Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Shekarabi nobbar frågor om Sifo och föräldraledighet

Statsrådet Ardalan Shekarabi (S) vill inte svara på frågor om varför hans parti, mot sina egna väljares vilja, driver på för kvotering av föräldradagar. Kristdemokraterna samt Sverigedemokraterna pekar däremot på att Sifos undersökning, där 71 procent av de tillfrågade uppger sig vara emot kvotering, visar vad svenska folket vill.

– Vi kommer säga nej till försök att kvotera föräldraförsäkringen, säger Hans Eklind (KD) till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 13:00, 26 jul 2022

En Sifo-undersökning, som Världen idag publicerade i förra veckan, visar att cirka 65 procent av de socialdemokratiska väljarna är emot att staten ska bestämma hur föräldrar fördelar föräldraledigheten. Världen idag har kontaktat socialförsäkringsministern för att fråga om varför partiet driver en politik som deras egna väljare, enligt Sifo, är motståndare till. Ardalan Shekarabi har, via pressekreterare, tackat nej till att besvara frågorna från Världen idag.

I december 2021 beskrev Shekarabi nuvarande föräldraförsäkringssystem som ”en segregationsfälla för kvinnor”.

Inom S är man uppenbart ovilliga till att prata om att väljarna är emot den förda politiken. Världen idag har kontaktat såväl partiets presstjänst som Rikard Larsson (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. Varken Larsson eller partiet har, i skrivande stund, besvarat våra frågor.

Bland befolkningen i stort sa 71 procent att de inte vill ha en kvoterad föräldrasäkring i Sifo:s undersökning. Den välkomnas av bland annat Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna där 93 procent (KD) respektive 88 procent (SD) av dessa partiers väljare anser att föräldrarna själva ska bestämma över uttag av föräldraledighet.

– Vi har ett mycket tydligt stöd hos svenska folket för den linje som vi kristdemokrater sedan länge drivit, konstaterar Hans Eklind, ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, i ett mejl.

Han framhåller att föräldrar själva vet bäst vad som passar den egna familjen och det egna barnet.

– Föräldrar ska fritt kunna överlåta föräldrapenningdagar till varandra eller till andra närstående. Familjepolitiken är viktig för oss kristdemokrater, och kommer så vara i en borgerlig regering. Vi kommer säga nej till försök att kvotera föräldraförsäkringen och istället arbeta för att göra den mer flexibel än vad den är i dag, fortsätter Eklind.

Julia Kronlid, socialpolitisk talesperson i SD, benämner Sifos undersökning som ”högintressant”.

– Denna undersökning stödjer det vi länge sagt om att familjerna borde få makten över sitt eget livspussel. Det är inget politiken ska besluta om eftersom varje familj är unik och har olika förutsättningar. Vi kommer oavsett vad det blir för regeringskonstellation fortsätta göra vad vi kan för att kvotering av föräldraförsäkring ska slopas och inte utökas, säger Kronlid i ett mejlsvar till Världen idag.

Inom Moderaterna, där 87 procent av partiets väljare förespråkar att föräldrarna ska bestämma, är man inte förvånade över Sifos besked.

– Det är inte överraskande att en tydlig majoritet vill att föräldrar och familjer ska ha möjlighet att planera sina liv på det sätt som passar just dem bäst, skriver Caroline Opsahl, pressekreterare i Moderaterna, i ett mejl till Världen idag.

– Vi vill till exempel göra fler dagar till dubbeldagar för bättre möjligheter att vara hemma samtidigt. Vi vill se en större flexibilitet att kunna överföra dagar till personer i barnets närhet. För att öka möjligheterna att göra medvetna val vill vi också säkerställa att föräldrar har tillgång till information om hur föräldraledighet påverkar till exempel pensionen, fortsätter Opsahl.

77 procent av Liberalernas väljare samt 57 procent av Centerns väljare är mot kvotering. Däremot är en klar majoritet av Miljöpartiets samt Vänsterpartiets väljare för att riksdagen ska kvotera föräldraledighet. Endast 30 procent (MP) respektive 25 procent (V) vill att föräldrarna själva ska bestämma. Inget av dessa fyra partier har, i skrivande stund, återkommit med svar på Världen idags frågor.

Vi har ett mycket tydligt stöd hos svenska folket för den linje som vi kristdemokrater sedan länge drivit.

Frågorna till Ardalan Shekarabi

Här är frågorna från Världen idag som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi inte vill svara på:

• Enligt Sifos undersökning vill en tydlig majoritet av era väljare att föräldrar själva ska få fördela föräldradagarna som man vill. Hur kan ni som parti då driva på för ytterligare kvotering?

• Menar ni att era väljare, i den här frågan, inte förstår sitt eget bästa?

• Föräldrar uppmanas av Livsmedelsverket att amma under de första sex månaderna. Samtidigt driver ni på för ytterligare kvotering där mamman kan tvingas återgå i arbete ännu tidigare. Sänder inte det märkliga signaler?

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10