Nyheter

Sjukhus i Gaza drabbat av explosion – Israel fick skulden

Mycket är oklart kring explosionen på eller vid al-Ahli Arab Baptist-sjukhuset i Gaza. Foto: Abed Khaled/AP/TT
Mycket är oklart kring explosionen på eller vid al-Ahli Arab Baptist-sjukhuset i Gaza. Foto: Abed Khaled/AP/TT
Foto: Abed Khaled/AP/TT
Foto: Abed Khaled/AP/TT

Hundratals personer befaras ha dött när en kraftig explosion ägde rum på eller vid ett sjukhus i Gaza. Från palestinskt håll fick Israel genast skulden, något som medier tog fasta på. Men Israel menar att det finns bevis för att explosionen berodde på en missriktad raket från Islamska jihad i Gaza.

Publicerad Uppdaterad

En explosion inträffade under tisdagskvällen på eller vid al-Ahli Arab Baptist-sjukhuset i Gaza. Enligt uppgift från hälsomyndigheterna i Gaza samma kväll orsakades den av en raket från Israel och ledde till minst 500 dödsfall. Många medier tog omedelbart fasta på uppgifterna från den palestinska sidan, innan det hade klarlagts hur det verkligen förhöll sig.

Men enligt Reuters är det inte klarlagt att det var Israel låg bakom sjukhusattacken. Enligt Israel var det i själva verket en misslyckad raketskjutning mot Israel, utförd av den väpnade palestinska gruppen Islamiska jihad.

På onsdagsmorgonen blev rapporteringen mer nyanserad, men på SVT Play ligger i skrivande stund fortfarande rubriker kvar med orden ”sjukhusattack” och ”flygbombningen”. På TT finns fortfarande rubriker om ”anfall mot sjukhus” och ”sjukhusbombning”.

Många andra medier antydde också i sin rapportering och rubriksättning att det var Israel som hade attackerat sjukhuset.

Världen idag har frågat de båda nyhetsmedierna varför rubrikerna ligger kvar och varför de var så snabba med att rapportera om de palestinska uppgifterna att Israel låg bakom händelsen, innan detta var klarlagt.

SVT Nyheter hänvisar i sitt svar till en senare artikel där det framgår att ”terrororganisationen Hamas beskyller Israel för dådet – medan Israel hävdar att Islamiska jihad ligger bakom det som skett”.

– SVT Nyheter arbetar intensivt, dygnet runt, för att få fram verifierade och sanna uppgifter om vad som händer i kriget. Det gäller även det som hänt sjukhuset Al-Ahli i Gaza där alltså många civila befarats ha dött, skriver kanalen i ett mejlsvar.

Redaktionschefen på TT, Vicktor Olsson, svarar att det är en nyhetsbyrås uppgift att snabbt rapportera om viktig händelseutveckling, särskilt i en krigssituation.

– Samtidigt vet vi att information i sådana lägen är mycket svår att verifiera. Det kräver i sin tur tydlig källhänvisning. Vår rapportering om vad som hänt i detta fall har och har haft sådan källhänvisning, skriver han i ett mejl.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson hör till dem som förutsatte att det var Israel som utfört en attack.

”Fruktansvärda bilder från sjukhuset i Gaza. Israel har en rätt att försvara sig men också en skyldighet att skydda civila. Den skyldigheten måste efterlevas”, skrev hon i ett inlägg på X.

Många är kritiska till att medier och andra omedelbart lade skulden på Israel.

Författaren och bloggaren Lars Wilderäng skriver på X att han hoppas att SVT och SR anmäls för att ha spridit lögner.

”Man kanske inte ska lita på en terroristorganisation när de påstår 500 döda och flygbomb. Det var en bunt brända bilar, ingen bombkrater, nästan inga tryckvågskador på byggnaderna inkl enorma oskadade solpaneler”, fortsätter han.

Böneledaren Lars Enarson, som bor i Israel, säger till Världen idag att det inte är konstigt att palestiniernas ledare Mahmoud Abbas och andra ledare i muslimvärlden utan bevis tar Hamas på orden.

– Men det är helt ofattbart att medier i väst, som till exempel BBC, direkt tog Hamas ord för sanning utan att invänta en ordentligt undersökning från Israel, säger han.

Enligt Enarson är det oförsvarligt.

– Att sätta tro till en sådan terrororganisation i stället för en demokrati som Israel som kämpar för att försvara sina medborgare mot denna ondska är skamligt, säger han.

De konkreta uppgifterna om explosionen har varit synnerligen motstridiga, när det gäller både hur explosionen orsakats, hur många som dödats av den och var exakt den inträffade.

Enligt tidningen Times of Israel inträffade explosionen klockan 18.59 lokal tid, strax efter att raketlarm gick i södra och centrala Israel. Tidningen konstaterar vidare att länder som Jordanien, Turkiet, Egypten och Saudiarabien – som beskyllt Israel – inte presenterat bevis för sina påståenden.  

Efter att Israeliska försvarsmakten IDF på tisdagskvällen uppgett att de ”skulle undersöka saken”, deklarerade de sedan att de inte hade opererat i området vid explosionens tidpunkt och inte varit inblandade.

Ett ljudsamtal som publicerats av IDF uppges vidare vara ett samtal mellan två Hamas-ledare som vittnar om hur explosionen orsakades av en raket som avfyrats av palestinska Islamiska jihad.  

Enligt IDF-talespersonen Daniel Hagari har de dessutom analyserat flygfoton som bekräftar att det inte förekom någon träff mot själva sjukhuset utan att den enda platsen som är skadad är en parkeringsplats utanför, där det dessutom inte syns några kratrar, utan bara brännskador.

Det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza ska inledningsvis alltså ha uppgett att minst 500 personer dödades i explosionen, men senare ändrat siffran till mellan 200 och 300.

Powered by Labrador CMS