Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Saskia Pantell på Sionistiska federationen i Sverige talar vid en tidigare manifestation för Israel. Foto: SIonistiska federationen.

”Sionism är något positivt”

På söndag arrangeras en Israelmanifestation i Stockholm där bland andra Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor talar. Temat för samlingen är ”Ta tillbaka sionismen” och Saskia Pantell på Sionistiska federationen i Sverige som är arrangör menar att sionism är ett missförstått begrepp i den svenska debatten.

Nyheter · Publicerad 13:14, 25 aug 2016

– Man ser ofta människor uttrycka sig antisemitiskt och så säger saker de att de inte är antisemiter utan antisionister. Och då vet man faktiskt inte vad det betyder för något. Andra försöker censurerar bort sionism eftersom man tycker att det låter för politiskt. Men sionism betyder grundläggande judiskt självstyre, säger Saskia Pantell, generalsekreterare.

”Under alltför lång tid har sionismen behandlats som ett negativt koncept i Sverige, speciellt i media och i politiken. Vi vill ta tillbaka sionism och inte låta andra definiera det åt oss. Sionism betyder inget annat än att man är för ett judiskt hemland med självbestämmande”, skriver man på evenemangets Facebooksida.

Pantell påminner om att en FN-resolution som antogs 1975 där sionism kallades för rasism upphävdes av FN 1991. Och för att illustrera att sionism inte är ett begrepp som hör till en viss falang eller politisk gren berättar hon att det under det senaste valet i Israel var vänsterblocket som använde sionism som begrepp i sin kampanj.

– Vi är en paraplyorganisation för alla sionistiska organisationer och initiativ i Sverige och är kopplade till sionistiska världsorganisationen. Inom den finns det alla möjliga politiska åsikter, men sionism är inte höger, vänster eller mitten, utan det är det som enar och är just den fundamentala rättigheten att det judiska folket ska ha självstyre.

Inför manifestationen har kritik hörts mot Sionistiska federationen, bland annat påståenden om att man bidrar till israeliska bosättningar. Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, säger till TT att han hört från bosättare att World Zionist Organization (WZO) bidrar med pengar.

– Det är en gammal, internationell paraplyorganisation som stödjer bosättningar sedan många år. De stödjer Israel i vått och torrt och eftersom den israeliska politiska ledningen är för bosättningar, stödjer de bosättningar, säger han.

Men den svenska grenen tillbakavisar detta.

– Vi är inte politiska. Vi är varken för eller emot bosättningar. Det här är en manifestation för Israel, ett forum där man offentligt kan visa att man stödjer Israel, säger Saskia Pantell, till TT.

Hon lovar att de pengar som organisationen samlar in i Sverige enbart går till verksamhet här.

Både Ebba Busch Thor och Birgitta Ohlsson försvarar sin medverkan.

"Det finns ett utbrett hat och ett ständigt hot mot den demokratiska staten Israel. För mig är det då viktigt att manifestera mot den växande antisemitismen och stå upp för den judiska befolkningens rättigheter och frihet både i Sverige och i omvärlden", skriver Ebba Busch Thor i ett mejl till TT.

Hon hälsar samtidigt att "naturligtvis står varken jag eller mitt parti bakom illegal bosättningspolitik".

Birgitta Ohlsson skriver att hon är inbjuden att tala av Judiska ungdomsförbundet. 

"För mig är det viktigt att manifestera för Israels rätt att existera som stat. Något som ifrågasätts av de rörelser och länder som vill bygga Palestina på ruinerna av Israel."

Det är nu femte året som man arrangerar Israelmanifestationen i Stockholm. Detta år finns man på Raoul Wallenbergs torg och utöver de svenska politikerna kommer också Yair Lapid, partiledare för Israels tredje största parti Yesh Atid och Israels förre finansminister att tala. Dessutom medverkar representanter för flera olika judiska grupper i Sverige.

– Vi vill visa de många olika positiva ansikten som finns av sionism; arabiska och muslimska sionister, assyriska och kristna sionister, alla ska kunna komma och känna sig trygga i att stödja Israel, säger Saskia Pantell till Världen idag.

Manifestationen börjar klockan 14.

Alla ska kunna komma och känna sig trygga i att stödja Israel.

Omvändelse nyckel till läkedom för landet

Ledare Det är verkligen uppfriskande att se alla uttryck för medmänsklighet i det Sverige som just nu... torsdag 9/4 12:31

Långt ifrån – men ändå nära i påsktid

Ledare I dag på skärtorsdagen högtidlighåller vi återigen minnet av historiens mest förunderliga judiska... torsdag 9/4 00:00

I tuffa tider får man vara innovativ

Missionsglimten Turkiet. Att skriva hem i dessa märkliga tider är inte lätt. Frågor som i normala fall inte är särskilt... torsdag 9/4 00:20

Senaste nytt