Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

”Skandiamannen” pekas ut som Palmes mördare

Den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, misstänks ha mördat statsminister Olof Palme, enligt chefsåklagare Krister Petersson. Utredningen läggs nu ned.

– Jag anser att vi kommit så långt som man kan begära av utredningen, säger Petersson.

Nyheter · Publicerad 10:17, 10 jun 2020

I den 34 år gamla utredningen om mordet på Olof Palme kommer man inte runt en misstänkt gärningsman, enligt åklagaren.

– Och den personen är Stig Engström, som omnämnts som ”Skandiamannen”, säger Krister Petersson.

– Eftersom han är avliden kan jag inte väcka åtal mot honom eller inleda förhör.

Åklagaren har därför beslutat att lägga ned utredningen.

Olof Palmes tre söner skriver i en kommentar till TT att de anser att det är ”ett rimligt beslut”.

”Redogörelsen för vittnesmålen och bevisning kring mordplatsen är för oss övertygande vad gäller åklagarens bedömning i skuldfrågan och utpekande av gärningsman”.

”Vi är förstås besvikna över att konklusiv teknisk bevisning inte kan framläggas”, fortsätter de.

Olof Palme sköts till döds efter ett biobesök på Sveavägen 1986. Utredningen är den största i Sveriges historia, och en av de största i världen. Runt 90 000 personer har ingått i utredningen, över 10 000 har förhörts och 134 har erkänt mordet.

Flera aspekter har försvårat utredningen och bevisningen i fallet. Det har gått så lång tid att vittnen har hunnit bli gamla och påverkade av medier. Inget vittne såg mördarens ansikte och inget vapen har kunnat kopplas till kulorna på platsen – trots att 788 stycken provskjutits.

– Av allt att döma kommer den tekniska bevisningen inte kunna ge oss någon hjälp. Vi måste bedöma vad som hände på befintligt material, säger Peterson.

Detta är oerhört allvarliga anklagelser, när du namnger en person utan att ha hittat ett vapen, utan att ha kunnat förhöra honom. Åklagare har haft fel tidigare, varför ska vi tro på detta?

– Jag har försökt att förklara här vad som ligger bakom vårt ställningstagande. Det har räckt för att vi ska känna oss trygga i vår uppfattning, om varför vi lägger fram det, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Stig Engström jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill mordplatsen, därav namnet ”Skandiamannen”.

När åklagaren Krister Petersson tillträdde 2017 riktades strålkastarljuset mot Engström – som hade bekantskap med vapen och rörde sig i Palmekritiska kretsar.

– Vi kom då fram till en person som inte stämde med den övriga bilden, en person som inte passade in. Hans uppgifter gick inte att förena med övriga vittnen, säger spaningsledare Hans Melander.

Engströms klädsel stämmer överens med flera vittnesmål om den flyende gärningsmannen – mörk rock och någon form av huvudbonad. Engström betedde sig också underligt dagarna efter mordutredningen, enligt åklagaren, och han medverkade i flera intervjuer som ”vittne”.

Det har diskuterats mycket om gärningsmannen agerade ensam eller var del av en större konspiration.

– Vi har inte kunnat hitta något stöd för en konspiration. Men det går inte helt att avfärda, säger Petersson.

”Skandiamannen” Stig Engström

Stig Engström fanns med tidigt i utredningen som vittne.

Han jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill mordplatsen och sade sig ha lagt Olof Palme i framstupa sidoläge, men det kunde inte bekräftas.

Engström avfärdades både som vittne och gärningsman. Enligt tidningen Filter, i ett reportage 2018, hade han genom en vän tillgång till vapen av den typ som användes vid mordet. ”Skandiamannen” ska också ha hyst agg mot Palme.

Engström dog år 2000.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier