Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Riley Gaines, andra från höger, ses här vid en tidigare demonstration mot transpersoners medverkan i damidrott. Foto: Darren Abate/AP

Simprofil attackerad vid tal om transpersoner i damidrott

Simmerskan Riley Gaines vill stoppa biologiska män från att tävla i simning mot kvinnor.

Men när hon höll tal på ett universitet i San Francisco förra veckan ska hon ha attackerats och slagits av en demonstrant på platsen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 14 apr 2023

I onsdagens tidning skrev Världen idag om den tidigare collegesimmerskan Riley Gaines som engagerat sig mot att transpersoner ska få tävla mot kvinnor i damidrott.

Hennes engagemang bottnar i en tävling förra året där trans­personen Lia Thomas tävlade och vann mot kvinnliga simmare i en damklass i collegemästerskapet NCAA. Dessutom fick Thomas dela omklädningsrum med de kvinnliga simmerskorna, vilket upprört Gaines.

Nu kommer uppgifter om att Gaines, vid ett event i San Francisco förra torsdagen, ska ha överfallits och blivit slagen. Attacken ska ha skett när hon var på väg ut från skolan efter att ha hållit ett tal.

– Jag blev fysiskt attackerad av en person. Jag blev slagen två gånger, båda gångerna träffades min axel, säger hon till CNN efter händelsen.

Hon ska även ha omringats.

– Demonstranterna låg i bakhåll och omringade mig innan jag kunde gå därifrån med hjälp av poliser från campuset, säger hon till tv-kanalen.

På Twitter skriver hon själv om det som inträffade:

”Det här övertygar mig ytterligare om att jag gör något rätt. När de vill att du ska vara tyst, tala ännu högre.”

I en video som hon har lagt upp på Twitter syns hur hon rör sig snabbt i lokalerna, omringad av säkerhetsvakter, medan en demonstrant ropar ”transrättigheter är mänskliga rättigheter”.

Enligt uppgifter till CNN ska en utredning pågå kring händelsen.

”Störningen inträffade efter att eventet avslutats vilket gjorde det nödvändigt för säkerhetsvakter att flytta talaren från ett rum till en annan säker plats”, säger universitetets säkerhetspersonal i ett uttalande som CNN citerar.

Kevin McCarthy, talman i USA:s representanthus, uttryckte sitt stöd för Gaines efter attacken.

”Det här är en fruktansvärd attack mot yttrandefriheten på ett universitetsområde”, skriver han på Twitter.

När de vill att du ska vara tyst, tala ännu högre.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00