Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Det finns inte några rätt eller fel när det gäller att tillfredsställa sig själv, säger programledaren i SVT:s barnprogram Random mix. Foto: SVT Play

Sexuella inslag i SVT:s barnprogram upprör

10–12-åringar ska lära sig hur det fungerar att tillfredsställa sig själv sexuellt. Det anser SVT som tar upp saken i ett avsnitt av barnprogrammet Random mix. – Helt galet, säger debattören Paulina Neuding.

Nyheter · Publicerad 15:14, 12 mar 2018

Nedanför programmen ”Äventyr­skatten” och ”Önske­busan” på barnsidan på SVT-play ligger ett klipp där man ser en bild på två könsorgan och ett par barnhänder mot bar hud. ”Klittra och runka”, ”Vi förklarar – onani” står det vid programmet. Klickar man på ikonen får man se en del av ett avsnitt av programmet ”Random mix” som riktar sig till 10–12-åringar.

”Nu ska vi snacka om något som väldigt många gör, men som många inte pratar om”, säger programledaren. Hon förklarar därefter att det handlar om att tillfredsställa sig själv sexuellt. Därefter följer en slags informationsfilm om fenomenet. I videon förklarar berättarrösten, till bilder, hur detta tillfredsställande går till och vilka olika ord det finns för det.

”Det viktiga är att just du smeker dig själv på det sätt just du tycker är skönt”, säger berättarrösten.

Efter informationsfilmen säger programledaren att det inte finns några rätt eller fel när det gäller att tillfredsställa sig själv. Hon berättar även att SVT, inför programmet, har gjort en webbenkät där barn fått svara på frågan om de har onanerat någon gång. Enligt siffrorna som redovisas i programmet svarade 415 barn nej och 191 barn ja.

En som upprörs över programmet är Paulina Neuding, krönikör i Svenska Dagbladet och Dagens Samhälle samt chefredaktör för tidningen Kvartal.

– Det är helt galet. Självklart kan man prata om sex med barn, men det ska inte forceras på dem, säger hon till Världen idag.

Enligt Neuding är det just det som sker i SVT:s program. Hon vänder sig även starkt emot den enkät som gjordes i anslutning till programmet.

– Att vuxna tar sig rätten att ställa den frågan är otroligt respektlöst mot barn, säger hon.

Neuding påpekar att det blir svårt att som vuxen säga till barn att de aldrig behöver svara på den frågan – oavsett vem som ställer den – när SVT gör det.

Inte minst i ljuset av Metoo-uppropen är SVT:s förfarande kontraproduktivt, menar Neuding.

Att programmet ligger bland övriga barnprogram gör, enligt Neuding, att föräldrar inte kan känna sig trygga med att låta barnen husera på kanalens barn-playtjänst. Går ett barn in och letar efter Pingu eller Pippi kan barnet plötsligt få syn på könsorgan, påpekar hon.

Ledarskribenten är även kritisk till att SVT slänger in sexuella skämt i familjeunderhållningsprogram som Melodifestivalen. Enligt Neuding anses skämten på något sätt bli extra roliga när de sker i en barnmiljö.

– Det är vuxna som lattjar med andra vuxna på barnets bekostnad. Barnen är inte målet, utan medlet, säger hon.

Världen idag tar kontakt med SVT för att höra varför de ska lära barn att tillfredsställa sig sexuellt. 

”SVT lär inte barn hur man onanerar. Vi besvarar de frågor som de har”, skriver programchefen Johanna Gårdare i ett mejl.

Hon påpekar att Random mix har en chatt med barn, i vilken frågor om kroppen ofta kommer upp.

Varför ska sexualitet tvingas på barn utan att de har bett om det?

”Det är svårt att svara på den här frågan eftersom det bygger på ett fördomsfullt påstående. Sexualitet ska inte tvingas på någon som inte har bett om det. Vår uppgift i programmet är att vara den trygga vuxna som svarar på de frågor vi får till programmet. Om väldigt många undrar samma sak är det ju inte påtvingat”, skriver hon vidare.

Ska man som förälder inte kunna lita på att SVT:s barn-play-sida är en trygg plats att låta barnen vara på?

”Jo, det ska man kunna lita på. Vi har barnlås på visst innehåll som är till för de som är lite äldre. Det är dock väldigt personligt hur man upplever saker och barn kan bli rädda för/upprörda över saker som inte ens hade för avsikt att skrämmas eller uppröra. Det går inte att som förälder helt kapitulera och tro att man inte måste hjälpa sitt barn navigera även i en ”säker” tjänst som vänder sig till barn.”

Paulina Neuding är av uppfattningen att många föräldrar är kritiska till sexuella inslag i tv-program för barn, men att de inte alltid orkar uppbåda ett motstånd.

Självklart kan man prata om sex med barn, men det ska inte forceras på dem.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...