På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Stora salen i Livets ord i Donetsk kyrka. Byggnaden ockuperades i förra veckan av pro-ryska separatister. Foto: wolua.org

Separatister intog frikyrka i Donetsk

En frikyrka i staden Donetsk i östra Ukraina har ockuperats av pro-ryska separatister.

Nyheter · Publicerad 10:43, 19 aug 2014

Sent på onsdagkvällen i förra veckan intogs kyrkbyggnaden som tillhör Donetskkyrkan Livets ord och i söndags var kyrkan för första gången på tjugo år stängd för gudstjänstfirande. Pastorn, Leonid Padun, skrev dagen efter en uppmaning till förbön på sin blogg.
”Trots att staden är full av lediga byggnader så valde de att ta Guds hus, som aldrig står tomt och där inte en dag går utan att vi hela tiden tjänar Gud och hjälper behövande människor.” Padun fortsätter: ”Det finns inga ord för att beskriva smärtan och sorgen!”.

Sergey Scherban, pastor i en för­sam­lings­utpost utanför Donetsk, säger till Världen idag att militanta grupper kom till kyrkan och krävde ett möte med församlingens ledning. När de kom dit krävde de att pastorerna skulle skriva under ett dokument där man frivilligt skrev över byggnaden till Donetsk folkrepublik (DNR) som separatisterna kallar sig.
– De vägrade. Då visade det ett beslut från DNR:s regering att man kunde ockupera huset för sina egna syften, berättar Scherban.

Kyrkan har inte valt sida i de inrikespolitiska konflikter som blossade upp i Ukraina sedan 2004, senast med den så kallade Euromaidanrevolutionen, då hundratusentals personer samlades i huvudstaden Kiev och krävde den pro-ryske presidenten Viktor Janukovitjs avgång. Efter att presidenten flydde landet har pro-ryska separatister tagit kontroll över flera landområden, främst i östra Ukraina och även Krimhalvön i söder.
– Vår pastor har länge sagt att församlingen är till för alla oberoende av deras politiska åsikter, och vi som församling har inte officiellt gett stöd till något politiskt parti, säger Sergey Scherban.

Donetsk folkrepublik har på sin agenda att det bara ska få finnas en kyrka i de territorier som ligger under deras välde, nämligen den rysk-ortodoxa kyrkan som leds av patriarken i Moskva.
– Alla andra kyrkor klassas som farliga sekter, berättar han och förklarar att att DNR har intagit många kyrkbyggnader i Donetsk Oblast, en region som ligger i sydöstra Ukraina och delvis gränsar till Ryssland.
– Många församlingsmedarbetare har dödats när de försökt hjälpa människor fly från de här zonerna. Både församlingar och medarbetare har bestulits på egendomar och personliga tillhörigheter och många pastorer har kidnappats. En del har släppts men flera är fortfarande fångar, konstaterar Sergey.

DNR utropades den 7 april tidigare i år som en del av den federala staten Novorossiya (Nya Ryssland). Aktivister ockuperade då regionregeringens huvudkontor samt stadshuset
Den styrande gruppen, Republiken Donetsk, förbjöds i Ukraina redan 2007 och är sedan maj i år klassad som en terroristorganisation av Ukraina. Donetsk folkrepublik har erkänts av ett annat land, Sydossetsien.

Församlingen ska under nästa vecka börja leta efter en ny plats där de kan ha sina möten.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Fotnot: Livets ord i Donetsk var tidigare en del av Uppsalaförsamlingen med samma namn och dess nätverk. I dag har församlingarna inget samarbete.

Sergey Scherban, pastor i Donetsk. Foto: Privat

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier