Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Skadestånd väckte ilska – nu får våldtagen kvinna pengagåva

Jonatan Alfvén har lämnat över 178 000 kronor till en kvinna som fick ett betydligt mindre skadestånd av staten än en av de män som dömts för att ha våldtagit henne.

”Tacksamheten fann inga gränser och hennes tårar rann,” skriver han om mötet på Facebook.

Nyheter · Publicerad 20:00, 25 aug 2021

Pengarna har Jonatan Alfvén, medarbetare i hjälporganisationen Love and Hope, samlat in genom ett eget upprop.

”Vi har gett en kvinna den upprättelse som politiker och myndigheter förvägrat henne. Vi har kommit med kärlek och en ny framtidstro”, skriver han.

I ett brev, som Världen idag fått ta del av genom Jonatan Alfvén, uttrycker kvinnan stor tacksamhet till alla som bidragit till insamlingen.

”Er styrka och ert mod hjälper oss att klara vardagen”, skriver hon bland annat.

Även riksdagsledamoten Hanif Bali (M) vädjar nu till människor att skänka pengar till kvinnan.

Världen idag skrev i lördagens tidning om hur en ung man fått 840 000 kronor i skadestånd sedan Högsta domstolen funnit att han avtjänat längre tid i fängelse för två grova våldtäkter än han borde ha gjort, till följd av sin ålder.

”Beslutet om skadeståndet måste omprövas, praxis måste frångås och nya lagar måste till”, anser Jonatan Alfvén, som är med och driver en namninsamling i protest mot beslutet.

”Dömda våldtäktsmän ska inte bli miljonärer på att förnedra och våldta kvinnor.”

Uppropet har enligt Jonatan Alfvén fått över 200 000 underskrifter och ska överlämnas till Justitiekanslern, som beslutade om skadeståndet till mannen.

I ett tidigare inlägg kritiserar Jonatan Alfvén det faktum att mannens skadestånd inte per automatik kan användas till att betala det skadestånd på drygt 200 000 kronor till den ena våldtagna kvinnan som mannen inte haft råd att betala. Enligt medieuppgifter har offret i fråga endast fått 3 000 kronor i skadestånd av honom.

”3 000 kronor, är det allt en våldtäktsöverlevare är värd i dag? Varför går inte staten in och hjälper henne? Det är så fruktansvärt otäckt hur våra lagar och myndigheter behandlar utsatta offer i det här landet. Jag startar nu en insamling och kanske kan du vara med och hjälpa henne?” skrev Jonatan Alfvén.

Den våldtäktsdömde fick ersättning enligt frihetsberövandelagen.

Vi har gett en kvinna den upprättelse som politiker och myndigheter förvägrat henne. Vi har kommit med kärlek och en ny framtidstro.

Fackupprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00