Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Ska hen-elev få 150 000 medan Kevin-bröder får noll?

Den elev som en lärare inte ville kalla för ”hen” borde inte få en enda krona i diskrimineringsersättning. Det säger Sven Almkvist i Veckans nyheter.

– Ska myndigheterna tala om för oss hur vi ska tala? frågar han sig.

Nyheter · Publicerad 16:00, 18 feb 2022


I slutet av förra veckan berättade Världen idag att Diskrimineringsombudsmannen (DO) beslutat att den elev som en lärare inte ville kalla för ”hen” bör få 150 000 i diskrimineringsersättning av skolan. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist utslaget.

– Här har vi klivit över någon form av gräns, säger han och menar att staten inte ska ”tvinga någon att ljuga”.

– Hade det varit en enda krona hade jag tyckt att det varit för högt, fortsätter han.

Det andra ämnet som diskuteras är att de bröder som pekats ut som mördare i Kevinfallet och som nekats skadestånd av både staten och Arvika kommun. Här tycker Sven Almkvist att det är skamligt att de inte ska få någon ersättning.

– Det här handlar om 20 år av deras liv, säger han.

Även det faktum att Leif GW Persson gått ut och sagt att han tror att han vet vem som är mördaren – och att detta inte undersöktes ordentligt av politiska skäl – diskuteras.

Det tredje ämnet som tas upp är de många tv-program och medietexter som skildrar kristen tro på ett negativt sätt. Här menar Sven Almkvist att det är viktigt med granskning, men att det är märkligt att medierna bara tycks fokusera på de negativa avvikelserna.

– Har man en marxistisk ideologi och kanske avskyr kristen tro så hittar man ju det man vill hitta, säger han och menar att vissa journalister tycks ha en agenda.

Det sista ämnet som tas upp är som vanligt en teologisk fråga och handlar denna gång om hur man kan hantera besvikelse på Gud.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier