Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Skadestånd väckte ilska – nu får våldtagen kvinna pengagåva

Jonatan Alfvén har lämnat över 178 000 kronor till en kvinna som fick ett betydligt mindre skadestånd av staten än en av de män som dömts för att ha våldtagit henne.

”Tacksamheten fann inga gränser och hennes tårar rann,” skriver han om mötet på Facebook.

Nyheter · Publicerad 20:00, 25 aug 2021

Pengarna har Jonatan Alfvén, medarbetare i hjälporganisationen Love and Hope, samlat in genom ett eget upprop.

”Vi har gett en kvinna den upprättelse som politiker och myndigheter förvägrat henne. Vi har kommit med kärlek och en ny framtidstro”, skriver han.

I ett brev, som Världen idag fått ta del av genom Jonatan Alfvén, uttrycker kvinnan stor tacksamhet till alla som bidragit till insamlingen.

”Er styrka och ert mod hjälper oss att klara vardagen”, skriver hon bland annat.

Även riksdagsledamoten Hanif Bali (M) vädjar nu till människor att skänka pengar till kvinnan.

Världen idag skrev i lördagens tidning om hur en ung man fått 840 000 kronor i skadestånd sedan Högsta domstolen funnit att han avtjänat längre tid i fängelse för två grova våldtäkter än han borde ha gjort, till följd av sin ålder.

”Beslutet om skadeståndet måste omprövas, praxis måste frångås och nya lagar måste till”, anser Jonatan Alfvén, som är med och driver en namninsamling i protest mot beslutet.

”Dömda våldtäktsmän ska inte bli miljonärer på att förnedra och våldta kvinnor.”

Uppropet har enligt Jonatan Alfvén fått över 200 000 underskrifter och ska överlämnas till Justitiekanslern, som beslutade om skadeståndet till mannen.

I ett tidigare inlägg kritiserar Jonatan Alfvén det faktum att mannens skadestånd inte per automatik kan användas till att betala det skadestånd på drygt 200 000 kronor till den ena våldtagna kvinnan som mannen inte haft råd att betala. Enligt medieuppgifter har offret i fråga endast fått 3 000 kronor i skadestånd av honom.

”3 000 kronor, är det allt en våldtäktsöverlevare är värd i dag? Varför går inte staten in och hjälper henne? Det är så fruktansvärt otäckt hur våra lagar och myndigheter behandlar utsatta offer i det här landet. Jag startar nu en insamling och kanske kan du vara med och hjälpa henne?” skrev Jonatan Alfvén.

Den våldtäktsdömde fick ersättning enligt frihetsberövandelagen.

Vi har gett en kvinna den upprättelse som politiker och myndigheter förvägrat henne. Vi har kommit med kärlek och en ny framtidstro.

Partiernas kyrkovalskampanjer slog tillbaka mot dem själva

Ledare Årets kyrkoval såg länge ut att bli en ganska stillsam historia. De sista veckorna höjdes dock... måndag 20/9 16:43

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier