Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Invigningen av en moské i Sverige intresserade tidningar i Qatar. Foto: Skärmdump från Qatar Day

Skandinaviens största moské invigd i Malmö

Med en insats på 30 miljoner kronor har Qatar byggt Skandinaviens största moské – i Malmö. Nu höjs kritiska röster om att bygget är ett sätt att sprida en salafistisk form av islam. – När en moské eller en muslimsk församling i Sverige stöds av statliga medel från Qatar kan man vara säker på att donatorerna har ett syfte, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi.

Nyheter · Publicerad 10:58, 22 maj 2017

Den qatariska myndigheten ”The Ministry of Awqaf and Islamic Affairs” har i Malmö öppnat Skandinaviens största moské. Det uppger nyhetsbyrån Qatar News Agency.

Moskén, med namnet Umm al-Muminin Khadijah-moskén, är byggd av staten Qatar som gått in med över tre miljoner euro, skriver nyhetsbyrån. Den som ska driva verksamheten är det skandinaviska sunnimuslimska trossamfundet Wakf. 

På 1 791 kvadratmeter på Danska vägen ska uppemot 2 000 muslimska anhängare kunna utöva sin religion. Särskilda rum ska finnas för kvinnor och barn.

Nyligen rapporterade Sydsvenska Dagbladet från invigningen av moskén. Qatars viceminister för religiösa affärer, Khalid Shaheen Al Ghanim, uppgavs skrida fram i traditionell vit kaftan och huvudduk för att klippa ett gyllene band. Män i alla åldrar uppgavs ligga på knä på en heltäckningsmatta.

”Gud är stor” ska Al Ghanims följe ha utropat efter bandklippningen, och därefter ska ett 50-tal män ha radat upp sig för fotografering framför predikstolen.

– På Qatars vägnar hälsar jag er alla välkomna till vår nya moské, sa Al Ghanim, enligt tidningen.

På plats var bland annat Malmös socialdemokratiska kommunalråd Frida Trollmyr.

– Förhoppningsvis kommer det här kulturcentret att vara till glädje för ett stort antal Malmöbor, sa hon, enligt Sydsvenska Dagbladet.

Men det är inte alla som tycker att moskébygget är lika oproblematiskt.

– När en moské eller en muslimsk församling i Sverige stöds av statliga medel från Qatar kan man vara säker på att donatorerna har ett syfte. Man kan lugnt utgå från att de satsar pengar i Malmö för att vinna själar för sin variant av den wahhabitiska salafistiska tolkningstraditionen, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi, till tidningen.

Han påpekar att det pågår en ”dragkamp” om muslimska själar. På ena sidan står det shiamuslimska Iran, och på andra sidan står det sunnimuslimska Saudi­arabien. Qatar har, liksom Saudi­arabien, den extremt konservativa sunnimuslimska inriktningen wahhabism som stats­religion.

På den moskébyggande myndighetens hemsida står det, enligt Sydsvenskan, att Khalid Shaheen Al Ghanim och hans medarbetare är "ansvariga för att försäkra att alla områden av det moderna livet följer islams principer och Profetens lära."

”The Ministry of Awqaf and Islamic Affairs” är dock inte den enda finansiären av bygget i Malmö. Enligt Sydsvenskan kommer slutsumman landa på mellan 120 och 140 miljoner. Hittills ska 76 miljoner ha kommit in – den största delen från Qatar, men även stora summor från ”lokala anhängare” och ”privata investerare” i Kuwait.

Wakf säger dock till tidningen att varken Qatar eller kuwaitiska sponsorer kommer ha inflytande över moskén.

– Det är en princip vi har: Bidragsgivarna får inte ställa några krav på vår verksamhet, säger Wakf:s medieansvarige person, som vill vara anonym.

En som har erfarenhet av att ta emot pengar från wahhabiter är Bejzat Becirov, direktör för Islamic Center i Malmö.

För Sydsvenska Dagbladet berättar han att när ekonomin kärvade för en moské i Rosengård så blev han erbjuden fem miljoner dollar av shejken Akil al-Akil, ledare för den saudiska stiftelsen al-Haramain. Kravet var dock att stiftelsen fick ta över kontrollen över moskén.

– I början lät det bra. Men sedan kom saudierna med allt mer krav och ställde villkor för hur Islamic Center skulle styras. Då sa jag nej tack, säger han till tidningen.

Världen idag har försökt komma i kontakt med företrädare för Malmö stad, för att höra hur de ser på risken att en extrem form av islam kommer spridas från moskén, men har i nuläget inte lyckats.

Man kan lugnt utgå från att de satsar pengar i Malmö för att vinna själar för sin variant av den wahabitiska salafistiska tolkningstraditionen.

Wakf

Enligt en rapport från Centrum för Mellanösternstudier, vid Lunds universitet, kan Wakf ses som en avknoppning av den danska församlingen ”Det islamiske trossamfund” som grundades av den kände, numera avlidne, imamen Abu Laban. Han ska, enligt Sydsvenska Dagbladet, i samband med Muhammedteckningarna ha rest runt i den muslimska världen för att elda i gång protester mot Danmark och efter det inte gjort någon hemlighet av att han var fundamentalist. Flera av personerna som nu är eldsjälar i Wakf ska tidigare ha engagerat sig för Abu Labans sak i Köpenhamn.

”Abu Laban gjorde mycket för att hjälpa muslimerna att förstå sin roll i samhället”, säger Ammar Daoud, från Wakf, till tidningen.  

Motsägelsefull bibeltolkning i försök att minska invandring

Debatt Flyktingar som befinner sig i utvecklingsländer har det ofta mycket värre till och med än svenska fattigpensionärer, skriver Micael Grenholm i ett...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Ansvaret för häxjakt på våra universitet

Ledare En episod på psykologprogrammet vid Lunds universitet har fått ringar på vattnet i den akademiska debatten. Några elever har reagerat mot påstådd...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Att vara nöjd med sin situation och tillvaro har nästan blivit något fult.

Ungkrönika ”Nöj dig inte med mindre, nöj dig med mer”. Citatet är en reklamslogan från ett telefoniföretag för några år sedan, och jag tycker att det är rätt...

Med nya lärjungar i Sahel-regionen

Missionsglimten Det har varit ett innehållsrikt dygn i västafrikanska Sahel. Sent på kvällen besökte jag ett par olika församlingsplanteringar. I båda fallen var det...

Sorg i Salem efter 20-åriga Hannas bortgång

Nyheter Hawaiiolycka. Den senaste veckan har många människor mötts för att sörja tillsammans i Salemkyrkan i Vänersborg. Detta efter att en av församlingens ungdomar omkom...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

Att vara nöjd med sin situation och tillvaro har nästan blivit något fult.

Ungkrönika ”Nöj dig inte med mindre, nöj dig med mer”. Citatet är en reklamslogan från ett telefoniföretag för några år sedan, och jag tycker att det är rätt...