Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Ska muslimska föräldrar styra svenska luciatåg?

Är könsneutrala luciatåg utan kristna inslag framtidens melodi? Varför är det så tyst kring Elon Musks avslöjanden om Twitter? Och vilka var de så kallade tre vise männen? Det är frågor som tas upp i detta avsnitt av Veckans nyheter. Även gåvobettingen om fotbolls-VM avhandlas.

Nyheter · Publicerad 15:30, 16 dec 2022

I veckan har Världen idag berättat att Mariaskolan i Umeå valde att ha ett luciatåg utan kristna sånger. Bakgrunden till beslutet är att muslimska föräldrar inte ville att deras barn skulle delta i något som har koppling till kristen tro.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist fenomenet.

– Det är tragikomiskt. Ett luciatåg handlar ju om ett firande av den här Lucia – det är ju en kristen, katolsk tradition, säger han.

Han kommenterar även det faktum att luciatåget skulle vara könsneutralt, det vill säga att barnen inte fick klä ut sig till tomtar, pepparkaksgubbar eller stjärngossar.

– Det blir mer och mer absurt, säger Almkvist.

Det andra ämnet som tas upp är Twitteravslöjandena som har kommit fram i USA genom grävande journalister anlitade av företagets nye vd Elon Musk. Det handlar om att konservativa användare har svartlistats, att en artikel som handlade om komprometterande uppgifter om Joe Biden stoppades och att Twitter stängde av Donald Trump trots att han inte skrivit något som bröt mot företagets policy.

Sven Almkvist är glad att uppgifterna har kommit fram och hoppas att genomlysningen sprider sig till andra nätjättar.

– Upp i ljuset med saker och ting, sanningen tål ju att prövas, säger han.

Därefter resonerar han kring varför det är så tyst i svenska medier kring avslöjandena.

Nästa ämne som tas upp i programmet är en teologisk fråga med jultema, närmare bestämt vilka de ”tre vise männen” var. Sven Almkvist ger sin teori kring hur dessa magiker från Östern kunde veta att Jesus hade fötts genom att se en ny stjärna.

– Det här är jättespännande, säger han.

I slutet av programmet tas den utlovade gåvobettningen upp, närmare bestämt hur det gick för England i fotbolls-VM och vart programledaren Sara Andersson ska skänka 500-lappen som hon fick av Sven Almkvist.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag klockan 15 kommer det ett nytt avsnitt – det här var dock det sista avsnittet för säsongen, så nästa avsnitt kommer inte förrän efter trettonhelgen.

Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och hela säsongens avsnitt kan ses på Världen idag play.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00