En Sifo-undersökning, som Världen idag publicerade i förra veckan, visar att cirka 65 procent av de socialdemokratiska väljarna är emot att staten ska bestämma hur föräldrar fördelar föräldraledigheten. Världen idag har kontaktat socialförsäkringsministern för att fråga om varför partiet driver en politik som deras egna väljare, enligt Sifo, är motståndare till. Ardalan Shekarabi har, via pressekreterare, tackat nej till att besvara frågorna från Världen idag.
I december 2021 beskrev Shekarabi nuvarande föräldraförsäkringssystem som ”en segregationsfälla för kvinnor”.
Inom S är man uppenbart ovilliga till att prata om att väljarna är emot den förda politiken. Världen idag har kontaktat såväl partiets presstjänst som Rikard Larsson (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. Varken Larsson eller partiet har, i skrivande stund, besvarat våra frågor.
Bland befolkningen i stort sa 71 procent att de inte vill ha en kvoterad föräldrasäkring i Sifo:s undersökning. Den välkomnas av bland annat Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna där 93 procent (KD) respektive 88 procent (SD) av dessa partiers väljare anser att föräldrarna själva ska bestämma över uttag av föräldraledighet.
– Vi har ett mycket tydligt stöd hos svenska folket för den linje som vi kristdemokrater sedan länge drivit, konstaterar Hans Eklind, ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, i ett mejl.
Han framhåller att föräldrar själva vet bäst vad som passar den egna familjen och det egna barnet.
– Föräldrar ska fritt kunna överlåta föräldrapenningdagar till varandra eller till andra närstående. Familjepolitiken är viktig för oss kristdemokrater, och kommer så vara i en borgerlig regering. Vi kommer säga nej till försök att kvotera föräldraförsäkringen och istället arbeta för att göra den mer flexibel än vad den är i dag, fortsätter Eklind.
Julia Kronlid, socialpolitisk talesperson i SD, benämner Sifos undersökning som ”högintressant”.
– Denna undersökning stödjer det vi länge sagt om att familjerna borde få makten över sitt eget livspussel. Det är inget politiken ska besluta om eftersom varje familj är unik och har olika förutsättningar. Vi kommer oavsett vad det blir för regeringskonstellation fortsätta göra vad vi kan för att kvotering av föräldraförsäkring ska slopas och inte utökas, säger Kronlid i ett mejlsvar till Världen idag.
Inom Moderaterna, där 87 procent av partiets väljare förespråkar att föräldrarna ska bestämma, är man inte förvånade över Sifos besked.
– Det är inte överraskande att en tydlig majoritet vill att föräldrar och familjer ska ha möjlighet att planera sina liv på det sätt som passar just dem bäst, skriver Caroline Opsahl, pressekreterare i Moderaterna, i ett mejl till Världen idag.
– Vi vill till exempel göra fler dagar till dubbeldagar för bättre möjligheter att vara hemma samtidigt. Vi vill se en större flexibilitet att kunna överföra dagar till personer i barnets närhet. För att öka möjligheterna att göra medvetna val vill vi också säkerställa att föräldrar har tillgång till information om hur föräldraledighet påverkar till exempel pensionen, fortsätter Opsahl.
77 procent av Liberalernas väljare samt 57 procent av Centerns väljare är mot kvotering. Däremot är en klar majoritet av Miljöpartiets samt Vänsterpartiets väljare för att riksdagen ska kvotera föräldraledighet. Endast 30 procent (MP) respektive 25 procent (V) vill att föräldrarna själva ska bestämma. Inget av dessa fyra partier har, i skrivande stund, återkommit med svar på Världen idags frågor.