Som Världen idag tidigare berättat har Alf Lax tagit initiativ till samt varit med och genomfört flera långa vandringar inom Sverige. Startskottet för årets korsvandring går i Ystad på nationaldagen, den 6 juni. Att slutdestinationen, som enligt planen ska angöras 31 augusti, blir Paris har sin förklaring.
– För några år sedan myntade min gode vän Joakim Freiman uttrycket ”Bring the gospel to the Eiffel Tower”, berättar Alf Lax.
Vandringen är planerad att passera genom sex länder. Alf Lax avser själv att promenera i trakten kring danska staden Odense.
– Vi har tänt ett ljus och bett för de städer och större samhällen som vandringen ska passera. Vi vill bygga nätverk och engagera kyrkor som finns på de lokala orterna. Förhoppningen är att kunna samlas på olika sätt, tända ett ljus och be för den plats vi befinner oss på.
Alf Lax påminner om det spända läget kring Ryssland och Ukraina. Han menar att det är extra viktigt att människor få ta del av det kristna hoppet i tider av oro.
– Korset är tecknet på vad vi som kyrka står för. Vi kristna måste satsa mycket mer och göra det med glädje, Gud kommer att hjälpa oss, säger han.
Inom arrangörsföreningen Gå för Sverige, där prästen Mats Nyholm från S:ta Clara kyrka i Stockholm är ordförande, hoppas man att mångas blickar ska fästas på korset.
– Vi hoppas att profana medier nappar. Korsets budskap behöver förkunnas, människor i yngre generationer vet inte alltid vad kristen tro handlar om, säger Alf Lax.
Förhoppningen är att nå ända fram till det världsberöma landmärket och där väcka uppmärksamhet.
– Man ber inte en konstnär om att måla för att sedan ställa in målningen i garderoben där ingen ser den, likadant är det med kristen tro, säger Alf Lax.