Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Ska bära kors från Ystad till Eiffeltornet

Tidigare har föreningen Gå för Sverige proklamerat korsets budskap i samband med långa vandringar inom landet. I sommar ska vandrare bära med sig korset från skånska Ystad hela vägen till Paris.

– Korset är tecknet på vad vi som kyrka står för, säger korsvandrarprofilen Alf Lax till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 17:00, 7 feb 2022

Som Världen idag tidigare berättat har Alf Lax tagit initiativ till samt varit med och genomfört flera långa vandringar inom Sverige. Startskottet för årets korsvandring går i Ystad på nationaldagen, den 6 juni. Att slutdestinationen, som enligt planen ska angöras 31 augusti, blir Paris har sin förklaring.

– För några år sedan myntade min gode vän Joakim Freiman uttrycket ”Bring the gospel to the Eiffel Tower”, berättar Alf Lax.

Vandringen är planerad att passera genom sex länder. Alf Lax avser själv att promenera i trakten kring danska staden Odense.

– Vi har tänt ett ljus och bett för de städer och större samhällen som vandringen ska passera. Vi vill bygga nätverk och engagera kyrkor som finns på de lokala orterna. Förhoppningen är att kunna samlas på olika sätt, tända ett ljus och be för den plats vi befinner oss på.

Alf Lax påminner om det spända läget kring Ryssland och Ukraina. Han menar att det är extra viktigt att människor få ta del av det kristna hoppet i tider av oro.

– Korset är tecknet på vad vi som kyrka står för. Vi kristna måste satsa mycket mer och göra det med glädje, Gud kommer att hjälpa oss, säger han.

Inom arrangörsföreningen Gå för Sverige, där prästen Mats Nyholm från S:ta Clara kyrka i Stockholm är ordförande, hoppas man att mångas blickar ska fästas på korset.

– Vi hoppas att profana medier nappar. Korsets budskap behöver förkunnas, människor i yngre generationer vet inte alltid vad kristen tro handlar om, säger Alf Lax.

Förhoppningen är att nå ända fram till det världsberöma landmärket och där väcka uppmärksamhet.

– Man ber inte en konstnär om att måla för att sedan ställa in målningen i garderoben där ingen ser den, likadant är det med kristen tro, säger Alf Lax.

Man ber inte en konstnär om att måla för att sedan ställa in målningen i garderoben där ingen ser den, likadant är det med kristen tro.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00