Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Ska kyrkor göras om till moskéer?

Sverige kommer bli ett helt annat land ifall kyrkor görs om till moskéer. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Han resonerar även omkring huruvida man bör vara orolig för klimatförändringar, om politiker bör ta emot korvar av varandra och ifall man ska vara rädd för domedagen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 17 sep 2021

Nyligen gick en studentpräst i Umeå ut och sade att han tycker att en av Svenska kyrkans kyrkor ska göras om till moské. Bakgrunden till utspelat är att stiftet har fler lokaler än de använder och att den islamiska föreningen i Västerbotten är i behov av en lokal.

– Det vore väl fantastiskt om någon av våra lokaler skulle kunna bli moské, sade han till P4 Västerbotten, vilket Världen idag har rapporterat om.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist förslaget och det faktum att det tidigare har hänt att kristna lokaler görs om till muslimska i Sverige.

– Vi är alldeles för naiva, säger han och menar att Sverige kommer bli ett helt annat land om denna utveckling fortsätter.

En annan fråga som tas upp i programmet är svenskarnas syn på klimatförändringar. En undersökning visar att ungefär 45 procent av svenskarna har dåligt samvete för klimatets skull, och en annan undersökning visar att sex av tio svenskar är oroliga för klimatförändringar.

Sven Almkvist påpekar att det är viktigt att ta hand om Guds skapelse, men han oroas inte över klimatförändringar.

– Jag går inte runt och är orolig, för min mästare säger ”Känn ingen oro”, säger han.

Det tredje ämnet som tas upp i programmet är det faktum att Stefan Löfven fick presenter och hyllningar av de andra partiledarna i samband med sin sista riksdagsdebatt. Frågan som diskuteras är huruvida det är lämpligt att politiska motståndare ger korvar och Abbabiljetter till varandra när de i annars ofta beskriver varandra i nedsättande ordalag.

Enligt Sven Almkvist visar hjärtligheten att politikerna inte menar allvar med de hårda beskrivningarna av varandra, utan att de är en del av ett politiskt spel.

– Det är politisk borrelia, säger han och menar att beskyllningarna mot SD och Vänsterpartiet liksom en sjukdom ständigt poppar upp på ett tröttsamt sätt.

Det sista ämnet som tas upp i programmet är av teologisk karaktär och handlar om domedagen. Sven Almkvist får frågan hur Gud kommer att döma oss, och huruvida det kommer bli en särskild domedag.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier