Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Sju partier redo ändra grundlagen

Regeringen vill förändra grundlagen så att offentliga domar inte kan nå vem som helst på nätet. ”Den personliga integriteten måste värnas”, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) till Världen idag. – Även brottslingar har rätt till ett liv efter att de avtjänat sitt straff, säger Tuve Skånberg vars parti Kristdemokraterna också stöder förslaget.

Nyheter · Publicerad 14:00, 26 mar 2018

Det är inte alla som känner till det, men Sveriges grundlag håller just nu på att förändras. Det är delar av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen som regeringen vill ändra på. Förslaget innebär bland annat att privatpersoner inte längre kommer få tillgång till offentliga handlingar, som domar, via databaser.

”När uppgifter om tusentals människor sammanställs till ett sökbart register kan känsliga uppgifter snabbt spridas till väldigt många. Också vittnen och brottsoffer riskerar att hängas ut. Eftersom de ligger på nätet kan de dessutom ligga kvar för alltid. Detta är långt ifrån de värden mediegrundlagarna skulle skydda när de skrevs”, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) i ett mejl till Världen idag.

Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna stöder förslaget.

– Vi gör den bedömningen att också brottslingar har rätt till ett liv efter att han eller hon sonat sitt brott. En rattonykterhet för 25 år sedan ska exempelvis inte ligga till last när man söker ett jobb, säger Tuve Skånberg (KD), ledamot i konstitutionsutskottet.

I förslaget står det att rättsdatabaser som ”uppenbart riktar sig till en krets som på professionella grunder har ett berättigat behov av de aktuella uppgifterna” även fortsättningsvis ska få verka, och att det, enligt regeringen, är av ”största vikt att seriös, granskande journalistik inte på något sätt ska kunna hämmas av regleringen”.

Varför ska vissa grupper få ta del av denna information på nätet och andra inte?

”Förslaget handlar inte om grupper utan om vilket integritetsintrång olika publiceringar innebär och hur vi kan öka skyddet för människors privatliv. En konsekvens av det är att register som vänder sig till allmänheten med mycket känslig information inte längre ska tillåtas”, skriver Morgan Johansson.

Finns det inte en risk att det blir ett A- och ett B-lag?

– Journalister [som är den ena gruppen som ska vara undantagen inskränkningen] lyder under ansvarig utgivare och jurister [som är den andra gruppen] behöver kunna ta del av den här informationen i sitt arbete. Men grannen på gatan ska inte kunna söka sådan här information på nätet, säger Tuve Skånberg.

Han menar att en nackdel med ett sökbart register är att människor kan jämföra brottslighet i olika bostadsområden eller ta reda på vilka olika etniska grupper som begår flest brott.

Världen idag frågar om det inte är bra att allmänheten kan ta reda på sådan information.

– Nej, vi vill inte att människors integritet ska kränkas.

Vem är det som ska avgöra vilka medier som är "seriösa"? Hur ska den gallringen gå till?

”Lagförslaget graderar inte den journalistiska gärningen. Det regeringen har sagt är att det är viktigt att granskande journalistik inte ska påverkas av regleringen”, skriver Morgan Johansson.

Tuve Skånberg påpekar att KD inte vill att man i lagförslaget gör skillnad på olika medier.

– Finns det en ansvarig utgivare så räknas man som media. Då finns det en person som kan ställas till svars, säger han.

Vissa kallar det här för "censurlag" – hur ser ni på den kritiken?

”Det är inte en form av censur. Offentlighetsprincipen påverkas inte”, skriver Morgan Johansson.

– Det här handlar om känsliga uppgifter, sådana ska inte vara offentliga, säger Tuve Skånberg.

För att en grundlag ska ändras krävs det att två likadana beslut fattas av riksdagen och att det är ett val mellan besluten. Regeringens plan är att låta förslaget gå till beslut både före och efter höstens val så att lagändringen kan träda i kraft den 1 januari 2019.

Också vittnen och brottsoffer riskerar att hängas ut.
Vi vill inte att människors integritet ska kränkas.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier