Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Ska klimatrebeller hyllas av kyrkan?

Att rörelsen Extinction Rebellion försöker påverka klimatpolitiken genom att stoppa flygplan är vansinnigt. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Han är även starkt kritiskt till att kyrkliga aktörer har hyllat organisationen.

– Det blir inte mindre katastrof av att man själv skapar katastrof, säger han.

Nyheter · Publicerad 12:21, 5 nov 2021

I veckan har Världen idag rapporterat om krisen i den svenska förlossningsvården som drabbat Stockholm, men riskerar att sprida sig till andra delar av Sverige. Samtidigt som det är brist på barnmorskor finns det barnmorskor som vill arbeta med förlossningar – om de slipper momentet aborter.

I säsongens tionde avsnitt av Veckans nyheter ryter Sven ifrån mot hanterandet av dessa barnmorskor.

– Det är ofattbart att man inte kan ha en lite större flexibilitet, säger han.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är coronakommissionens sågning av den svenska hanteringen av pandemin. Sven håller med kommissionen om att senfärdigheten som präglade den svenska hanteringen ledde till att många dog.

– Prislappen har primärt betalats av de äldre, säger han.

Det tredje ämnet som tas upp i programmet är det faktum att klimataktivister från organisationen Extinction Rebellion i söndags tog sig in på svenska flygplatser och lyckades hindra flygtrafiken. Sven Almkvist säger att han tycker att det är vansinnigt att försöka påverka klimatpolitiken med civil olydnad och sabotage.

– Det blir inte mindre katastrof av att man själv skapar katastrof, säger han.

Han är även kritisk till att Sveriges kristna råd, Kristna fredsrörelsen och Equmeniakyrkan har delat ut Martin Luther King-priset till Extinction Rebellion.

– Jag tycker att vi ska bejaka dem som vill arbeta demokratiskt, säger han.

Det sista ämnet som tas upp i programmet är allahelgonahelgen och vad som händer efter döden.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00