Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Kenya är ett av länderna där Sverige ska satsa på abortverksamhet mitt under coronakrisen. På bilden ses barn i ett slumområde i Nairobi. Foto: Brian Inganga/AP/TT

Sida miljonsatsar på aborter i Afrika

Den svenska biståndsmyndigheten Sida går in med 20 miljoner kronor extra för att ”förbättra tillgången” till bland annat abortprodukter i östra och södra Afrika. Den katolska rörelsen Respekt beskriver den svenska prioriteringen som skrämmande.

Nyheter · Publicerad 06:00, 21 apr 2020

Sjukvården i stora delar av världen går på knäna, ekonomin sviktar och dödsfallen ökar till följd av coronavirusets spridning. I detta skede har Sveriges biståndsmyndighet Sida bestämt sig för att skjuta till mer pengar till abortverksamhet i Afrika.

På myndighetens webbplats kan man läsa om ett extra stöd på 20 miljoner kronor för att ”förbättra tillgången till preventivmedel, abortprodukter och rådgivning i östra och södra Afrika”.

– Det är oerhört viktigt att fortsätta arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), säger generalsekreteraren Carin Jämtin, tidigare S-minister, i ett pressmeddelande.

Pengarna ska bland annat gå till ”utrustning för medicinska aborter innan effekterna av coronapandemin gör det svårt att få tag på dessa”.

Sex länder är mottagare: Demokratiska Republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Mocambique, Tanzania och Uganda. Värt att notera är att i flera av dessa länder är abort förbjudet i lagstiftningen annat än vid särskilda omständigheter, till exempel om kvinnans liv är i fara.

Men Carin Jämtin och Sida beskriver ändå abort som en ”mänsklig rättighet”, trots att någon sådan formulering inte finns i internationella konventioner.

– Vi behöver möta effekterna av covid-19 snabbt – för att de ska kunna få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda – och själva ska kunna bestämma om, när och med vem de ska få barn, säger Jämtin.

Sidas miljonsatsning på abort möter nu hård kritik.

– I en tid då hela världen är förenad i kampen att rädda människors liv skickar Sida 20 miljoner kronor till Afrika för att förhindra att liv uppkommer genom att finansiera preventivmedel och abortutrustning, säger Benedicta Lindberg på Respekt i en skriftlig kommentar till Världen idag.

– Det som räddar liv just nu är respiratorer och skyddskläder och det som förhindrar oönskade graviditeter är utbildning, tillgång till rent vatten och god mödravård. Men det verkar inte stå på Sidas agenda. Ganska skrämmande faktiskt, säger hon.

I en tid då hela världen är förenad i kampen att rädda människors liv skickar Sida 20 miljoner kronor till Afrika för att förhindra att liv uppkommer ...

Afrika och pandemin

Desperationen växer i Afrikas storstäder när virusrestriktioner berövar fattiga på deras små inkomster, rapporterar TT.

Behoven av näring och nödhjälp för överlevnad är enorma och väntas växa snabbt de närmaste månaderna. Hungersnöd och svält riskerar att breda ut sig då arbetare i den informella sektorn utgör hela 85 procent av arbetskraften i Afrika och många av dem tvingas vara hemma utan att några besparingar som buffert, uppger TT.

Minst 20 procent av Afrikas 1,2 miljarder invånare är redan undernärda – den högsta andelen i världen, enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP).

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda