Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

Ska Gud portas från skolan men välkomnas i fängelset?

Om kristna blev mer radikala skulle de kunna utgöra ett hot mot den växande kriminaliteten i Sverige. Det uppger Sven Almkvist i det fjärde avsnittet av Veckans nyheter.

Hatet kan föra människor samman, men det kan också kärleken göra, säger han.

Nyheter · Publicerad 12:46, 24 sep 2021

I torsdagens tidning berättade Världen idag om fängelsepastorn Celia Enes som vittnar om att det är stor efterfrågan på själavårdare i landets överfulla fängelser. Hon sade bland annat att många interner kommer till tro på Gud och vill prata om hur man kommer ur ett gäng.

I det fjärde avsnittet av Veckans nyheter kommenterar bibelläraren Sven Almkvist uppgifterna.

– Mörker kan skingras av ljus, säger han och är inte förvånad över att många fångar till prata om Gud.

Han tycker att fler, inte bara kristna, borde se värdet i att brottslingar blir frälsta och lämnar det kriminella livet.

Han önskar att kristna skulle börja leva mer radikala liv i kärleksfull gemenskap och därmed utgöra ett reellt alternativ till den mörka sammanhållningen som finns i gängen.

– Hat kan föra människor samman, men i det här fallet skulle det vara kärleken som förde människor samman, säger han.

Nästa ämne som diskuteras i Veckans nyheter är det faktum att Sveriges och Israels utrikesministrar har pratat med varandra för första gången på sju år. Sven Almkvist uttrycker en viss förhoppning över samtalet, men verkar samtidigt tro att det är svårt att förändra det marxistiska synsätt som enligt honom ligger bakom den socialdemokratiska synen på Israel.

Det tredje ämnet som diskuteras är att socialdemokratiska röster återigen höjs för att förbjuda konfessionella friskolor.

Sven Almkvist är kritisk till att Gud blir allt mer ovälkommen i svenska skolor.

– Det blir en moralisk vilsenhet, säger han och önskar att barn exempelvis fick lära sig tio Guds bud så att det blev en ”ryggrad” i samhället.

Det sista ämnet som diskuteras är hur ondskan kunde komma in i ekvationen när Gud är alltigenom god.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier