Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Ska kyrkor göras om till moskéer?

Sverige kommer bli ett helt annat land ifall kyrkor görs om till moskéer. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Han resonerar även omkring huruvida man bör vara orolig för klimatförändringar, om politiker bör ta emot korvar av varandra och ifall man ska vara rädd för domedagen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 17 sep 2021

Nyligen gick en studentpräst i Umeå ut och sade att han tycker att en av Svenska kyrkans kyrkor ska göras om till moské. Bakgrunden till utspelat är att stiftet har fler lokaler än de använder och att den islamiska föreningen i Västerbotten är i behov av en lokal.

– Det vore väl fantastiskt om någon av våra lokaler skulle kunna bli moské, sade han till P4 Västerbotten, vilket Världen idag har rapporterat om.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist förslaget och det faktum att det tidigare har hänt att kristna lokaler görs om till muslimska i Sverige.

– Vi är alldeles för naiva, säger han och menar att Sverige kommer bli ett helt annat land om denna utveckling fortsätter.

En annan fråga som tas upp i programmet är svenskarnas syn på klimatförändringar. En undersökning visar att ungefär 45 procent av svenskarna har dåligt samvete för klimatets skull, och en annan undersökning visar att sex av tio svenskar är oroliga för klimatförändringar.

Sven Almkvist påpekar att det är viktigt att ta hand om Guds skapelse, men han oroas inte över klimatförändringar.

– Jag går inte runt och är orolig, för min mästare säger ”Känn ingen oro”, säger han.

Det tredje ämnet som tas upp i programmet är det faktum att Stefan Löfven fick presenter och hyllningar av de andra partiledarna i samband med sin sista riksdagsdebatt. Frågan som diskuteras är huruvida det är lämpligt att politiska motståndare ger korvar och Abbabiljetter till varandra när de i annars ofta beskriver varandra i nedsättande ordalag.

Enligt Sven Almkvist visar hjärtligheten att politikerna inte menar allvar med de hårda beskrivningarna av varandra, utan att de är en del av ett politiskt spel.

– Det är politisk borrelia, säger han och menar att beskyllningarna mot SD och Vänsterpartiet liksom en sjukdom ständigt poppar upp på ett tröttsamt sätt.

Det sista ämnet som tas upp i programmet är av teologisk karaktär och handlar om domedagen. Sven Almkvist får frågan hur Gud kommer att döma oss, och huruvida det kommer bli en särskild domedag.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00