Nedanför programmen ”Äventyrskatten” och ”Önskebusan” på barnsidan på SVT-play ligger ett klipp där man ser en bild på två könsorgan och ett par barnhänder mot bar hud. ”Klittra och runka”, ”Vi förklarar – onani” står det vid programmet. Klickar man på ikonen får man se en del av ett avsnitt av programmet ”Random mix” som riktar sig till 10–12-åringar.
”Nu ska vi snacka om något som väldigt många gör, men som många inte pratar om”, säger programledaren. Hon förklarar därefter att det handlar om att tillfredsställa sig själv sexuellt. Därefter följer en slags informationsfilm om fenomenet. I videon förklarar berättarrösten, till bilder, hur detta tillfredsställande går till och vilka olika ord det finns för det.
”Det viktiga är att just du smeker dig själv på det sätt just du tycker är skönt”, säger berättarrösten.
Efter informationsfilmen säger programledaren att det inte finns några rätt eller fel när det gäller att tillfredsställa sig själv. Hon berättar även att SVT, inför programmet, har gjort en webbenkät där barn fått svara på frågan om de har onanerat någon gång. Enligt siffrorna som redovisas i programmet svarade 415 barn nej och 191 barn ja.
En som upprörs över programmet är Paulina Neuding, krönikör i Svenska Dagbladet och Dagens Samhälle samt chefredaktör för tidningen Kvartal.
– Det är helt galet. Självklart kan man prata om sex med barn, men det ska inte forceras på dem, säger hon till Världen idag.
Enligt Neuding är det just det som sker i SVT:s program. Hon vänder sig även starkt emot den enkät som gjordes i anslutning till programmet.
– Att vuxna tar sig rätten att ställa den frågan är otroligt respektlöst mot barn, säger hon.
Neuding påpekar att det blir svårt att som vuxen säga till barn att de aldrig behöver svara på den frågan – oavsett vem som ställer den – när SVT gör det.
Inte minst i ljuset av Metoo-uppropen är SVT:s förfarande kontraproduktivt, menar Neuding.
Att programmet ligger bland övriga barnprogram gör, enligt Neuding, att föräldrar inte kan känna sig trygga med att låta barnen husera på kanalens barn-playtjänst. Går ett barn in och letar efter Pingu eller Pippi kan barnet plötsligt få syn på könsorgan, påpekar hon.
Ledarskribenten är även kritisk till att SVT slänger in sexuella skämt i familjeunderhållningsprogram som Melodifestivalen. Enligt Neuding anses skämten på något sätt bli extra roliga när de sker i en barnmiljö.
– Det är vuxna som lattjar med andra vuxna på barnets bekostnad. Barnen är inte målet, utan medlet, säger hon.
Världen idag tar kontakt med SVT för att höra varför de ska lära barn att tillfredsställa sig sexuellt.
”SVT lär inte barn hur man onanerar. Vi besvarar de frågor som de har”, skriver programchefen Johanna Gårdare i ett mejl.
Hon påpekar att Random mix har en chatt med barn, i vilken frågor om kroppen ofta kommer upp.
Varför ska sexualitet tvingas på barn utan att de har bett om det?
”Det är svårt att svara på den här frågan eftersom det bygger på ett fördomsfullt påstående. Sexualitet ska inte tvingas på någon som inte har bett om det. Vår uppgift i programmet är att vara den trygga vuxna som svarar på de frågor vi får till programmet. Om väldigt många undrar samma sak är det ju inte påtvingat”, skriver hon vidare.
Ska man som förälder inte kunna lita på att SVT:s barn-play-sida är en trygg plats att låta barnen vara på?
”Jo, det ska man kunna lita på. Vi har barnlås på visst innehåll som är till för de som är lite äldre. Det är dock väldigt personligt hur man upplever saker och barn kan bli rädda för/upprörda över saker som inte ens hade för avsikt att skrämmas eller uppröra. Det går inte att som förälder helt kapitulera och tro att man inte måste hjälpa sitt barn navigera även i en ”säker” tjänst som vänder sig till barn.”
Paulina Neuding är av uppfattningen att många föräldrar är kritiska till sexuella inslag i tv-program för barn, men att de inte alltid orkar uppbåda ett motstånd.