Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Ska hen-elev få 150 000 medan Kevin-bröder får noll?

Den elev som en lärare inte ville kalla för ”hen” borde inte få en enda krona i diskrimineringsersättning. Det säger Sven Almkvist i Veckans nyheter.

– Ska myndigheterna tala om för oss hur vi ska tala? frågar han sig.

Nyheter · Publicerad 16:00, 18 feb 2022


I slutet av förra veckan berättade Världen idag att Diskrimineringsombudsmannen (DO) beslutat att den elev som en lärare inte ville kalla för ”hen” bör få 150 000 i diskrimineringsersättning av skolan. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist utslaget.

– Här har vi klivit över någon form av gräns, säger han och menar att staten inte ska ”tvinga någon att ljuga”.

– Hade det varit en enda krona hade jag tyckt att det varit för högt, fortsätter han.

Det andra ämnet som diskuteras är att de bröder som pekats ut som mördare i Kevinfallet och som nekats skadestånd av både staten och Arvika kommun. Här tycker Sven Almkvist att det är skamligt att de inte ska få någon ersättning.

– Det här handlar om 20 år av deras liv, säger han.

Även det faktum att Leif GW Persson gått ut och sagt att han tror att han vet vem som är mördaren – och att detta inte undersöktes ordentligt av politiska skäl – diskuteras.

Det tredje ämnet som tas upp är de många tv-program och medietexter som skildrar kristen tro på ett negativt sätt. Här menar Sven Almkvist att det är viktigt med granskning, men att det är märkligt att medierna bara tycks fokusera på de negativa avvikelserna.

– Har man en marxistisk ideologi och kanske avskyr kristen tro så hittar man ju det man vill hitta, säger han och menar att vissa journalister tycks ha en agenda.

Det sista ämnet som tas upp är som vanligt en teologisk fråga och handlar denna gång om hur man kan hantera besvikelse på Gud.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier