsens pridearrangemang.

Kommunen säger sig vilja lyfta fram regnbågsfärgerna på grund av att det i dessa tider är viktigt att visa att man står för ”allas lika värde och rättigheter”.

Många av kommentarerna på Höganäs kommuns Facebooksida är skrivna av personer som hyllar initiativet att regnbågsmåla en hel gata. Men där finns även kritiska röster, som menar att kommunens initiativ inte alls är inkluderande.

En person bemöter kommunens ord om ”att alla förtjänar att vara precis hur de vill” samt att ”i Höganäs är alla välkomna” med att hävda att pride är en politisk symbol som portar politiska partier, såsom Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling.

Andra ifrågasätter hur kommunen förvaltar skattemedel.

”Är det därför ni inte haft tid att sopa bort de enorma mängderna grus på gång och cykelvägen?” undrar en person i en kommentar på Höganäs kommuns Facebooksida.

”Är det god hushållning med skattepengar? Hade det inte varit bättre att lägga pengarna på kärnverksamhet?” skriver en annan.

Höganäs har även tidigare varit omtalat för regnbågsinspirerad infrastruktur. För ett år sedan målades ett övergångsställe, där Storgatan korsar Strandvägen, i regnbågsfärgerna. Den gången polisanmälde en privatperson kommunens regnbågsmålning – varpå kommunen tvingades måla över det då vägmärkesförordningen endast tillåter vit färg på övergångsställen, uppger Expressen.

I slutet av maj hålls Höganäs första pridefestival.

Är det därför ni inte haft tid att sopa bort de enorma mängderna grus på gång och cykelvägen?

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10