Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.
Romarbrevet 5:8

Världen idag

Skadestånd väckte ilska – nu får våldtagen kvinna pengagåva

Jonatan Alfvén har lämnat över 178 000 kronor till en kvinna som fick ett betydligt mindre skadestånd av staten än en av de män som dömts för att ha våldtagit henne.

”Tacksamheten fann inga gränser och hennes tårar rann,” skriver han om mötet på Facebook.

Nyheter · Publicerad 20:00, 25 aug 2021

Pengarna har Jonatan Alfvén, medarbetare i hjälporganisationen Love and Hope, samlat in genom ett eget upprop.

”Vi har gett en kvinna den upprättelse som politiker och myndigheter förvägrat henne. Vi har kommit med kärlek och en ny framtidstro”, skriver han.

I ett brev, som Världen idag fått ta del av genom Jonatan Alfvén, uttrycker kvinnan stor tacksamhet till alla som bidragit till insamlingen.

”Er styrka och ert mod hjälper oss att klara vardagen”, skriver hon bland annat.

Även riksdagsledamoten Hanif Bali (M) vädjar nu till människor att skänka pengar till kvinnan.

Världen idag skrev i lördagens tidning om hur en ung man fått 840 000 kronor i skadestånd sedan Högsta domstolen funnit att han avtjänat längre tid i fängelse för två grova våldtäkter än han borde ha gjort, till följd av sin ålder.

”Beslutet om skadeståndet måste omprövas, praxis måste frångås och nya lagar måste till”, anser Jonatan Alfvén, som är med och driver en namninsamling i protest mot beslutet.

”Dömda våldtäktsmän ska inte bli miljonärer på att förnedra och våldta kvinnor.”

Uppropet har enligt Jonatan Alfvén fått över 200 000 underskrifter och ska överlämnas till Justitiekanslern, som beslutade om skadeståndet till mannen.

I ett tidigare inlägg kritiserar Jonatan Alfvén det faktum att mannens skadestånd inte per automatik kan användas till att betala det skadestånd på drygt 200 000 kronor till den ena våldtagna kvinnan som mannen inte haft råd att betala. Enligt medieuppgifter har offret i fråga endast fått 3 000 kronor i skadestånd av honom.

”3 000 kronor, är det allt en våldtäktsöverlevare är värd i dag? Varför går inte staten in och hjälper henne? Det är så fruktansvärt otäckt hur våra lagar och myndigheter behandlar utsatta offer i det här landet. Jag startar nu en insamling och kanske kan du vara med och hjälpa henne?” skrev Jonatan Alfvén.

Den våldtäktsdömde fick ersättning enligt frihetsberövandelagen.

Vi har gett en kvinna den upprättelse som politiker och myndigheter förvägrat henne. Vi har kommit med kärlek och en ny framtidstro.

Protesterna mot vaccinpass och ökad kontroll bör tas på allvar

Ledare Det var inte vaccinet som sådant utan vaccinpass och kampen för grundläggande fri- och rättigheter... tisdag 25/1 00:10

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Lösning för Claras natthärbärge – den här vintern

Hemlöshet. S:ta Clara kyrka i Stockholm har funnit en ny lokal till församlingens natthärbärge. Under... måndag 24/1 21:00

Striden avgörs på höjden

Bönekrönika En biblisk händelse som på ett illustrativt sätt visar på bönens betydelse i församlingen finner vi... tisdag 25/1 00:00

Jag glömmer inte Seglora smedjas härjningar

Gästkrönika Nyligen rapporterades om att föreningen Hjärta, en lokalgrupp inom organisationen Socialdemokrater... tisdag 25/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
Följ Världen idag i sociala medier