Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Sjuksköterskor i Kanada anser att det ska vara tillåtet att avsluta livet på personer som har demens. Här syns en kvinna som håller sin alzheimersjuka mans hand. Foto: Kayla Wolf / AP / TT

Sjuksköterskor i Kanada vill ge dödshjälp till dementa

En majoritet av sjuksköterskorna som arbetar med äldrevård i Quebec ser ut att vara för dödshjälp till dementa. Det visar en nyligen gjord undersökning. – Helt fruktansvärt, säger den svenska läkaren Mikaela Luthman och menar att detta är ett tydligt exempel på det ”sluttande planet”.

Nyheter · Publicerad 11:02, 29 jan 2018

Sedan 2016 är det tillåtet med läkarassisterat självmord i Kanada. Dödshjälpen får endast ske om patienten är beslutskompetent, även om de har uttryckt en begäran om dödshjälp i ett livsslutsdirektiv tidigare. Det skriver den katolska nättidningen Respekt.

Nu sker en debatt om huruvida dödshjälpen även ska inkludera personer som inte är beslutskompetenta. Efter att en man dödat sin dementa hustru ska Quebecs socialminister ha bett experter att undersöka om läkarassisterat självmord skulle kunna ges till dementa personer som tidigare har fyllt i ett livsslutsdirektiv.

Nyligen gjordes en undersökning bland 514 sjuksköterskor som jobbar inom äldrevården i Quebec. Av de 291 sjuksköterskorna som svarade uppgav 83 procent att de är för att ge dödshjälp till patienter som inte är beslutskapabla, är i slutskedet av Alzheimers sjukdom, visar tecken på oro och tidigare har skrivit ner en önskan om dödshjälp.

Undersökningen visar även att 79 procent av de svarande sjuksköterskorna skulle göra en formell ansökan om dödshjälp om de fick reda på att de själva hade Alzheimers. När det gäller närstående är sjuksköterskorna inte riktigt lika positiva till dödshjälp. 65 procent av de svarande tror att de skulle kontakta en läkare för dödshjälp om en närstående skulle få diagnosen och tidigare hade fyllt i ett livsslutsdirektiv. 

En som är starkt kritisk till utvecklingen i Kanada är Mikaela Luthman, överläkare för palliativ vård på Stockholms sjukhem. Hon är emot dödshjälp i alla lägen, och fruktar att Kanada kommer göra verklighet av de idéer som nu diskuteras.

– Det är helt fruktansvärt! Här ska man bestämma över människors huvuden vad deras liv är värt och ta livet av dem för att man tycker att det är dåligt med Alzheimers. Det är ett tydligt exempel på det ”sluttande planet”, säger hon.

Luthman, som är knuten till den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, förklarar att hon tror det som är på väg att ske i Kanada banar väg för ytterligare glidningar.

– Titta bara på Holland. Där har man ju infört dödshjälp för deprimerade. Att öppna upp för dödshjälp är steg ett på en jättefarlig väg.

Mikaela Luthman påpekar att vi inte vet vad som väntar i framtiden – vilka som styr vårt samhälle då och vilken människosyn de kommer att ha.

– Det här är fruktansvärt farligt, säger hon.

Här ska man bestämma över människor huvuden vad deras liv är värt och ta livet av dem för att man tycker att det är dåligt med Alzheimers. Det är ett tydligt exempel på det ”sluttande planet.

Bibeln förordar opartiskhet – inte identitetspolitik

Ledare I polisutbildningen vid Södertörns högskola får man sedan en tid tillbaka lära sig att man som... tisdag 22/9 00:00

Så söker du jobb under coronakrisen

Högre konkurrens, anställningsintervjuer via videosamtal och en annorlunda arbetsmarknad. Hur... tisdag 22/9 06:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10

EFK ska utreda syn på samkönade relationer

Kyrka. Under Evangeliska frikyrkans kongress i lördags fattades beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för... måndag 21/9 17:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...