När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Saskia Pantell på Sionistiska federationen i Sverige talar vid en tidigare manifestation för Israel. Foto: SIonistiska federationen.

”Sionism är något positivt”

På söndag arrangeras en Israelmanifestation i Stockholm där bland andra Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor talar. Temat för samlingen är ”Ta tillbaka sionismen” och Saskia Pantell på Sionistiska federationen i Sverige som är arrangör menar att sionism är ett missförstått begrepp i den svenska debatten.

Nyheter · Publicerad 13:14, 25 aug 2016

– Man ser ofta människor uttrycka sig antisemitiskt och så säger saker de att de inte är antisemiter utan antisionister. Och då vet man faktiskt inte vad det betyder för något. Andra försöker censurerar bort sionism eftersom man tycker att det låter för politiskt. Men sionism betyder grundläggande judiskt självstyre, säger Saskia Pantell, generalsekreterare.

”Under alltför lång tid har sionismen behandlats som ett negativt koncept i Sverige, speciellt i media och i politiken. Vi vill ta tillbaka sionism och inte låta andra definiera det åt oss. Sionism betyder inget annat än att man är för ett judiskt hemland med självbestämmande”, skriver man på evenemangets Facebooksida.

Pantell påminner om att en FN-resolution som antogs 1975 där sionism kallades för rasism upphävdes av FN 1991. Och för att illustrera att sionism inte är ett begrepp som hör till en viss falang eller politisk gren berättar hon att det under det senaste valet i Israel var vänsterblocket som använde sionism som begrepp i sin kampanj.

– Vi är en paraplyorganisation för alla sionistiska organisationer och initiativ i Sverige och är kopplade till sionistiska världsorganisationen. Inom den finns det alla möjliga politiska åsikter, men sionism är inte höger, vänster eller mitten, utan det är det som enar och är just den fundamentala rättigheten att det judiska folket ska ha självstyre.

Inför manifestationen har kritik hörts mot Sionistiska federationen, bland annat påståenden om att man bidrar till israeliska bosättningar. Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, säger till TT att han hört från bosättare att World Zionist Organization (WZO) bidrar med pengar.

– Det är en gammal, internationell paraplyorganisation som stödjer bosättningar sedan många år. De stödjer Israel i vått och torrt och eftersom den israeliska politiska ledningen är för bosättningar, stödjer de bosättningar, säger han.

Men den svenska grenen tillbakavisar detta.

– Vi är inte politiska. Vi är varken för eller emot bosättningar. Det här är en manifestation för Israel, ett forum där man offentligt kan visa att man stödjer Israel, säger Saskia Pantell, till TT.

Hon lovar att de pengar som organisationen samlar in i Sverige enbart går till verksamhet här.

Både Ebba Busch Thor och Birgitta Ohlsson försvarar sin medverkan.

"Det finns ett utbrett hat och ett ständigt hot mot den demokratiska staten Israel. För mig är det då viktigt att manifestera mot den växande antisemitismen och stå upp för den judiska befolkningens rättigheter och frihet både i Sverige och i omvärlden", skriver Ebba Busch Thor i ett mejl till TT.

Hon hälsar samtidigt att "naturligtvis står varken jag eller mitt parti bakom illegal bosättningspolitik".

Birgitta Ohlsson skriver att hon är inbjuden att tala av Judiska ungdomsförbundet. 

"För mig är det viktigt att manifestera för Israels rätt att existera som stat. Något som ifrågasätts av de rörelser och länder som vill bygga Palestina på ruinerna av Israel."

Det är nu femte året som man arrangerar Israelmanifestationen i Stockholm. Detta år finns man på Raoul Wallenbergs torg och utöver de svenska politikerna kommer också Yair Lapid, partiledare för Israels tredje största parti Yesh Atid och Israels förre finansminister att tala. Dessutom medverkar representanter för flera olika judiska grupper i Sverige.

– Vi vill visa de många olika positiva ansikten som finns av sionism; arabiska och muslimska sionister, assyriska och kristna sionister, alla ska kunna komma och känna sig trygga i att stödja Israel, säger Saskia Pantell till Världen idag.

Manifestationen börjar klockan 14.

Alla ska kunna komma och känna sig trygga i att stödja Israel.

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Digitaliseringen förstör vår bild av kärleken

Ledare I ett stort uppslaget reportage i Svenska Dagbladet kunde man den 30/11 läsa om dejtingappen Tinder. Artikeln beskriver hur appen sedan lanseringen... tisdag 10/12 00:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00

Både fängelser och evangelium behövs

Ledare Hur ska man se på brott och straff? Är långa fängelsestraff den bästa metoden att minska brottsligheten i ett land, eller är det mer effektivt – och... lördag 7/12 00:10

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var... fredag 6/12 16:06
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...