Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Humorgruppen Monty Python tycks ha förutspått utvecklingen med transideologi. På bilden, från 2015, ses Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones och Terry Gilliam. Foto: Andy Kropa/AP/TT

Skämt om könsbyte stryks när Life of Brian blir teater

Brittiska komedigruppen Monty Pythons klassiska film Life of Brian, där huvudpersonen misstas för att vara Jesus, ska sättas upp som teater i London.

Men för att undvika att kränka någon tas vissa saker från filmen bort, bland annat en korsfästelsescen och en scen med skämt om att män inte kan få barn eller bli kvinnor.

Nyheter · Publicerad 19:00, 23 maj 2023

När Life of Brian hade premiär 1979 upprörde den många, inte minst inom kyrkan, eftersom den skämtar om bibliska teman och händelser ur Jesu liv och tjänst. Med åren är det dock primärt andra grupper som hävdat att delar av filmen är kränkande, inte minst inom hbtq-rörelsen. I filmen finns nämligen en scen där det skämtas om könsbyte.

Det är karaktären Stan som säger att han vill vara kvinna, ha namnet Loretta och kunna bli gravid.

”Det är varje mans rätt att få barn om han vill det”, säger Stan i filmen.

”Men du kan inte få barn”, säger John Cleeses karaktär och får då svaret att han ”förtrycker” Stan.

Gruppen som samtalar om frågan kommer i filmen överens om att de ska stå upp för ”rätten” att som man kunna få barn, trots att det är biologiskt omöjligt, även om Cleese karaktär beskriver det hela som att Stan bedriver en ”kamp mot verkligheten”.

Den välkända scenen har på senare år fått stor spridning som ett svar på transideologins framfart och har beskrivits som en förutsägelse av något som då ansågs vara absurt men i dag normaliserats i västvärlden. Men när Life of Brian nu ska bli teater ska denna scen strykas, rapporterar Daily Mail.

När dialogen togs upp på en genomläsning i New York i fjol ska flera skådespelare ha sagt till John Cleese att han inte kan ha med denna dialog i dagens samhälle.

– Här har du något som vi inte på 40 år har hört någon klaga på, och nu kan vi plötsligt inte göra det eftersom det kommer att kränka folk. Vad ska man göra av det? Men jag tror att vi på något konstigt sätt förutspådde vad som skulle hända senare, säger Cleese som är känd för att motsätta sig så kallad cancelkultur.

Enligt Daily Mails uppgifter lutar det dock åt att han trots detta ska ha accepterat att scenen stryks.

I teateruppsättningen ska enligt medieuppgifterna karaktären Brian inte heller korsfästas, så som sker i filmen. Också denna förändring tros handla om att minimera att personer i publiken känner sig kränkta.

Här har du något som vi inte på 40 år har hört någon klaga på, och nu kan vi plötsligt inte göra det eftersom det kommer att kränka folk.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10