Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Skånsk församling släpper långfilm om David och Goliat

Det hela började som ett ungdomsprojekt för den lilla skånska församlingen Betaniakyrkan i Tollarp – men slutade i en hel långfilm.

Nu har de släppt filmen gratis på Youtube.

– Vi hoppas att filmen ska få spridning och att den ska väcka intresse för Bibeln, säger Daniel Lennartsson från församlingen.

Nyheter · Publicerad 19:00, 16 apr 2023

När ungdomarna själva fick önska vad de skulle göra i ungdomsgruppen i Betaniakyrkan i skånska Tollarp kom idén om en film upp. Det blev startskottet för ett omfattande projekt i församlingen, som bara har ett 40-tal medlemmar. Dessutom anslöt fler från kringliggande församlingar.

Daniel Lennartsson och hans fru tog sig an att skriva manus, en slöjdlärare hjälpte till med sköldar, en annan svetsade hjälmar, några satt i kyrkan och sydde kläder och en kille i församlingen tog drönarcertifikat för att kunna filma med drönare.

– Det var ett 50-tal som medverkade, totalt sett, berättar Daniel Lennartsson som är projektledare och regissör för filmen.

Men inte minst anslöt även ungdomar som inte vanligtvis går till Betaniakyrkan, men som gillade idén om att göra en långfilm.

– Vi fick en massa nya kontakter med filmintresserade här i byn som ville vara med. Det blev en jättego gemenskap.

Filmen handlar om Bibelns berättelse om David och Goliat, något som ungdomarna själva fastnade för.

– Det är ju en dramatisk historia där en ung person blir kallad till en svår uppgift. Det var mycket som föll på plats med storyn om att man med Guds hjälp kan våga ge sig på en svår utmaning, säger Daniel Lennartsson.

Inspelningarna av filmen skedde framför allt under sommaren 2020. Därefter har lång tid även lagts på efterarbete som klippning och ljudbearbetning.

I februari i år hölls premiären på en biograf i Kristianstad, med 190 personer på plats i den fullsatta salongen. Därefter har den visats även i en mindre salong på bio och i en fullsatt Betaniakyrka.

– Det var väldigt kul, det blev riktigt bra stämning. Det känns som om filmens budskap om att Gud ser våra hjärtan har landat hos dem som tittat.

Inspirerad av den populära tv-serien The chosen om Jesu liv har Betaniakyrkan nu valt att släppa sin film gratis. Sedan påsk finns den på Youtube.

– Vi tycker det är roligt om många får ta del av den. Vi hoppas att filmen ska få spridning och att den ska väcka intresse för Bibeln. Och kanske kan det inspirera fler kyrkor att göra sådana här projekt, säger Daniel Lennartsson.

Fotnot: Filmen, Epic Bible Movie – The Story of Young David, finns att se gratis på Youtube.

Det är ju en dramatisk historia där en ung person blir kallad till en svår uppgift.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00