Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Ska Gud portas från skolan men välkomnas i fängelset?

Om kristna blev mer radikala skulle de kunna utgöra ett hot mot den växande kriminaliteten i Sverige. Det uppger Sven Almkvist i det fjärde avsnittet av Veckans nyheter.

Hatet kan föra människor samman, men det kan också kärleken göra, säger han.

Nyheter · Publicerad 12:46, 24 sep 2021

I torsdagens tidning berättade Världen idag om fängelsepastorn Celia Enes som vittnar om att det är stor efterfrågan på själavårdare i landets överfulla fängelser. Hon sade bland annat att många interner kommer till tro på Gud och vill prata om hur man kommer ur ett gäng.

I det fjärde avsnittet av Veckans nyheter kommenterar bibelläraren Sven Almkvist uppgifterna.

– Mörker kan skingras av ljus, säger han och är inte förvånad över att många fångar till prata om Gud.

Han tycker att fler, inte bara kristna, borde se värdet i att brottslingar blir frälsta och lämnar det kriminella livet.

Han önskar att kristna skulle börja leva mer radikala liv i kärleksfull gemenskap och därmed utgöra ett reellt alternativ till den mörka sammanhållningen som finns i gängen.

– Hat kan föra människor samman, men i det här fallet skulle det vara kärleken som förde människor samman, säger han.

Nästa ämne som diskuteras i Veckans nyheter är det faktum att Sveriges och Israels utrikesministrar har pratat med varandra för första gången på sju år. Sven Almkvist uttrycker en viss förhoppning över samtalet, men verkar samtidigt tro att det är svårt att förändra det marxistiska synsätt som enligt honom ligger bakom den socialdemokratiska synen på Israel.

Det tredje ämnet som diskuteras är att socialdemokratiska röster återigen höjs för att förbjuda konfessionella friskolor.

Sven Almkvist är kritisk till att Gud blir allt mer ovälkommen i svenska skolor.

– Det blir en moralisk vilsenhet, säger han och önskar att barn exempelvis fick lära sig tio Guds bud så att det blev en ”ryggrad” i samhället.

Det sista ämnet som diskuteras är hur ondskan kunde komma in i ekvationen när Gud är alltigenom god.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier