Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

”Skandiamannen” pekas ut som Palmes mördare

Den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, misstänks ha mördat statsminister Olof Palme, enligt chefsåklagare Krister Petersson. Utredningen läggs nu ned.

– Jag anser att vi kommit så långt som man kan begära av utredningen, säger Petersson.

Nyheter · Publicerad 10:17, 10 jun 2020

I den 34 år gamla utredningen om mordet på Olof Palme kommer man inte runt en misstänkt gärningsman, enligt åklagaren.

– Och den personen är Stig Engström, som omnämnts som ”Skandiamannen”, säger Krister Petersson.

– Eftersom han är avliden kan jag inte väcka åtal mot honom eller inleda förhör.

Åklagaren har därför beslutat att lägga ned utredningen.

Olof Palmes tre söner skriver i en kommentar till TT att de anser att det är ”ett rimligt beslut”.

”Redogörelsen för vittnesmålen och bevisning kring mordplatsen är för oss övertygande vad gäller åklagarens bedömning i skuldfrågan och utpekande av gärningsman”.

”Vi är förstås besvikna över att konklusiv teknisk bevisning inte kan framläggas”, fortsätter de.

Olof Palme sköts till döds efter ett biobesök på Sveavägen 1986. Utredningen är den största i Sveriges historia, och en av de största i världen. Runt 90 000 personer har ingått i utredningen, över 10 000 har förhörts och 134 har erkänt mordet.

Flera aspekter har försvårat utredningen och bevisningen i fallet. Det har gått så lång tid att vittnen har hunnit bli gamla och påverkade av medier. Inget vittne såg mördarens ansikte och inget vapen har kunnat kopplas till kulorna på platsen – trots att 788 stycken provskjutits.

– Av allt att döma kommer den tekniska bevisningen inte kunna ge oss någon hjälp. Vi måste bedöma vad som hände på befintligt material, säger Peterson.

Detta är oerhört allvarliga anklagelser, när du namnger en person utan att ha hittat ett vapen, utan att ha kunnat förhöra honom. Åklagare har haft fel tidigare, varför ska vi tro på detta?

– Jag har försökt att förklara här vad som ligger bakom vårt ställningstagande. Det har räckt för att vi ska känna oss trygga i vår uppfattning, om varför vi lägger fram det, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Stig Engström jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill mordplatsen, därav namnet ”Skandiamannen”.

När åklagaren Krister Petersson tillträdde 2017 riktades strålkastarljuset mot Engström – som hade bekantskap med vapen och rörde sig i Palmekritiska kretsar.

– Vi kom då fram till en person som inte stämde med den övriga bilden, en person som inte passade in. Hans uppgifter gick inte att förena med övriga vittnen, säger spaningsledare Hans Melander.

Engströms klädsel stämmer överens med flera vittnesmål om den flyende gärningsmannen – mörk rock och någon form av huvudbonad. Engström betedde sig också underligt dagarna efter mordutredningen, enligt åklagaren, och han medverkade i flera intervjuer som ”vittne”.

Det har diskuterats mycket om gärningsmannen agerade ensam eller var del av en större konspiration.

– Vi har inte kunnat hitta något stöd för en konspiration. Men det går inte helt att avfärda, säger Petersson.

”Skandiamannen” Stig Engström

Stig Engström fanns med tidigt i utredningen som vittne.

Han jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill mordplatsen och sade sig ha lagt Olof Palme i framstupa sidoläge, men det kunde inte bekräftas.

Engström avfärdades både som vittne och gärningsman. Enligt tidningen Filter, i ett reportage 2018, hade han genom en vän tillgång till vapen av den typ som användes vid mordet. ”Skandiamannen” ska också ha hyst agg mot Palme.

Engström dog år 2000.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10