Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Sju personer sköts ihjäl vid ett terrorattentat i Jerusalem i fredags kväll. Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Sju döda i blodigt terrordåd vid synagoga i Jerusalem

Sju människor miste i fredags livet vid ett attentat utanför en israelisk synagoga. Följande dag öppnade en palestinsk 13-åring eld som skadade två personer.

I en video på Instagram syns palestinier i Gaza hylla det dödliga våldet mot israeler med fyrverkerier.

Nyheter · Publicerad 17:00, 30 jan 2023

Sju människor sköts ihjäl och ytterligare tre skadades vid ett attentat som utfördes nära en synagoga i östra Jerusalem, i stadsdelen Neve Yaakov, i fredags kväll. En 14-årig pojke uppges ha varit ett av attackens dödsoffer.

Terrorattacken benämns som den dödligaste i Israel på flera år. Gärningspersonen, en 21-årig palestinsk man, öppnade eld mot såväl fotgängare på gatan som mot människor som kom ut från synagogan efter att ha varit där inne för att be. Attentatsmannen försökte sedan fly i en bil, men sköts till döds av polis, rapporterar Haaretz.

I lördags morse inträffade en andra terrorattack, i den del av Jerusalem som kallas Davids stad. Gärningsmannen, en 13-årig palestinsk pojke, öppnade eld och skadade två vuxna personer. Efter den attacken förstärkte Israels försvarsmakt sin närvaro i Samarien med ytterligare tre bataljoner, uppger Jerusalem Post.

På den israeliska statens officiella Instagramkonto finns en video där en palestinsk folkmassa i Gaza uppges ”fira” det dödliga terrorattentatet genom att avfyra fyrverkeripjäser. I videon syns även en kvinna, som uppges vara den dödade terroristens mor, hylla det dödliga attentatet. Även terroristorganisationen Hamas har uttalat sin hyllning över det utförda attentatet, uppger flera medier.

Efter terrorattentatet har kondoleanser strömmat in till det israeliska folket.

– Fullständigt avskyvärt, säger en talesperson för USA:s utrikesdepartement, enligt AP.

”Vi står vid våra israeliska vänners sida”, skriver Storbritanniens utrikesminister James Cleverly på Twitter.

Ett av dödsoffren uppges vara en kvinna som är bördig från Ukraina.

”Vi delar Israels smärta efter terrorattackerna i Jerusalem”, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Twitter.

Attentatet i Jerusalem, som dödade sju personer, inträffade samma dag som Minnesdagen över Förintelsens offer.

Vi delar Israels smärta ...

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10