Nyheter

Sifomätning: 7 av 10 emot kvotering i föräldraförsäkringen

Frågan som ställdes i intervjuerna: Inom föräldraförsäkringen är tre månader förbehållna mamman och tre månader pappan. Det finns politiska förslag om att uttöka den kvoterade tiden, upp till åtta månader per förälder. Anser du att riksdagen ska lagstifta om hur många månader mamman eller pappan ska ta ut? Eller ska föräldrarna själva få bestämma det?
Siffrorna från Kantar Sifo bygger på webintervjuer med 1 022 personer från perioden 26-28 april 2022.
70 procent av Sveriges kvinnor och 73 procent av männen säger nej till kvotering, enligt den nya Sifo-mätningen. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Isabell Höjman/TT
Foto: TT

71 procent av svenska folket motsätter sig politisk styrning av föräldraledigheten. Även bland socialdemokratiska sympatisörer är motståndet kompakt. Det framkommer i en Sifomätning som genomförts på uppdrag av tankesmedjan Familjen först och som publiceras i Världen idag.

Publicerad Uppdaterad

Oavsett vilka åldersgrupper, delar av landet eller vilket kön man tittar på så svarar en majoritet i undersökningen att familjerna själva bör få avgöra hur föräldraledigheten ska tas ut. 17 procent i mätningen anser att riksdagen ska besluta över fördelning av föräldradagarna, och 12 procent svarar att de är tveksamma eller inte vet.  

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS